שתף קטע נבחר

כיכר טרפלגר: מנלסון ועד היונים

היום לפני 202 שנה ניצחו הבריטים את כוחותיו של נפוליאון בקרב טרפלגר. זה הזמן ללמוד עשרה דברים חדשים על כיכר טרפלגר בלונדון שמציינת את קרב זה. להדפיס ולשמור לטיול הבא בלונדון

1. יומולדת: באזור שבו שוכנת היום כיכר טרפלגר ניצבו בעבר האורוות המלכותיות ומגורי הסייסים של ארמון ווייטהול. ב-1812 החליט האדריכל ג'ון נאש להפוך את המקום לשטח ציבורי ותהליך תכנון הכיכר החל. 

 

2. לוחמה ימית: ב-1830 נקראה הכיכר רשמית בשם "טרפלגר", על שמו של הקרב הימי שנערך ב-21.10.1805  בסמוך לכף טרפלגר. בקרב זה ניצחו כוחות בריטניה את הכוח המשולב של צרפת וספרד. הקרב סיכל את תוכניתו של נפוליאון לפלוש לבריטניה.


שחזור קרב טרפלגר ב-2005, לרגל 200 שנה לקיומו (צילום: איי אף פי)

 

3. הגיבור נלסון: ב-1845 הוקם בכיכר עמוד נלסון, אשר מציין את זכרו של אדמירל הוריישיו נלסון שהוביל את הניצחון בקרב טרפלגר - ומצא בו את מותו. על עמוד בגובה יותר מ-50 מטרים הועמד פסל עשוי גרניט, שעוצב על ידי א. ה. ביילי. גובהו של הפסל עצמו חמישה מטרים והוא ניצב על פלטפורמה מברונזה שמקורה ברובים ישנים שנתפסו בקרבות והותכו יחדיו. על ארבעת הלוחות מונצחים כמה מהקרבות בהם לקח חלק נלסון. ב-1845 הוקמו גם המזרקות הענקיות (הפסלים שמעטרים אותן הוספו מאוחר יותר). ב-1867 הוספו אריות הברונזה המגנים על עמוד נלסון.


האדמירל משקיף על לונדון מגובה 50 מטר. עמוד נלסון (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

4. מטר רץ: ב-1867 הותקנו בכיכר הלוחות שמציינים את מדדי האורך הרשמיים בבריטניה. זו הנקודה ממנה נמדדים באופן רשמי המרחקים מלונדון למקומות אחרים באנגליה ובעולם.

 

5. אמנות או נמות: בכיכר ניצבים בסיסים לארבעה פסלים. שלושה מהם אוכלסו במהלך השנים בפסלי ברונזה של גנרל ג'יימס נפייר (דרום-מערב), גנרל הנרי הבלוק (דום-מזרח) והמלך ג'ורג' הרביעי (צפון-מזרח). הבסיס הרביעי נותר ריק במשך שנים רבות, ורק ב-2005 נחנך מחדש, כאשר הוחלט כי יוצגו עליו פסלים מודרניים מתחלפים. כיום מוצג עליו פסלו של מארק קווין - "אליסון לאפר בהיריון". 

 

6. מחווה: מאז 1947, בכל שנה מציבים בכיכר את עץ האשוח שמסמן את תחילת חגיגות חג המולד. העץ עצמו מוענק לתושבי לונדון על ידי נורווגיה, לאות הכרה על תמיכתה של בריטניה במדינה במהלך מלחמת העולם השנייה. עץ האשוח נבחר חודשים או שנים מראש מאחד היערות שסביב אוסלו. לאחר הגיעו ללונדון והקמתו בכיכר הוא מקושט בפסי אורות אנכיים כמיטב המסורת הנורווגית. העץ נותר בכיכר עד ה-6.1 בכל שנה, אז הוא מורד ומועבר למיחזור.


מאז 1845. מזרקות הענק של כיכר טרפלגר (צילום: איי אף פי)

 

7. הארון המשטרתי: בפינה הדרום-מזרחית של הכיכר ניצבת מה שהיה בעבר עמדת השיטור הקטנה ביותר באנגליה. מדובר במבנה אבן שהוקם ב-1826 כבסיס לפנס גדול. ב-1926 רוקן הסקוטלנד יארד את המבנה מתכולתו הפנסית, התקין בו קו טלפון והפך אותו לתחנת משטרה בזעיר אנפין. כיום העמדה משמשת לאיחסון כלי ניקוי. 

 

8. קולטורה: בכל שנה בקיץ מתקיים בכיכר "פסטיבל טרפלגר סקוור" שבמהלכו מתקיימים מיצגי רחוב אמנותיים ותיאטרליים בסביבות הכיכר. באוגוסט 2007 נערך הפסטיבל בסימן קשרי התרבות של הודו ואנגליה. רוצים לראות איך היה?

 

9. לא מאיימים על יונה: במשך שנים היתה מזוהה כיכר טרפלגר עם היונים הרבות שחיו בו, והאכלתן היתה חלק בלתי נפרד מביקור בה. בסוף 2003 נכנס לתוקפו חוק האוסר על האכלת היונים, במטרה להיאבק בשליטתן הבלתי מעורערת על הכיכר ובנזק שגרמו לעמוד נלסון ולכיכר עצמה. כיום האכלת יונים היא עבירה שעליה עונש של 50 ליש"ט.

 


מאכילים יונים? זה עלול לעלות לכם 50 ליש"ט (צילום: איי פי)

 

10. שירות עד הבית: מאז שנת 2000 מסתובבים בכיכר 24 שעות ביממה אנשים הלבושים במדים לבנים שעליהם הכתובת "Heritage Wardens". תפקידם הוא להגביר את רמת הביטחון בכיכר, כמו גם לסייע לאזרחים ולתיירים הנמצאים במקום. בנוסף, הם מתפקדים כמעין מדריכים תיירים לעת מצוא, ומסבירים לתיירים על ההיסטוריה של כיכר טרפלגר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכאן נמדד המרחק לכל מקום בעולם. כיכר טרפלגר בלילה
צילום: איי פי
נתן את חייו למען המולדת - וקיבל עמוד. אדמירל הוריישיו נלסון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים