שתף קטע נבחר

המבקר בדימוס ימליץ: כך נטפל בבדואים

הממשלה אישרה היום הקמתה של ועדה להסדרת סוגיית יישוב הבדואים בנגב. בראשות הוועדה יעמוד השופט העליון ומבקר המדינה בדימוס אליעזר גולדברג, והיא תמליץ על חקיקה וצעדים אחרים שיאפשרו את הסדרת ההתיישבות הבדואית בדרום. יו"ר ש"ס, אלי ישי, הסתייג: "מדובר בתקדים מסוכן. שלא נמצא עצמנו בפועל מתנתקים גם מהנגב". יו"ר הכפרים הלא מוכרים: "אם הוועדה תחליט שאין לנו זכות על הקרקעות - לא נוכל לפתור את הבעיה הקיימת"

האם בעתיד הקרוב יוסדר מצבה של פזורת הבדואים בנגב? ממשלת ישראל אישרה הבוקר (יום א') בישיבתה השבועית, הקמת ועדה להסדרת יישוב הבדואים בנגב. בראש הוועדה יעמוד השופט העליון ומבקר המדינה בדימוס אליעזר גולדברג. שרי ש"ס התנגדו להצעה, ואמרו שהממשלה עלולה להתנתק גם מהנגב.

 

בחודש פברואר השנה התקיימה פגישה ראשונה בנושא קרקעות הפזורה הבדואית בנגב, בין נציגי הבדואים לשר הבינוי והשיכון, לאחריה הבטיח השר כי תוקם ועדה בראשות שופט עליון בדימוס, אשר תכלול נציגים ותשמע את תביעות הבדואים ותמליץ בפניו כיצד לפעול. היום, כאמור, עברה ההבטחה לשלב המימוש. 

 

במשרד הבינוי והשיכון הגדירו את הקמת הוועדה הבלתי תלויה - כצעד נוסף ובונה אמון בין ישראל למגזר הבדואי. השר זאב בוים אמר: "הבניה הבלתי מוסדרת של הבדואים מחייבת התייחסות יסודית ומקיפה, גיבוש תוכנית רחבה וברת מימוש תביא לפתרון שורשי ומוסכם".

 

הוועדה תכלול שמונה חברים. היא תגיש את המלצותיה לגיבוש תוכנית רחבה ליישוב הבדואים והסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, לרבות גובה הפיצויים, הסדרים להקצאת קרקע חלופית, אכיפה אזרחית ולוח זמנים לביצוע ההסדרים.

 

בין היתר תיכלל בה הצעות לחקיקה בכנסת, ככל שהדבר יידרש. על פי החלטת הממשלה, תוגשנה הצעות לשר הבינוי והשיכון תוך חצי שנה מיום תחילת פעילות הוועדה.

 

טרם גיבוש הדו"ח תשמע הוועדה את עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אגף התקציבים, מנהל מקרקעי ישראל ומנהל התיכנון במשרד הפנים. השר בוים אמר לאחר ההחלטה: "אוכלוסיית הבדואים חיה בשלום עם מדינת ישראל, כשרבים מתוכם מתנדבים לשרת בצה"ל. חובה עלינו למצוא פתרונות מהירים ואפקטיביים לבעיה.

 

"קצב גידול האוכלוסייה הבדואית הוא הגבוה בעולם, האוכלוסייה הזאת מכפילה את גודלה מדי 15 שנים בערך. כיום מונה האוכלוסייה כ-155 אלף נפש ובשנת 2020 יהיו בנגב למעלה מ-300 אלף בדואים", אמר.

 

על פי הנתונים הנמצאים במנהלת הבדואים רק כ-60% מהם מתגוררים ביישובי קבע, כאשר חלק מהיישובים האלה נבנה רק לאחרונה, כחלק מהניסיון לפתור את הבעיה. יישובי הקבע הם רהט, כסייפה, שגב שלום, ערערה, לקיה, תל שבע וחורה. שאר הבדואים מתגוררים על פני שטח של כ-600 אלף דונם. חלק מהם במבנים בלתי חוקיים. אוכלוסיה בדואית זאת מכונה "הפזורה".

 

בהצעת משרד הבינוי והשיכון נאמר שהפזורה הזאת שינתה במהלך השנים עד לעין היכר את מרחבי הנגב. המאהלים הגדולים הפכו לפחונים וסביבם מזבלות שכללו פסולת של תיעוש ובנייה ועוד. השר בוים סבור שריכוז הסמכויות תחת גוף אחד שיהיה כפוף לשר הבינוי והשיכון, יביא לקידום פתרון בעיית הבדואים. דבר שעד היום לא נעשה, בשל פיזור הסמכויות בגופים השונים וחוסר התיאום שמנע התקדמות בנושא זה.

 

שרי ש"ס התנגדו להצעה התנגדו בהצבעה בממשלה. יו"ר ש"ס אלי ישי אמר: "הממשלה אישרה היום ועדה ללא כל יכולת פיקוח ונציגות ממשלתית בעניין הבדואים. מדובר בתקדים מסוכן, המאפשר אוטונומיה לקבוצה הזקוקה להסדר ולפתרון, אך תוך התעלמות מהממשלה". בש"ס הוסיפו שההחלטה מסירה יכולת פיקוח על שוהים בלתי חוקיים שינצלו פרצה זאת. "יתכן שנמצא את עצמנו בפועל מתנתקים גם מהנגב". 

 

יו"ר הכפרים הלא מוכרים בנגב, חסיין אל רפאיה, אמר היום בתגובה להחלטת הממשלה: "הבעיה היחידה היא תביעת הקרקעות של התושבים הבדואים. הקרקעות האלו שייכות לנו, לכן אם הוועדה תחליט לאפשר לנו להקים יישובים חקלאיים על אותן קרקעות, הבעיות האחרות - תשתיות כסף וכיו"ב - יפתרו ללא שום בעיה. אך אם הוועדה תחליט במסקנותיה כי אין לנו זכות על הקרקעות והמדינה תמשיך להכחיש כי תביעת הקרקעות היא מוצדקת - לא נוכל לפתור את הבעיה הקיימת".

 

אל רפאייה התייחס גם לנושא הריסות הבתים בכפרים הבלתי מוכרים בנגב ואמר כי עד שהוועדה תגיש את המלצותיה, יש להקפיא את הריסות הבתים והוא מאמין שהממשלה תבוא לקראתם בנושא זה.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגש על שאלת הקרקעות. בדואים (ארכיון)
צילום: שי רוזנצוויג
צילום: זום 77
מסקנות תוך חצי שנה. גולדברג
צילום: זום 77
"מתנתקים מהנגב". ישי
צילום: ודים דניאל
פתרונות מהירים. בוים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים