אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

עונת המסיק

מסיק זיתים כפר פרעתא צילום: רבנים למען זכויות אדם
מסיק זיתים כפר פרעתא צילום: רבנים למען זכויות אדם
 
 


 

זיתים כבושים

מסיק הזיתים הפלסטיני נחקק בתודעה הציבורית כסמל לאקלים פריעת החוק השורה בגדה המערבית. האחריות לשינוי אקלים זה מוטלת על כוחות הביטחון

רועי מאור
פורסם: 19.10.07, 11:38

בימים אלו מתחיל מסיק הזיתים בגדה המערבית. מזה שנים, וביתר שאת מאז תחילת האינתיפאדה השנייה, עומדים החקלאים הפלסטינים בפני מסכת קשה של התנכלויות ושיבושים. כוחות הביטחון חוסמים את גישתם לאדמותיהם, המתנחלים מכים אותם, מאיימים עליהם, מטרידים אותם ולעתים אף גונבים את יבולם או כורתים את עציהם. אירועים אלו מקשים מאד על קיום פעילות, שבנוסף לחשיבותה הכלכלית הרבה נוכח המצוקה הקשה בגדה, מהווה מסורת עתיקת יומין ועתירת משמעות תרבותית וחברתית.
מסיק זיתים
פלסטיני נרגם באבנים / עלי ואקד ואפרת וייס
פלסטינים דיווחו כי קבוצת נערים מהמאחז הבלתי-חוקי חוות גלעד השליכה אבנים לעבר חקלאים שעסקו במסיק זיתים. חקלאי נפצע בראשו ופונה לבית חולים בשכם. הבוקר הורחקו שני מתנחלים מבתיהם לשלושה חודשים על רקע המסיק
לכתבה המלאה

 

בשנה שעברה, בעקבות פסיקת בג"ץ, חל שיפור מסוים במצב. בית המשפט העליון אסר על צה"ל למנוע את המסיק בעילה של הגנה על הפלסטינים מפני המתנחלים. במקום זאת, הוא הורה לצבא לספק אבטחה למוסקים בכל מקום בו הם נתונים לאיום. הוא גם הבהיר, שכל מניעת גישה חייבת להיות מוגבלת לצרכים ביטחוניים קונקרטיים. אך, על אף השיפור, כוחות הביטחון עדיין אינם עומדים בחובתם החוקית והמשפטית: התנהלותם בשנת 2006 תאמה את הדפוס הכללי של אוזלת יד באכיפת חוק על אזרחים ישראליים בגדה המערבית.

 

חיילי צה"ל המשיכו לעמוד מנגד בעוד מוסקים מותקפים ע"י מתנחלים. במספר מקרים, אף דווח כי חיילים הטרידו ותקפו את המוסקים בעצמם. קצינים בכירים איימו בהפסקת המסיק כענישה קולקטיבית לכפרים שלמים. המשטרה הגיבה באיטיות לתלונות שהוגשו, ונמנעה מלבצע חיפושים גם כאשר היה חשד לגניבה. מבין החקירות שאחריהן עקב ארגון "יש דין", אף לא אחת הסתיימה בהגשת כתב אישום.

 

כדי לעמוד בחובתם החוקית לאפשר את המסיק, על כוחות הביטחון, בראש ובראשונה, לאכוף את החוק על המתנחלים. צה"ל צריך להעניק ליווי צבאי בכל מקום בו הוא נחוץ, לכל אורך תקופת המסיק. אולם הליווי הוא בעל תועלת רק אם חיילי צה"ל מקיימים את חובתם להגן על המוסקים, במיוחד במקרים בהם החקלאים מותקפים. הגנה זו כוללת גם מעצר של האזרחים הישראליים המעורבים באלימות.

 

לשם הטמעת עקרונות אלו בדרגי השטח, אין די בחלוקת דפי הסבר, כפי שהצבא מתכנן כרגע. מפקדים חייבים לדבר עם החיילים ולהסביר להם את הנדרש מהם, כולל החובה לעצור עבריינים וחשודים. המשטרה חייבת לחקור את העבירות במהירות וביעילות, כך שיהיה ניתן להעמיד את מבצעיהן לדין. לשם כך, יש לגבש תוכנית מפורטת לא רק עבור צה"ל, אלא גם להערכות מחוז ש"י במשטרת ישראל, תוך זיהוי מראש של אזורים בעלי פוטנציאל בעייתי. תוכנית זו צריכה לכלול נדבך של תגובה מיידית ומהירה לתלונות בזמן אמת, כולל ביצוע חיפושים.

 

כדי להבטיח את גישת המוסקים לאדמותיהם, יש לוודא שכל צו לסגירת שטחים עונה על צורך בטחוני קונקרטי ומוגבל לתחום המינימאלי הנדרש כדי להגן על התושבים. במהלך המסיק, על צה"ל להבטיח שחייליו יאפשרו גישה לכל אותם מקומות שלא הוגבלו ע"י צווים, ובכלל זאת פתיחת מחסומים ושערים במכשול ההפרדה.

 

מסיק הזיתים הפלסטיני נחקק בתודעה הציבורית כסמל לאקלים פריעת החוק השורה בגדה המערבית. האחריות לשינוי אקלים זה, ולאפשר את העבודה החקלאית כסדרה, מוטלת על כוחות הביטחון.

 

מאת רועי מאור, פעיל בארגון "יש דין: מתנדבים למען זכויות אדם"

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as14-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©