שתף קטע נבחר

סוף הגלות: בנזיר בוטו חזרה לפקיסטן

אחרי שמונה שנות גלות, נחתה ראש ממשלת פקיסטן לשעבר בקראצ'י, בירת העסקים במדינה. "אני מודה לאלוהים על הרגע הזה. אני מאושרת לשוב לארצי. חלמתי על הרגע הזה", התייפחה בוטו הנרגשת לאחר שדרכה על אדמת פקיסטן. מוקדם יותר כינתה את שובה למדינה "נס"

השיבה הביתה: ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, בנזיר בוטו, נחתה היום (ה') בפקיסטן, לאחר שמונה שנים שאותן בילתה בגלות. מטוסה של בוטו המריא הבוקר מדובאי ונחת בקראצ'י ב-13:45 שעון מקומי (10:45 שעון ישראל), שם מאיימים פעילי אל-קאעידה להתנקש בחייה.

 

בוטו מיררה בבכי כאשר ירדה את מדרגות כבש המטוס. "אני מודה לאלוהים על הרגע הזה. אני מאושרת לשוב לארצי. חלמתי על הרגע הזה", הודיעה לאחר שדרכה על אדמת פקיסטן.

 

קודם לכן, בעת הנחיתה, אמרה בוטו לעיתונאים שנלוו אליה: "אני מאוד נרגשת, מאוד שמחה ומאוד גאה. אנחנו חייבים להשיב את הדמוקרטיה לפקיסטן". תומכיה של בוטו על סיפון המטוס פרצו במחיאות כפיים נרגשות כאשר גלגלי המטוס נגעו במסלול הנחיתה.

 

לפני שהמריאה מדובאי, אמרה בוטו לעיתונאים כי השיבה לפקיסטן נראית לה כמו נס. "אני מקווה שכמו שהנס הזה קורה לי - ייקרה נס לתושבי פקיסטן החיים בעוני ומחסור, הזקוקים נואשות לשינוי ורוצים ביטחון, הגנה, תעסוקה והזדמנויות חדשות", הכריזה.

  

לאורך כל שנות גלותה הבטיחה בוטו לבני עמה שתחזור לפקיסטן ותשים קץ לשלטון הצבאי במדינה. למרות כל ההבטחות, היא חוזרת למדינה כשותפה אפשרית של הנשיא פרבז מושארף, הגנרל הצבאי שתפס את השלטון בהפיכה בשנת 1999.

  

מסביב לשדה התעופה בקראצ'י התגודדו רבבות מתומכיה של בוטו כדי לקבל את פניה עם נחיתתה. עם היוודע כי מטוסה המריא מדובאי, פרצו התומכים בקריאות "בנזיר ראש הממשלה". אחותה, סנאם, שנמנתה עימם, פרצה בבכי.

 

השלטונות חוששים מפני פיגועים

הרשויות בפקיסטן הגבירו מאוד את סידורי האבטחה לרגל שובה של בוטו למדינה, כדי להגן על הפוליטיקאית בת ה-54 מפני התקפות טרור אפשריות של קיצונים איסלאמיים. המשטרה נפרסה בכוחות מתוגברים בשדה התעופה, בנסיון למנוע מאלפי התומכים לפרוץ פנימה.

 

אתמול ציינה בוטו כי ההתרעות על הכוונה לפגוע בה אינן מפחידות אותה. "האיומים לא מטרידים אותי. אבי הקריב את חייו למען העם הזה והמדינה הזאת", אמרה אתמול, בהתיחסה לאביה, ראש הממשלה לשעבר זולפיקאר עלי בוטו, שהוצא להורג ב-1979 על ידי השליט הצבאי הקודם בפקיסטן, זיא אל-חק.


תומכיה של בוטו חוגגים את שובה בקראצ'י (צילום: AFP)

 

המתווה לשובה של בוטו למדינה נקבע לאחר דיונים שניהלו נציגי מפלגתה, "מפלגת העם הפקיסטני", עם שליט פקיסטן הגנרל פרבז מושארף, שתפס את השלטון בפקיסטן ב-1999 לאחר הפיכה צבאית. השיחות בין הצדדים נמשכו חודשים ובסופם התחייב מושארף למחוק את כל האישומים בשחיתות נגד בוטו שבעטיים נאלצה לעזוב את פקיסטן, והוסכם על הסכם לשיתוף פעולה פוליטי בין שתי המפלגות. עתה מקווה בוטו להוביל את מפלגתה החילונית והליברלית לניצחון בבחירות

הכלליות הצפויות בפקיסטן בינואר - צעד שייאפשר לה להתמנות בשלישית לתפקיד ראש הממשלה.

  

במסגרת ההסכם, התחייב מושארף לפרוש מתפקידו הצבאי אם ייבחר מחדש לנשיא. לפני כעשרה ימים נערכו בפקיסטן בחירות לנשיאות שבהן זכה מושארף לרוב - אך בית המשפט העליון במדינה טרם פסק אם מושארף כלל היה רשאי להתמודד בהן. היום הודיע בית המשפט כי פסיקה סופית בנושא תתקבל רק בעוד עשרה עד 12 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוטו צוהלת לאחר הנחיתה בקראצ'י
צילום: איי אף פי
מומלצים