שתף קטע נבחר

שופט צבאי: הטיפול במשתמטים נוגד כללי יסוד

במהלך דיון על מעצרו של עריק שהתחמק מגיוס במשך שנתיים, נחשפה הדרך הלקויה שבה מטפל הצבא בתיקים שכאלה: ללא איסוף מסמכים וללא הצגת ראיות בבית הדין. השופט הבכיר מתח ביקורת קשה על שיטת העבודה של הצבא: "ראוי כי תופעה זו תעבור מן העולם"

ביקורת פנימית חסרת תקדים בצה"ל על ליקוי חמור בטיפול בתופעת המשתמטים מגיוס. אלוף-משנה אבי לוי, נשיא בית הדין הצבאי ביפו, הודיע אמש (ה') כי לא ייעתר לבקשה לעצור צעיר החשוד בהשתמטות משירות במשך שנתיים, משום שהצבא לא הציג כל תיעוד לעבירה.

 

"הפרקטיקה, אשר אומצה על ידי גורמי הגיוס השונים בכל הנוגע לטיפול במשתמטים, איננה

עומדת בכללי היסוד", קבע השופט הצבאי. בנוסף לקביעה הנחרצת - הוא המליץ על שורת פעולות לביצוע בידי הצבא והורה להעביר את החלטתו לבכירים בצה"ל.

 

החלטתו של אל"מ לוי, שמתפרסמת כאן לראשונה, גורמת ללא מעט מבוכה בצה"ל, דווקא בנושא שראשי הצבא והמדינה מוקיעים השכם וערב - ההשתמטות מהשירות. מהביקורת הנוקבת שהשמיע לוי עולה כי בצבא לא קיים מנגנון מסודר שתפקידו לאסוף את המידע על המשתמטים מלשכות הגיוס ולהעביר אותו לפרקליטות לצורך הגשת כתבי אישום.

 

השופט לוי ציין בדיון כי כאשר מדובר בתופעת ההשתמטות - היא ראויה לכל גינוי ויש להחמיר עם אלה שאינם נמנים עם לובשי המדים. עם זאת התהליך צריך להתבצע "בדרכים חוקיות ההולמות את ערכיה של המדינה כמדינה דמוקרטית, בדרכים המגינות על זכויות האדם מפני פגיעה בלתי מידתית".

 

הבעיה שנחשפה בדיון היא די פשוטה למעשה. כאשר נעצר משתמט יש לאתר את התיק האישי שלו במרתפי לשכת הגיוס ולהעבירו לפרקליטות. מצ"ח אינה חוקרת משתמטים, ובהעדר גוף אחראי - נוצר נתק בין לשכות הגיוס לגורמי הפרקליטות. על פי אל"מ לוי, התהליך שבו נאספים הפרטים על המשתמט מתבצע באופן איטי שלא מאפשר להחזיק את החשודים במעצר והם יוצאים לחופשי. "החזקת אדם במעצר בלא חקירה, נוגדת, לטעמי, את עקרונות היסוד של שיטתנו השיפוטית", קבע.

 

"חקירה כהלכתה אינה מתקיימת"

במהלך הדיון ביקשה התביעה מבית הדין להאריך את מעצרו של הצעיר עד ליום שני. סנגורו, עו"ד דוד שוורצבאום מהסניגוריה הצבאית, הוכיח כי אין ניירת המתעדת את טענות התביעה ואל"מ לוי הורה לשחררו היום בצהריים.

 

בשל העובדה כי לא מדובר במקרה יחיד אלא בתופעה של ממש, לא חסך השופט הבכיר ביקורת: "הדבר גורם לתביעה הצבאית מבוכה רבה, פעם אחר פעם, עת היא נאלצת לבוא בפני בית הדין ובידיה תחמושת דלה ביותר ולבקש מעצר על סמך בדלי ראייה, כאשר האמת הינה שחקירה כהלכתה איננה מתקיימת. ראוי כי תופעה זו תעבור מן העולם".

 

אל"מ לוי סבור כי התהליך העברת החומר לפרקליטות צריך לקחת שעות ספורות בלבד, הוא אף מציע לצבא להקים גוף חוקר שיהיה אמון על חקירת המשתמטים ויחזיק את החומר בידיו. השופט הורה להעביר את החלטתו החריגה לראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן, וכן לפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדבליט ולתובע הצבאי הראשי, אל"מ לירון ליבמן.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מוקיע את תופעת ההשתמטות ומבצע פעולות למעצרם של משתמטי גיוס, הבאתם לדין ולשירות תקין בצה"ל. בשגרה, עם מעצרו של משתמט, מועבר החומר הראייתי אודותיו לפרקליטות הצבאית לשם הגשת כתב אישום וזאת בתוך תקופת מעצרו הראשונית של המשתמט - 48 שעות. העברת הראיות מבוצעת במהירות האפשרית, מכל לשכות הגיוס הפזורות ברחבי הארץ, המקיימות קשר עם ציבור המגוייסים. זאת, על מנת לאפשר לפרקליטות הצבאית להעמיד לדין משתמטי גיוס ולהגיש נגדם כתב אישום. אגף משאבי האנוש בשיתוף הפרקליטות הצבאית יבחן דרכים נוספות לייעול ההליך, בין היתר על מנת ליישם את קביעותיו של בית הדין הצבאי בעניין זה".


פורסם לראשונה 25/10/2007 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הצבא לא אוסף מסמכים. ארכיון
צילום: דובר צה"ל
צילום: גיל יוחנן
האלוף שטרן. הביקורת תועבר אליו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים