שתף קטע נבחר

יעלון רומז: אין מבצע בעזה משיקול מסחרי

הרמטכ"ל לשעבר פרסם מאמר ובו הוא טען כי ייתכן שהרצון של ממשלת אולמרט לרכוש גז טבעי ממאגר הגז ברצועה, "שיחק תפקיד בהחלטת הקבינט שלא להורות לצה"ל על מבצע קרקעי גדול בעזה". לדבריו, ניתוב מיליארדים לרכישת גז מהרצועה "משול למימון טרור של ישראל נגד עצמה"

האם מאחורי החלטת הקבינט הביטחוני שלא לצאת בשלב זה למבצע קרקעי רחב ברצועת עזה, עומדים שיקולים מסחריים-כלכליים? כך לפחות מעריך הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל משה (בוגי) יעלון. ייתכן והציפייה לרכישת גז טבעי מ"בריטיש גז", שמחזיקה בשדה גז ברצועה "שיחקה תפקיד בהחלטת הקבינט של אולמרט שלא להורות לצה"ל לצאת במבצע קרקעי גדול בעזה", כותב יעלון במאמר שפרסם בסוף השבוע אתר האינטרנט של המרכז הירושלמי לענייני תרבות ומדינה. כל זאת, הוא כותב, "למרות ירי של לפחות אלף רקטות ומרגמות על שטחה הדרומי של ישראל מאז השתלטות חמאס על הרצועה ביוני 2007".

 

יעלון מכוון בדבריו למאגר גז טבעי שמחזיקה ענקית הגז הטבעי "בריטיש גז" סמוך לחופי רצועת עזה, בשיתוף עם אנשי עסקים לבנונים ופלסטינים. במהלך העשור האחרון ניהלה בריטיש גז משא ומתן ארוך - ולפי שעה, עקר - על האפשרות שחברת החשמל וחברות אנרגיה ישראליות נוספות ירכשו ממנה גז טבעי. בשנה האחרונה מנסה הממשלה לקדם את האפשרות הזו מחדש.

 

את המאמר כתב יעלון בשפה האנגלית והוא מציין בו כי בעסקה מעין זו טמון סיכון רב. לדבריו, עזה הפכה מאחז איסלאמי רדיקלי קיצוני, ויש סכנה שגם הגדה המערבית תהפך לכזו. על הרקע הזה העברה של מיליארד דולר לחשבונות בינלאומיים או מקומיים מטעם הרשות הפלסטינית, פירושה שישראל ממנת טרור נגד עצמה.

 

הוא מזכיר את החשש של ראש הממשלה שרון מפני עיסקה שכזו, ואומר כי החשש הישראלי מוצדק כיון שגם ערפאת והפתח גנבו בעבר מיליארדים מכספי הציבור הפלסטיני כדי לממן פעולות טרור, מה שהוכח דרך שמסמכים שחשף צה"ל במוקטעה. מהמאמר ניתן ללמוד כי ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר הוא הדוחף העיקרי לעסקה. מי שהתנגד ועדיין עומד בדעה זו הוא ראש המוסד מאיר דגן. אולמרט, מסביר יעלון, דווקא תומך בעסקה ונראה כמי שמשקיע אנרגיה בכיוון. הרמטכ"ל לשעבר מציין כי לא היה שום דיון והערכת מצב בין-ארגונית בין 2002 ל-2005 באשר לעסקה לקניית גז. גם כעת, הוא מציין לא בוצעה למיטב ידיעתו הערכה שכזו.

 

הטיעון של שרון: הרכישה תממן טרור

עוד טוען יעלון כי ביצוע העסקה יגביר את המוטיבציה של ארגוני טרור, לרבות הג'יהאד העולמי, לתקוף את מתקן ההפקה של בריטיש-גז מול חופי עזה. הוא כותב עוד כי במידה וחיל הים יקבל את משימת האבטחה, עשוי הדבר לפגוע ביכולותיו להתמודד בעתיד מול שתי חזיתות.

 

"אין ספק שישראל זקוקה למקורות גז טבעי נוספים...", הוא כותב, "ואולם ניתוב מיליארד דולר מישראל לידי חשבונות בנק מקומיים או זרים עבור הרשות הפלסטינית תהיה משולה למימון טרור של ישראל נגד עצמה". יצויין כי בלשכת אולמרט סירבו להגיב לטענות יעלון.

  

הרקע לעיסקה המדוברת עם "בריטיש גז", שאותה מבקש אולמרט לקדם על פי יעלון, היא התחרות על מכירת גז טבעי לישראל של החברה מול חברת EMG, שבבעלות ממשלת מצרים ויוסי מימן הישראלי. "בריטיש גז" הפסידה בתחרות הזו כיוון שראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, סבר שרכישת גז מ"בריטיש גז" תממן גורמי טרור.

  

אולמרט בניגוד לשרון, מעוניין כאמור לחדש את המגעים אך נראה כי החברה הבריטית כבר איבדה אמון עסקי בממשלת ישראל והיא מבקשת למכור את הגז במקום אחר - כנראה במצרים. היום רוכשת ישראל גז רק מחברת "ים טתיס" הישראלית.

 

מחברת בריטיש גז נמסר בתגובה : "ההנחות שיעלון בונה עליהן את טיעוניו נגד החברה הן שגויות. מתקני אתר הקידוח של בן B.G נמצאים 600 מטרים מתחת למים באזור שנמצא בשליטה ביטחונית ישראלית, כך שלא יוכלו להוות מטרה להתקפת גורמים עויינים. בריטיש גז תשתף עם משרד הביטחון הישראלי פעולה באופן מלא. בריטיש גז ושותפיה מחוייבים להקים מנגנון שיבטיח העברה שקופה וחוקית של הכסף לרשות הפלסטינית ולדאוג לכך שהתמלוגים יעברו לידיים הנכונות ולהן בלבד".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תהיות. יעלון
צילום: דודי ועקנין
מומלצים