שתף קטע נבחר

ממשלת פקיסטן הכריזה על מצב חירום

מנהיג פקיסטן מושארף הכריז על מצב חירום במדינה בטענה כי פעילות ארגוני הטרור מחייבת אותו לעשות כן. אלא שמתנגדיו סבורים: מושארף מנסה לסכל הכרעה משפטית שתסלק אותו מכס ההנהגה. הצעדים הראשונים במצב החירום: חסימת כלי התקשורת העצמאיים

כלי התקשורת בפקיסטן דיווחו בצהריים (שבת) כי הממשלה הכריזה על מצב חירום במדינה. על-פי הדיווח, שליטהּ הצבאי של המדינה, פרבז מושארף, הכריז על מצב חירום בשל מעשי אלימות של ארגונים התומכים בטליבאן ובארגון אל-קאעידה. זמן קצר לאחר דיווחי התקשורת, הגיע אישור רשמי מהממשלה.

 

מושארף נשא נאום מיוחד לאומה ובו הסביר את החלטתו באומרו כי גורמי טרור מאיימים על שלום פקיסטן. מושארף הבהיר לאומה הפקיסטנית כי הוא מקווה להשיב את הדמוקרטיה על כנה בקרוב - רק לאחר הבחירות הכלליות שיתקיימו בחודש ינואר. "אני אומר בצער רב כי ישנם אלמנטים המהווים מחסום בדרך לדמוקרטיה", הצהיר הנשיא.


שוטרים ברחובות איסלמבאד, הערב (צילום: AFP)

 

לאחר ההכרזה דיווחה רשת הטלוויזיה הפקיסטנית "GEO TV" כי בית המשפט העליון דחה את ההכרזה על מצב חירום. אולם מכיוון שהוכרז על שעת חירום לא חייב מושארף למלא אחר הוראות בית המשפט. עדי ראייה ובעלי רשתות טלוויזיה פרטיות דיווחו כי הממשלה החלה לחסום שידורים של כלי תקשורת פרטיים. כמו כן, דווח על חיילים שעומדים מחוץ לתחנות הרדיו והטלוויזיה הממשלתיות. משטרת פקיסטן אף שלחה למעצר בית את מנהיג מפלגת האופוזיציה, אימרן חאן, ואת יושב ראש הוועדה לזכויות אדם, עזמה ג'הנגיר.

 

למרות ההצהרות, מתנגדיו של מושארף סבורים כי הסיבה להכרזה אינה פעילי הטרור. בית המשפט העליון בפקיסטן טרם החליט האם מושארף היה רשאי מבחינה חוקית להתמודד בבחירות לנשיאות שנערכו בחודש שעבר, בהן ניצח. זאת, בעקבות עתירה שהגישו חברי אופוזיציה קודם לבחירות שנערכו בתחילת אוקטובר. האחרונים טענו שמושארף לא יכול להתמודד בבחירות כל עוד הוא מכהן כמפקד הצבא. מושארף הבטיח כי אם ייבחר בבחירות לנשיאות, יפרוש מאוחר יותר מתפקידו הצבאי.

 

בית המשפט העליון: ההחלטה לא חוקית

כמה בכירים המקורבים למושארף רמזו כי הוא עשוי להכריז על מצב חירום או להטיל משטר צבאי במדינה, כדי למנוע מצב שבו יחליט בית הדין כי הוא לא היה רשאי להתמודד בבחירות, ויבטל את תוצאותיהן.

 

בין נשיא בית המשפט העליון, איפטיחאר צ'ודהרי, לבין מושארף שוררת עוינות הדדית, מאז שמושארף ניסה להדיח את צ'ודהרי מוקדם יותר השנה. בעקבות ניסיון ההדחה פרצו מהומות ובסופו של דבר, נאלץ מושארף לחזור בו מההדחה, ולהשיב את צ'ודהרי לתפקיד. צ'ודהרי מיהר לכנות את ההכרזה של ממשלת פקיסטן היום "בלתי חוקית", אך זמן קצר לאחר מכן נודע כי הודח מתפקידו, יחד עם שמונה שופטים נוספים.

  

כתבת ה-BBC באיסלאמבאד דיווחה מפי בכירים בפקיסטן כי במקום צ'ודהרי מינה מושארף שופט עליון אחר, עבד אל-חמיד דוגאר, לעמוד בראש בית המשפט העליון. דוגאר הוא תומך מובהק של מושארף, והוא גם עומד בראש בית דין מיוחד שהקים מושארף, לבחינת מעשיו הקלוקלים-לכאורה של צ'ודהרי.

 

השלכה נוספת של ההחלטה להכריז על מצב חירום במדינה היא העובדה שהדבר עלול למנוע את קיומן של הבחירות הכלליות, הצפויות להיערך במדינה בינואר. בבחירות אלה התכוונה להתמודד ראש בוטו ששבה לפני מעט יותר משבועיים לפקיסטן אחרי שמונה שנות גלות, לאחר שהורשעה בשחיתות. בעקבות הסכם שהשיגה בוטו עם מושארף, בוטלו האישומים נגדה, ונסללה הדרך לחזרתה למדינה ולפוליטיקה. ואולם, שלשום נסעה בוטו לבקר את אמה החולה, המתגוררת באיחוד האמירויות. בתחילה שקלה לבטל את ביקורה משום שחששה כי בהיעדרה יכריז מושארף על מצב חירום במדינה.

 

בשבוע האחרון הפצירו ארצות הברית ומדינות מערביות נוספות במושארף שלא לנקוט צעדים שיפגעו בתוכנית להשבת הדמוקרטיה במדינה, ומזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס הזהירה שלשום כי ארה"ב לא תתמוך במושארף אם יחליט להשליט משטר צבאי במדינה.

  

צבא פקיסטן תחת מתקפה

מושארף כידוע, תפס את השלטון בהפיכה צבאית ב-1999, והוא מכהן כראש הצבא וכנשיא המדינה מאז 2001. זו אינה הפעם הראשונה שמצב חירום מוכרז בפקיסטן. בפעמים קודמות, היה הדבר כרוך בהקפאת זכויות בסיסיות של האזרחים במדינה, וכן מבטל מינויים קודמים של שופטים.

 

בחודשים האחרונים נאלץ משטרו של מושארף להתמודד עם הסלמה בטרור האיסלאמי במדינה, בעיקר באזורים הסמוכים לגבול עם אפגניסטן – צפון ווזיריסטן ובלוכיסטן. עם זאת, בשבועיים האחרונים התפשטה האלימות לאזורים אחרים, בהם מחוז סוואט בצפון-המדינה. המחוז היה עד לאחרונה אזור תיירותי שלו, אך הוא הפך לזירת קרב מאז ש-2,500 חיילים התפרסו בו בשבוע שעבר, כדי לפעול נגד מטיף איסלאמי קיצוני, מעולה פזלוללה, שהכריז על מלחמת קודש בצבא הפקיסטני וקרא להנחיל במדינה את חוקי האיסלאם. בלחימה בין הצדדים בסוואט נהרגו עשרות רבות של חמושים וחיילים.

 

במקביל, נמשכים מעשי הטרור במדינה. שישה בני אדם נהרגו ו-13 נוספים נפצעו בפיצוץ מוקש מתחת לרכב מסחרי במחוז בלוכיסטן שבדרום מערב פקיסטן. המורדים במחוז בלוכיסטן דורשים עצמאות לאזור ומוחים על כך שהממשלה מנצלת את המשאבים הטבעיים מבלי לשתף את התושבים ברווחים.


פורסם לראשונה 03/11/2007 14:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושארף. מצב חירום
צילום: רויטרס
בוטו. חזרה לקראצ'י
צילום: רויטרס
מומלצים