שתף קטע נבחר

מה אפשר לעשות נגד אלימות במשפחה?

החברה הישראלית בכללותה נהייתה יותר ויותר אלימה, אבל המחוקק הכיר בכך שאלימות כלפי בן משפחה היא בעלת חומרה ייחודית ולפיכך מחייבת התייחסות מיוחדת. הכלי החוקי העיקרי להיאבק בגיהנום שמנחילים זה לזה בני-זוג ניצים הוא החוק למניעת אלימות במשפחה. סיפור אחד ועיקרי החוק

עינת נכנסה למשרדי בהילוך איטי ובמבט מלא תוגה. היא נשואה לרועי חמש שנים, יש להם שני ילדים. בתחילה זרמו חייהם על מי מנוחות, אבל לא חלפה שנה ומעטה האושר התחיל להיסדק. קנאתו של רועי, שבראשית דרכם כזוג החמיאה לעינת, נהייתה מופרזת. חשדנותו לא ידעה גבולות. הוא התחיל לשלוט במעשיה ובדרכיה, קבע מה תלבש ומתי תחזור הביתה. הוא פסל חלק מהחברות שלה.

 

עינת (השמות בדויים), שעדיין היתה מאוהבת בו, למדה לחשב את צעדיה בזהירות כדי לא להרגיזו. היא ניסתה ללא הרף לרצותו. אבל למרות מאמציה, ואולי בגללם, הסלימה התנהלותו של רועי. הוא הירבה להתפרץ בצעקות, ואחר כך באיומים. פעמים אחדות עמד מול הדלת ולא נתן לה לצאת.

 

"אבל לא נכנעתי", אמרה לי בשמץ גאווה.

 

"והוא ויתר?" התעניינתי.

 

"לא תאמין איך הוא הגיב", ענתה.

 

"יהיה לך קשה להפתיע אותי".

 

"אוקיי, אז תשמע: אתמול חזרתי הביתה, ובאמצע חדר השינה היה קיר".

 

"אמרת קיר?"

 

"השרוט הזה חילק את החדר לשניים"

"אמרתי קיר. מבלוקים. ומשני הצדדים שלו - המיטות שלנו. השרוט הזה חילק את החדר לשניים".

 

"אכן, הפתעת אותי", הודיתי.

 

"אני לא יכולה יותר", הוסיפה. "אני רוצה שהוא ייצא מהחיים שלי, ובינתיים מהבית. אני נחנקת. לפעמים אני כמעט מקווה שהוא יכה אותי, כדי שאוכל להזמין משטרה שתוציא אותו".

 

הבהרתי לעינת שאין צורך באלימות פיזית לשם כך, ייתכן מאוד שגם המצב הנוכחי די בו כדי לשכנע שופט להוציא את רועי מדירתם בעזרת החוק למניעת אלימות במשפחה.

 

"בוא ננסה", אמרה.

 

ניסינו, ורועי הורחק מביתו לשלושה חודשים. השופט קבע כי מעשהו אלים ומעלה חשש כבד שהשלב הבא יהיה אלימות פיסית ממשית.

 

"זכותי לדעת מה אשתי עושה ועם מי היא נפגשת"

רועי הקל על מלאכתו של השופט. שלא כמקובל, לא הכחיש יתר על המידה את תיאוריה של אשתו. "זכותי לדעת מה אשתי עושה ועם מי היא נפגשת", טען, "וזכותי גם להתנגד למפגשים שלה עם אנשים שלא נראים לי. אני גם לא רוצה שתהיה לידי במיטה, ובבית שלי מותר לי להקים קיר".

 

השופט דחה את גישתו של רועי. "אין לך זכות לרדת לחייה של אשתך", גער בו. "דיבורים מותרים, אבל לחסום לה את היציאה מהבית, להציק לה ללא הרף ולהקים את הקיר הזה - זה דבר שאי לקבל אותו".

 

פתחתי בסיפור הזה משום שאין גבול ליצירתיות ההרסנית שמפתחים בני זוג מסוכסכים. הדוגמה הזאת משקפת את רמת האלימות במשפחה, שהיתה מכבר לתופעה קשה ומדאיגה. החברה הישראלית בכללותה נהייתה יותר ויותר אלימה, אבל המחוקק הכיר בכך שאלימות כלפי בן משפחה היא בעלת חומרה ייחודית ולפיכך מחייבת התייחסות מיוחדת.

 

מטעם זה חוקקה הכנסת בשנת 1991 את החוק למניעת אלימות במשפחה, שמטרתו להגן על בני משפחה מפני אלימותו של בן משפחה אחר. החוק מאפשר לנקוט פעולת חירום מהירה ויעילה כדי לעצור אלימות או למנוע סכנה של אלימות - פיזית או נפשית - כדי להגן בעיקר על נשים ועל ילדים ללא צורך בהתדיינות ממושכת ומתישה.

 

 

בפסק-דין אחד של השופט שאול שוחט מבית המשפט למשפחה ברמת-גן הוא כתב על שתי המטרות של החוק: "המטרה הקרובה היא אותה 'עזרה ראשונה' שיש ליתן לבן המשפחה המוגן על מנת להגן עליו פיזית מהאלימות שהופעלה נגדו במשפחה. המטרה הרחוקה היא למנוע הישנותה של האלימות במשפחה, ומניעה כידוע אינה לתקופה קצרה אלא לתקופה ארוכה".

 

החוק מנוסח באופן הדדי ואינו מבחין בין זכויות הגברים לזכויות הנשים, אבל הוא בא לעולם כדי להגן על נשים ובפועל הוא מיושם כלפי גברים בלבד, למעט במקרים חריגים. הואיל והחוק לא העניק הגנה מספקת לנשים, היה צורך בחקיקה משלימה, ובשנת 2001 נחקק החוק למניעת הטרדה מאיימת (שעליו כתבתי ברשימה קודמת:  הבעל לשעבר עוקב ומטריד? יש חוק נגד זה).

 

מתי יוציא בית-המשפט צו הגנה המרחיק בעל מהבית

החוק למניעת אלימות במשפחה מעניק לבית המשפט סמכות להוציא "צו הגנה". זהו צו המרחיק בעל מהדירה כדי להגן על האשה ועל הילדים. השופט יעשה זאת, כנאמר בתחילת החוק, אם ישתכנע שבסמוך להגשת הבקשה נהג הבעל באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא כדין.

 

ואולם בפועל אין צורך שתתרחש פגיעה פיזית ממשית בבן הזוג. בית-המשפט ירחיק בעל מביתו גם אם לא ירים יד על אשתו או על ילדיו. די בכך שהשופט משתכנע, כלשון החוק, כי "התנהגותו נותנת בסיס סביר להניח שהוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין".

 

הסמכות האחרונה להרחיק אדם מרכושו מופעלת תכופות כשהאווירה בבית קשה ביותר והשופט סבור שאם לא יתערב, המצב עלול להידרדר לאלימות פיזית.

 

גם בעל המונע מאשתו ניהול תקין של חייה - יורחק

עם השנים נוכחו בתי המשפט כי אין בחוק מענה למצבים קשים בתוך המשפחה, שאינם מוגדרים כאלימות או כקרובים לה. לפיכך תיקנה הכנסת את החוק לפני שנים אחדות והרחיבה את סמכות השופטים להפריד בין בני הזוג הניצים. העילה הנוספת מדברת על התעללות נפשית מתמשכת בבן משפחה וכן במצב נוסף: בן המשפחה "התנהג באופן שאינו מאפשר לבן משפחתו ניהול סביר ותקין של חייו".

 

המשפט האחרון מקנה סמכות משמעותית לשופטים להוציא צווי הגנה לפי שיקול דעתם. עליהם לפרש בכל מקרה ומקרה האם התנהגותו של הבעל משבשת את הניהול הסביר והתקין של חיי אשתו.

 

בחברה שהאלימות בה גואה, לא היה מנוס מהרחבה זו של סמכות השופטים כדי לאפשר לאשה ולילדים לחיות באופן סביר גם אם הבעל לא הרים את ידו. נכון, לעתים יש שימוש לרעה בחוק, כחלק ממאבקי הכוח בין בני הזוג, ולא פעם כאמצעי לקדם הסכם גירושים נוח יותר לאשה. אבל קשה לחלוק על הצורך להעניק לבתי המשפט כלים ממשיים להיאבק בתופעה האלימות.

 

צו ההגנה אוסר הטרדת בן הזוג גם לאחר ההרחקה מהבית

צו ההגנה השגרתי - וכמוהו ניתנים מידי יום צווים רבים - אוסר על הצד האלים להיכנס לדירה המשפחה. בנוסף מורה השופט כי אסור לבעל להימצא מרחק מסוים מהדירה. המטרה: למנוע מהבעל להסתובב ליד הבית, לאחר שהוצא ממנו, ובכך להמשיך ולהטיל אימה על בני משפחתו. הצו יינתן גם אם הדירה שבה גרה המשפחה שייכת לבעל בלבד, או שהוא שכר אותה.

 

כמעט בכל צו, כעניין שבשגרה, כלולה פיסקה האוסרת על הבעל להטריד את אשתו בכל דרך שהיא ובכל מקום, ולרוב מוסיפים השופטים כי הבעל יהיה מנוע מליצור קשר עם אשתו. המטרה היא למנוע הצפת האשה בטלפונים לבית או לעבודה, ובכך להמשיך להטרידה ולפגוע בשלוות נפשה. אם לבעל יש נשק - יאסור עליו בית המשפט להמשיך ולהחזיק בו.

 

רצוי להגיש את הבקשה לבית המשפט למשפחה

כדי להקל על הנפגע, מאפשר החוק לפנות בבקשה למתן צו הגנה גם לבית משפט השלום, גם לבית המשפט למשפחה וגם לבית דין רבני. ההליך פטור מתשלום אגרה ואיננו מחייב שכירת שרותיו של עורך דין.

 

מומלץ לפנות לבית המשפט למשפחה, המטפל ברוב הפניות לפי החוק למניעת אלימות במשפחה. אשה שתיגש בעצמה לבית המשפט תקבל טיפול מהיר במזכירות, תמלא בעצמה במקום, בכתב יד, טופס בקשה למתן צו ההגנה ותתקבל בו ביום אצל אחד השופטים.

 

השופט ישמע את האשה, יתחקר אותה כדי לוודא את חומרת המצב, ולרוב יתן החלטה במקום. במקרים רבים מוּצא מיידית צו הגנה המרחיק את הבעל מהבית, והשופט קובע דיון בתוך שבעה ימים בנוכחות שני הצדדים. לבעל תהיה אז הזדמנות להשמיע את עמדתו ולעתור לביטול הצו.

 

אם השופט לא יתרשם, כשהאשה מופיעה בפניו לבדה, שמדובר בנסיבות המצדיקות צעד מרחיק לכת של סילוק אדם מביתו ללא שמיעת תגובתו, הוא יקבע דיון בתוך ימים ספורים. לא פעם, עצם הזימון לדיון גורם לבעל להיזהר בהתנהגותו, ובכך מושגת מטרת האשה להרגעת האווירה.

 

ברשימה הבאה אפרט היבטים נוספים של החוק למניעת אלימות ואביא דוגמאות למקרי אלימות לסוגיה השונים ועוד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בפועל אין צורך שתתרחש פגיעה פיזית ממשית בבן הזוג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים