שתף קטע נבחר

סקר: רוב הציבור לא סומך על המדינה

כנס שדרות לחברה בחן זו השנה החמישית את "מדד החוסן הציבורי" והעלה ממצאים מדאיגים בנוגע לסוגיות שמטרידות את אזרחי ישראל: תעסוקה, שחיתות שלטונית ותנאי הדיור. עם זאת, חל שיפור באמון הציבור במערכות החינוך והבריאות

יותר ממחצית אזרחי ישראל מוטרדים או מוטרדים מאוד מכך שלא יוכלו לפרנס את משפחותיהם בעתיד, וכ-37 אחוזים מהשכירים במדינה סבורים שרמת הביטחון התעסוקתי במקום העבודה הנוכחי היא בינונית ומטה - כך עולה מסקר חדש שפורסם הבוקר (יום ה').

 

כנס שדרות לחברה, בשיתוף המכללה האקדמית ספיר, ערך זו השנה החמישית סקר דעת קהל בנושא החוסן החברתי והעלה ממצאים מדאיגים בנוגע לסוגיות שמטרידות את הציבור. רוב הישראלים, כך מתברר, חוששים שלא יוכלו לחסוך כסף לעתיד, והמדינה עדיין נתפסת כמי שאינה מאפשרת נגישות לזכויות חברתיות בסיסיות. עם זאת, חל שיפור מסוים באמון הציבור במערכת החינוך, הבריאות והתעסוקה.

 

מהסקר עולה ש-54 אחוזים מהנשאלים מוטרדים מכך שלא יוכלו לפרנס את משפחתם בעתיד ו-47 אחוז מוטרדים מכך שלא יוכלו לחסוך כסף לעתיד. בנוסף, יותר ממחצית מהנשאלים אינם סומכים כלל או סומכים במידה מועטה על מערכות חברתיות בישראל, וזאת בהשוואה ל-51 אחוז בשנת 2006.

 

אחד הנתונים המפתיעים שעלו בסקר הוא ירידה משמעותית במספר האנשים שלא סומכים כלל או סומכים במידה מועטה על מערכת החינוך. בשנה שעברה חוסר האמון במערכת החינוך עמד על 79 אחוזים, ואילו השנה "רק" 61 אחוזים מהציבור החזיק בדעה דומה.

 

ירידה נוספת חלה בחוסר האמון במערכת הבריאות: מהסקר עולה כי 44 אחוז לא סומכים על שירותי הבריאות, לעומת 63 אחוז בשנה שעברה.

 

הישראלים עדיין סומכים על צה"ל

עוד עולה מהסקר כי 71 אחוזים מהציבור סבורים שמדינת ישראל אינה מאפשרת לאזרחיה או מאפשרת באופן חלקי בלבד להתגורר בתנאי דיור סבירים. זאת, לעומת 69 אחוז שהאמינו כך בשנה שעברה. כמו כן, 62 אחוזים אמרו כי המדינה אינה מאפשרת לאזרחיה - או מאפשרת באופן חלקי בלבד - לחיות בכבוד לאחר הפרישה לגמלאות, לעומת 69 אחוזים בשנה שעברה.

 

נושא השחיתות בצמרת השלטון המשיכה להוות גורם גם השנה, כאשר 73 אחוזים מהנשאלים ראו בשחיתות של פרנסי המדינה כגורם העיקרי המפריע להם להתגאות במדינה. גורמים נוספים שהפריעו לציבור להתגאות בישראל הם הפער בין העניים לעשירים (77 אחוז), המאבק המתמשך עם הפלסטינים (75 אחוז) והאלימות המשתוללת בחברה (73 אחוז).

 

עם זאת, האמון בכוחות הביטחון נשמר במידה מסוימת, וכחצי מהנשאלים סיפרו כי בכל הנוגע להיבט הביטחוני ישראל עדיין נתפסת כמקור לגאווה. 44 אחוזים מהציבור סבור שישראל היא במידה רבה או במידה רבה מאוד מדינה שתמיד תגן על אזרחיה. יצויין כי רק 23 אחוז מכלל הציבור השיבו כי הם אינם סומכים כלל או סומכים במידה מועטה בלבד על צה"ל ומערכת הביטחון.

 

הסקר נערך ע"י מכון המחקר "מאגר מוחות" בקרב מדגם מייצג של אוכלוסיה בוגרת בגילאי 18 ומעלה עם טעות דגימה של חמישה אחוזים. החוסן החברתי מורכב משישה ממדים: השתייכות, לכידות, מסוגלות כלכלית, נגישות לזכויות חברתיות כמו דיור סביר ועבודה בתנאים מוגנים, ביטחון תעסוקתי ואמון במערכות הציבוריות. הסקר נערך לקראת כנס שדרות לחברה במכללה האקדמית ספיר, שיתקיים בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ablestock
יותר סומכים על המורים
צילום: ablestock
צה"ל מגן
צילום: רויטרס
גמלאים לא חיים בכבוד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים