שתף קטע נבחר

ללכת בעקבות השלכת: רכס בשנית

חשבתם שאין סתיו בישראל? חישבו שנית וצאו לטיול יער קסום ברכס בשנית שבגולן. כאן מחכים לכם מרבדי חלמוניות, סתווניות ושאר צמחים "מבשרי סתיו" שהפכו זה מכבר ליעד מקובל לעלייה לרגל בעונה

רבים נוהגים לומר שאין בארץ סתיו אמיתי, פסטורלי, המלווה בשלכת מרהיבה של עלים המשנים את צבעיהם ככל שהימים הולכים ומתקררים. אולם זה לא מדויק, ואם ברצוננו לחוות שלכת סתווית אמיתית, המלווה בפריחת חלמוניות וסתווניות תשבץ ענקיות, טוב נעשה אם נעפיל בימים אלו של סוף הסתיו ותחילת החורף אל רכס בשנית שבצפון רמת הגולן.

 

רכס בשנית (חזיקה) הוא רכס בזלתי מאורך ההולך בכיוון צפון דרום ובמקביל לקו הגבול ישראל-סוריה. לאורכו - שרידים של הרי געש כבויים (תל ריחניה, הר בני ע'סאן, הר קורטם, הר חזק, תל שאף אל כביר, תל עבאס ותל שאף אל סינדיאן).

 

מתלים געשיים אלה ישנה תצפית מצוינת לעבר רמת הגולן, הרי הגלעד, החורן והגליל. לאורך הרכס עובר מסלול יער קסום היורד מפסגת הר חזק (1,158 מטרים), דרך יער אלונים ואלות, אל שרידי הכפר הצ'רקסי הנטוש ג'וואיזה ("אגוז קטן"), ליד מושב אלוני הבשן. השביל המסומן בצבעי לבן-ירוק-לבן, יוצא ממגרש החניה שלמרגלות הר חזק.  

 

יוצאים לדרך

ההולכים במסלול בתקופה של סוף אוקטובר - תחילת נובמבר, יזכו לראות לאורכו את פריחתם של הצמחים "מבשרי סתיו" - ובראשם חלמוניות מדהימות, שהפכו זה מכבר ליעד מקובל לעלייה לרגל בחודשי הסתיו.


מרבדים זוהרים למרחוק. החלמוניות

 

החלמונית, פרח מרשים ויפהפה, בולט בייחודו מבחינות רבות: עונת פריחתו, צבעו, יופיו וריכוזו במרבדים זורחים למרחוק. זהו גיאופיט (צמח בעל בצל או פקעת) הפורח בסתיו בצברים מרוכזים של פרחים גדולים בצבע צהוב-חלמון זוהר המפתיע על רקע נוף צמחי קמל ואפור. בנוסף לחלמוניות פורחות שם סתווניות תשבץ, סתוונית בכירה, שלכת אדומה של אלות אטלנטיות ושלכת זהובה כתומה של אלוני תבור ואלוני תולע.

 

נמשיך עם הרכב צפונה עוד כ-3 ק"מ עד שנגיע לפנייה ימינה, לכיוון מזרח. הגענו לכביש צר הנמצא בעיקר בשימוש הצבא ומטפס אל הר חזק והמוצבים שלידו. נטפס עם הכביש, לאורך סימון שבילים לבן-ירוק-לבן, עד שנגיע להתפצלות כבישים ולמגרש חניה מאולתר, שם נשאיר את הרכב ונצא לטיול הרגלי.

 

מרחבת החניה נצעד כמה מטרים מערבה, נעבור שער בקר קטן, ונלך בשביל מסומן ונוח בין עצי היער. לאחר כמאה מטרים נגיע לרחבה חשופה ממנה נתחיל לראות חלמוניות צהובות וסתווניות תשבץ ענקיות בצבעי ורוד-סגול.


מבשרת את בוא הסתיו. סתוונית התשבץ(צילום: יעל סלע)

 

השביל המסומן יוליך אותנו בתחילה דרומה ולאחר מכן ימשיך מערבה לכיוון אלוני הבשן והכפר הנטוש ג'וואיזה. לאחר שהשביל המסומן יתעקל מערבה נפסיק לראות את החלמוניות והסתווניות, אבל ניכנס אל תוך יער קסום של אלונים מסוגים שונים: אלוני תבור, הגדלים באזורים נמוכים וחמים, אלונים מצויים, הגדלים באזור הים-תיכוני הגבוה,

ואלוני תולע, הגדלים באזורים גבוהים, גשומים וקרים. כאן ברכס בשנית צומחים במפתיע כל האלונים האלו ביחד וביניהם עצי אלה אטלנטית, שזיף הדב, עוזרר ואגס סורי - וכולם מתחילים להשיר את עליהם בעונה זו.

 

אם יתמזל מזלנו, בעיקר בשעות אחר הצהריים המאוחרות, נזכה לראות אולי חזירי בר החיים כאן ביער בעדרים קטנים. עם משקל של עד 150 ק"ג, החזיר הוא חיית הבר הגדולה ביותר בישראל. חזירי הבר הם אוכלי כל, אבל כאן ביער המעדן האהוב עליהם ביותר הוא בלוטי האלון המלאים בחלבון. החזירים פעילים בעיקר בשעות הלילה ומוקדם בבוקר, ואת שעות היום הם מעבירים במנוחה בצל-הסבך, בגומות קרירות שהם חופרים לעצמם. זאת הסיבה לכך שבדרך כלל נראה רק סימנים להימצאותם ולא אותם עצמם.

 

פרט לחזירי הבא חיים באזור זה גם צבאים. ניתן להבחין בכך בעזרת הגללים שלהם המשמשים לסימון טריטוריה. אנו נמשיך ללכת עם השביל הלבן-ירוק-לבן, לאחר כק"מ של הליכה ביער, נעבור דרך עפר החוצה את המסלול לעבר אלוני הבשן ונמשיך בכיוון מערב עוד כק"מ וחצי עד לכביש 98.


שווה להמשיך גם מעבר לשיחי הפטל (צילום: גילי סופר)

 

מעט לפני תום המסלול נראה את שרידיו של הכפר הצ'רקסי ג'וואיזה. בין שרידי הכפר נובע מעיין עין ג'וואיזה הנחבא בינות לעצי צפצפה ושיחי פטל דוקרניים. מהמעיין ממשיך השביל מערבה לעבר נקודת הסיום על כביש 98 בה ממתין הרכב השני שהשארנו. אם נתאפק מעט ונלך מהמעיין לא על השביל המסומן אלא בין שיחי הפטל לכיוון מערב, כ-400 מטרים דרומית לו, נזכה לראות עוד מופע מדהים של סתווניות תשבץ הגדלות בין כביש 98 לבין שיחי הפטל של מעיין ג'וואיזה.

 

טיפים

ברכס בשנית בקרבת הר חזק ישנם שלשה ריכוזים של סתווניות וחלמוניות:

  1. ריכוז גדול ומרשים ביותר נמצא כ-250 מטרים משער הכניסה (עמדת הש.ג. הצבאית של מוצב חזיקה). פונים משער הכניסה של המוצב מערבה וליד מבנים נטושים ומערבה מהם ריכוז מדהים של סתווניות וחלמוניות.
  2. סתווניות וחלמוניות לאורך המסלול והשביל הלבן-ירוק-לבן. כדאי לרדת מהשביל המסומן רגע לפני שהוא מתעקל מערבה, להמשיך דרומה, להגיע למסלעה ענקית ובמרכזה "גביע חלמוניות" - קבוצה של עשר חלמוניות הצומחות בתוך גביע אבן. מחזה מרשים ביותר.
  3. כדי לראות את קבוצת החלמוניות המקדימות ביותר בארץ, יש להמשיך על הכביש הצבאי דרומה ממגרש החניה (אזור תחילת המסלול לבן-ירוק-לב), לנסוע עוד כ-700 מטר דרומה. ממזרח לכביש, למרגלות עץ אגס סורי, ממתינה קבוצה של חלמוניות מבכירות הראשונות ביותר, החל מה-28.9 בכל שנה.

 

איך מגיעים

מטפסים עם כביש 87 מזרחה, לעבר צפון-מזרח רמת הגולן. חולפים על פני צומת המפלים וממשיכים מזרחה לכיוון צומת הבשן. בצומת הבשן פונים שמאלה (צפונה) לעבר כביש 98 לעבר אלוני הבשן. לאחר כ-3 ק"מ, נראה מצד ימין שלט עם סימון שבילים לבן-ירוק-לבן המסמן את סופו של המסלול היורד מרכס בשנית. כאן, בקרבתם של עצי אקליפטוס ממזרח לכביש אבל בצמוד אליו, נשאיר רכב אחד שימתין לנו בנקודת סוף המסלול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרחים יתחלפו באלונים
צילום: גילי סופר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אם יתמזל מזלכם תוכלו לראות חזירי בר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: רויטרס
ואולי אפילו צבאים
צילום: רויטרס
מומלצים