שתף קטע נבחר

שבועיים לשביתת המורים: הסוף לא נראה באופק

השיחות בין משרד האוצר למורים הוקפאו והמורים חוזרים למחאה. הם יקיימו סדרת הפגנות ומצעדי מחאה בירושלים, ברחובות, בבאר שבע וברמת-גן. שביתת הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות תיכנס ליומה החמישי. המרצים ומשרד האוצר פרסמו נתונים סותרים אודות משכורות אנשי הסגל. הסטודנטים פרסמו קריקטורה הלועגת למשקלו של בייגה שוחט

מערכת החינוך משותקת: שביתת המורים העל-יסודיים תיכנס הבוקר (יום ה') ליומה ה-15 ושביתת המרצים באוניברסיטאות תיכנס ליומה החמישי. לפי שעה הקפיאו המורים את המשא ומתן עם האוצר וגם השיחות עם המרצים הגיעו למבוי סתום. המורים יקיימו סדרת הפגנות ומצעדי מחאה. בין היתר, שיירת מכוניות תקיף את ביתו של ראש הממשלה בירושלים. יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, יפגין עם מורים בבאר שבע. אירועי מחאה יתקיימו גם ברחובות וברמת-גן.

 

שר האוצר, רוני בר-און, נמצא בוושינגטון, אך ממשיך לעקוב אחר המגעים עם המורים. הוא הפנה משם קריאה ליו"ר ארגון המורים העל-יסודיים: "רן ארז, חזור לעצמך. חזור לכיתות הלימוד. נדבר, נלבן ונמצא פתרון. חבל על המורים, וחבל על התלמידים". 

 

 

גם הסטודנטים מתכוונים לחדש בקרוב את מאבקם ברפורמת שוחט, ובימים הקרובים ייפתחו בקמפיין הסברה נגד מסקנות הוועדה ויפרסמו מודל תקציבי חלופי למודל שהציעה ועדת שוחט. הם מתכוונים להציב בקמפוסים תמונות קריקטורה של שר האוצר לשעבר, אברהם (בייגה) שוחט, הלועגות למשקלו, תחת הכותרת "250 אלף סטודנטים שוקלים יותר מבייגה". "אנחנו נגד הוועדה. כולה צבועה בייגה", הסביר יו"ר התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, "שוחט קיבל אחריות, ומשום כך - מסע ההסברה שלנו מכוון כנגדו".

 


מחאת הסטודנטים נגד שוחט

 

שוחט אמר בתגובה ל-ynet: "אפשר לעשות קריקטורה, זה בסדר, אבל הם לא יכולים לבוא ולהגיד שהדו"ח לא טוב, ולהגיד שישב אחד, בייגה, במשך שבעה חודשים לבדו והוציא דו"ח. ולכן זה נראה בעיני מגוחך. עמדתי בראש ועדה, ועל הדו"ח חתומים רבים". לשאלת ynet האם נפגע מהקריקטורה, השיב: "אני לא יכול להכחיש שאני שמן. וצריך לזכור שמי שחתום על הדו"ח חוץ ממני הם האנשים שיודעים מה הם עושים, אני לא לבד בעסק".

 

הסטודנטים פנו לשרת החינוך, יולי תמיר, בבקשה לנהל איתם משא ומתן בנוגע לדו"ח לרפורמה בהשכלה הגבוהה, כפי שסוכם בין הצדדים לפני מספר חודשים. השרה השיבה כי תיפגש עם הסטודנטים בתום השביתות במערכת החינוך העל-יסודית ובמערכת ההשכלה הגבוהה. "יש משא ומתן באופק, אבל בינתיים יש המון בעיות בחינוך  ולמערכת אין פנאי לסטודנטים. אי אפשר יהיה להעלים את זה. בסופו של דבר יצטרכו לשבת איתנו ולקבל החלטות. אנחנו מוכנים לשבת, מוכנים לכל תרחיש אפשרי".

 

כמה מרוויח מרצה? תלוי את מי שואלים

בינתיים נמשכת שביתת הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות. הסגל האקדמי הבכיר פרסם לראשונה את נתוני שכר המרצים. מתברר כי מרצה באוניברסיטה מרוויח 11,051 שקלים ברוטו לחודש בלבד. הוא יכול לשאוף לשכר של כ-16,000 שקלים כפרופסור מן המניין עם 3 שנות ותק בדרגה ו-22 שנות ותק באוניברסיטה. עוד מראים הנתונים כי בזמן שהשכר הממוצע במשק עלה בעשר השנים האחרונות ב-49% והשכר הממוצע במשק הציבורי עלה ב-59.3% עלה שכר המרצים ב- 24.5% בלבד - כלומר שחיקה של 35% מול המשק הציבורי ושחיקה של 25% מול השכר הממוצע במשק.

 

לדברי יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר, פרופ' צבי הכהן: "הנתונים ברורים. אין ספק כי שכר הסגל ספג שחיקה משמעותית בשנים האחרונות. גורמים אינטרסנטיים מנסים להפיץ שקרים אודות האקדמיה בישראל ולהוציא את דיבתה. הניסיון לא יצלח, מאומה המייצאת תפוזים הפכנו לכזו המייצאת ידע וטכנולוגיה וכל זאת בזכות האוניברסיטאות והחוקרים הישראליים".

 

במשרד האוצר לא נשארו חייבים ופרסמו נתונים משלהם. מתברר כי שכר הסגל האקדמי הממוצע לשנת 2006 היה כ-20,000 שקל - פי 2.8 מהשכר הממוצע בשירות הציבורי. שכר ממוצע של פרופ' מן המניין עומד על כ-26,500 שקל לחודש ושכר ממוצע של מרצה מגיע לסך של כ-14,500 שקל בחודש. איש סגל מרצה בממוצע 6 שעות בשבוע, חלקם אף פחות מכך.

 

בסגל האקדמי אומרים כי אין התקדמות במשא ומתן מול משרד האוצר וכי סוף השביתה אינו נראה באופק. פרופ' הכהן אמר בנושא כי "אורך השביתה ומידת הנזקים שיגרמו בעטייה יקבעו על-ידי נכונות האוצר להיכנס למו"מ בתום לב עם הסגל האקדמי".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ועד המרצים פוגע בהשכלת הסטודנטים. לסגל האקדמי הוצעה תוספת של כחמישה אחוזים לשכרם. ובמקביל נמשיך וננהל משא ומתן לשיפור תנאי העסקתם, במסגרת המלצות ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה. אך הם בתגובה, בחרו להשבית את הלימודים". 


פורסם לראשונה 24/10/2007 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבוי סתום. יולי תמיר
צילום: ששון תירם
צילום: אורן אגמון
לא נפגע. שוחט
צילום: אורן אגמון
פנה לרן ארז. רוני בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים