שתף קטע נבחר

48 שעות בדמשק

דמשק, הנמצאת מרחק לא רב מגבול ישראל, אמנם אינה יעד תיירותי פוטנציאלי עבור רובנו, אבל בהחלט יש לה מה להציע למבקרים בה - החל ממוזיאונים, היסטוריה, מסעדות טובות ועד לחיי לילה סוערים. מדריך לסופשבוע מעבר לקווים

דמשק היא בירתה העתיקה של סוריה, ולדברי הבמאי הסורי נביל אל מאלח, זוהי אחת מהערים האחרונות בעולם שבהן רוב הבעיות נפתרות בעזרת חיוך. לנו, בצד השני של הגבול, יש אולי פרספקטיבה קצת אחרת, אבל תמיד אפשר לצאת לסיור תרבותי-וירטואלי בעיר שבה רב הנסתר על הגלוי.

 

יום שישי

18:00 - התעלמו מהאזורים החדשים של העיר, וצאו אל העיר העתיקה. עד מהרה תלמדו לחבב את הפאר המתפורר שלה. למרות שרוב העיר לא שונתה, ישנן כמה וילות ערביות עם תקרות עץ מגולפות ומעוטרות המוקפות בעצי הדר, אשר שופצו והפכו למלונות בוטיק. בבית אל-ממלוקה מהמאה ה-17, השוכן ליד באב טומה, יש בר נעים במיוחד. 

 

21:00 - רעבים? ממסעדת "ליילה", הנמצאת מול המסגד מתקופת בית אומיה, נשקף נוף מרהיב של האתרים הקדושים לאיסלאם. אחת המנות הטיפוסיות לדמשק היא מאפה חצילים העשוי מפירורי לחם, שום, יוגורט וחמאה. לא לבעלי קיבה חלשה. קבב הדובדבנים, המופיע אף הוא בתפריט, מקורו בעיר חאלב, יריבתה ההיסטורית של דמשק. אפשרויות אחרות הן מסעדת "איליה" החדשה שברובע קימריה או "נארנג'" הנמצאת מול כנסיית מיראמיה. "חאלבי" היוקרתית שבמלון ארבעה העונות מציעה מנות חאלביות מוצלחות.

 

23:00 - הגיע הזמן לבדוק את חיי הלילה. מועדון "מארמאר" בבאב טומה מפציץ במוזיקה ערבית ומערבית והבעלים, מונט'ר קובה, אוהב להתערבב עם הקהל שלו. להקה ערבית מנגנת ב"לטרנה" ברחוב מאי 29. בפיאנו-בר בבאב שארקי תמצאו מסיבות קריוקי בכל ערב. אם אתם בעניין של דרינק לילי, נסו את ה-"אוקסיג'ן" שבקימריה, שהגיע לכותרות לפני מספר שנים, כששגריר ארה"ב נזרק מהמקום. 


מהנעשה מעבר לגבול. דמשק (צילום: רון בן ישי)

 

01:00  - אם עוד יש לכם כוח, קחו מונית להר קאסיון, לתצפית לילית על העיר המוארת. בדוכנים שלאורך השבילים תוכלו להצטייד בכוסות קפה ובתירס חם.

 

יום שבת

09:00 - לאחר הלילה הנהנתני, הגיע הזמן לקצת תרבות. אבל לפני כן, ארוחת בוקר של חומוס ובשר במלון "שאם פאלאס" תספק לכם כוח ליום שצפוי לכם. 

 

10:00 - אין מקום טוב יותר להתחיל ממנו מאשר המוזיאון הלאומי. סוריה היתה בעבר צומת של העולם העתיק, ובאוספי המוזיאון תוכלו להתרשם לא רק מאמנות איסלאמית, אלא גם מפריטים פרה-היסטוריים, שמקורם בעידן הברונזה של אוגרית ומארי, באימפריה הרומית, ובנווה המדבר של הסחר בפאלמירה. אל תחמיצו את הקבר הפאלמירי ואת בית הכנסת Dora Europes, שהובא מאתרו המקורי לחופי הפרת.

 

12:00 - חצו את הרחוב לטאקיה סולימניה, שעוצב על ידי סינאן, האדריכל העותמאני הנודע, והתחברו לפשטות המרגיעה של המסגד. בקרו גם במוזיאון הצבאי ובשוק האמנות המקומי, שבו תוכלו למצוא את המזכרות ההכרחיות.

 

13:00 - שעת ארוחת הצהריים הגיעה, אך לא תרצו להתעכב יותר מדי, משום שהתוכנית עוד גדושה. במסעדת "אל-סחי" שברחוב אל-עבד תוכלו לנסות את מיטב המאכלים המקומיים, כמו תבשיל

חיטה ירוקה או במיה. בקפה הוואנה שליד כיכר יוסף אל-עזמה תוכלו לשתות קפה טורקי כהלכתו, במקום שבו תכנן חאפז אל אסד בשנת 1970 את הפיכתו.

 

15:00 - חזרו אל העיר העתיקה, ובקרו במסגד האומיי, שאותו אסור להחמיץ. כיפתו, שנבנתה מחדש לאחר שריפה במאה ה-19, נראית כמו קסדה צבאית. לפי המסורת, במקום קבורים יוחנן המטביל וחוסיין, נכדו של הנביא מחמד, שנהרג קרב כרבלא בשנת 680. בסמוך נמצאים גם קבריהם של צאלח-א-דין ושל הסולטן הממלוכי בייברס, שהביס את המוגולים. קבריהם הם אדריכלות איסלאמית במיטבה.

 

17:00 - שפשפו את כישורי ההתמקחות שלכם בכניסה למצודת דמשק העתיקה, שהייתה סגורה לקהל במשך 1,000 השנים האחרונות, ונפתחה-למחצה בעת האחרונה. זהו המקום שבו צאלח-א-דין חי, ועדיין אפשר לראות את שרידי חיציהם של המוגולים על הקירות.

 

19:00 - שום ביקור בדמשק אינו שלם, אם לא טעמתם את גלידת הפיסטוקים הביתית הנמכרת מאז 1898 בחנות של ביקדש בשוק חמידיה. את ממתקי דמשק המפורסמים תוכלו למצוא ברובע שלאן, ופיסטוקים חלביים יש באל-בירקדאר אל-עסל. כשצמאתם מהממתקים, גשו לקפה אל-נופרה הפופלרי, הנמצא בסמוך למסגד האומיי, והתכבדו בקנקן צונן של מיץ תפוזים טרי בזיל הזול.

 

21:00 - זה הזמן לביקור בחמאם. נסו את המקום הוותיק ביותר, נוראדין זינקי בעסרוניה, או את חמאם בכרי המרגיע באבו טומה.


בדמשק רב הנסתר על הגלוי (צילום: איי אף פי)

 

22:00 - ארוחת ערב מומלצת מוגשת במסעדת ערבסקה שליד הקשת הרומית. כאן תוכלו לפטפט על כל דבר שבעולם, עם בעל המקום האני נופאל ועם המנהל האיטלקי פופלאני. נסו את  מעדן החצילים למנה ראשונה, ואת סלט התרד והקוסקוס.

 

23:00 - הזדמנות נוספת ליהנות מחיי הלילה של העיר תוכלו למצוא ב"זי בר" שבמלון האומיי ברחוב ברזיל. המוזיקה רועשת והקהל הנהנתני הוא יאפי ברובו.

 

01:00 - לאחר הבילוי, נהגו כמנהג הדמשקאים - התכבדו בסברסים צוננים בדוכני הלילה שבכיכר מליקי.

 

ראשון

09:00 -  אתם לחוצים? בצדק. זהו היום האחרון שלכם בדמשק ויש לכם עוד המון מה לראות. היכנסו למאפייה הקרובה, הצטיידו במנקושה, מאפה עם תערובת של זעתר, שמן זית וטימין, וצאו לדרך. 

 

10:00 - אף סיור אינו שלם ללא מבט מקרוב בבתים המקומיים. אחד המרשימים שבהם הוא ביתו של המדינאי הסורי ח'אלד אל-עאזם, שמת בשנות השישים בגלות בלבנון. הבית, המשמש כיום כמרכז תיעוד ממשלתי, שרד את הריסתו של הרובע העתיק סוּק סארוּגָ'ה. תמורת סכום סמלי, תוכלו להיכנס ולראות כיצד חיו פעם בני האצולה של סוריה. תושביה הזרים של דמשק עוברים בשנים האחרונות יותר ויותר אל העיר העתיקה ועוזרים להציל אותה מהתמוטטות כללית. רבים מהם ישמחו לערוך לכם סיור בבתיהם - צריך פשוט לדפוק בדלת.

 

13:00 - ארוחת צהריים ב"בית ג'אברי", מסעדה נטולת יומרות, או ב"אֶליסאר" שבבאב תוּמָה. אם מתחשק לכם קצת אוכל טורקי - אחרי הכל, דמשק היתה אחת הערים האהובות על העותומאנים - היכנסו ל"מארמארָה" שבאבו רוּמאנֶה, מחוץ לעיר העתיקה. 

 

15:00 - זה הזמן למסע קניות מטורף - אצל סוחרי דמשק תוכלו למצוא שטיחים מפוארים עתיקים וחדשים, מכל הסוגים. כאן גם תוכלו לקנות עתיקות, בדים ושאר חפצים אוריינטליים.

 

19:00 - רגע לפני שאתם עוזבים, לכו לראות אמנות סורית עכשווית, שמחירה בשוק העולמי מרקיע שחקים בתקופה האחרונה. אפשר לקפוץ לראות עבודות של פאדי יאזיג'י בסטודיו שלו ברובע היהודי ולבקר בבית האמן מוסטפא עלי. אוסף האמנות בגלריית אייאם יכול להיות יקר יחסית, ואצל אל-חורי תמצאו מחירים סבירים יותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השוק המקורה בחמאדיה
צילום: איי פי
הפינה היהודית. בית כנסת בדמשק
צילום: רון בן ישי
מעדנים דמשקאיים
צילום: איי פי
מומלצים