שתף קטע נבחר

"מאבק המלצרים הוכיח שניתן להתאגד בכל מקום"

מהפכה אדומה על כוס קפה: התאגדות המלצרים בבית-הקפה "עלית קופי טו גו" שליד אוניברסיטת תל-אביב, הסתיימה בהישגים משמעותיים מבחינתם. גם חרם הצרכנים סייע. עכשיו יש מי שמבקש לאמץ את המודל

"אם התאגדות עובדים הצליחה מול שטראוס הגדולה, זה יכול להצליח בכל מקום" - כך אמרו הצעירים שהיו מעורבים בשביתת המלצרים הראשונה בישראל. השביתה הגיעה אתמול לסיומה עם הישגים משמעותיים ותקדימיים לעובדים, שהוכיחו כי גם בישראל של 2007 יש מקום להתאגדות. בתום שבועיים של מאבק חתמו עובדי בית הקפה "עלית קופי טו גו", הנמצא בבעלות של 51% על ידי חברת שטראוס, על הסכם עם ההנהלה שהמניב הישגים מרשימים לטובתם. מהפכה אדומה על כוס קפה.

 

מאבקם של מלצרי בית הקפה "עלית קופי טו גו", ברחבת הכניסה לאוניברסיטת תל אביב, החל לפני כמה חודשים לאחר שהעובדים התלוננו על פגיעה מתמשכת בזכויותיהם. עיקר הטענות הופנו כלפי ההנהלה, על כך שהיא נוטלת את הטיפים של המלצרים ועושה בהם כרצונה - כולל השלמת חוסרים בקופה ותשלום משכורות, וכן כי השכר על שעות נוספות או על ימי חג ושבת משולם מכספי הטיפים.

 

העובדים, שהבינו כי לא יוכלו לנהל מאבק של ממש בלי לאחד כוחות, החליטו להתאגד. יחד הקימו ועד שבראשו עמדו שלוש נציגות: לימור אלמגור, מרינה אקילוב ויעל אורפז, כולן מלצריות בסניף. הוועד זכה לסיוע מהקליניקה למשפט ורווחה באוניברסיטת תל אביב ויחד עם פעילים חברתיים שהזדהו עם המאבק וראו בו מנוף לקידום רעיונותיהם, פתחו העובדים במאבק שכלל גם שביתת מלצרים. במשך שבועיים הוחרם הסניף על ידי לקוחותיו הרבים, שהזדהו עם המאבק, והסניף ההומה נותר שומם מתמיד.

 

להנהלה לא תהיה גישה לקופת הטיפים

לאחר 13 ימי שביתה, פגישות רבות בין הצדדים ובתום יומיים של תיווך של האגף ליחסי עבודה במשרד התמ"ת, הושג הסכם ששכנע את המלצרים לחזור לעבודתם. במסגרת ההסכם התחייבה ההנהלה להסדר חדש למשך זמן ממושך (לפחות שנה), שקובע כי המלצרים והברמנים יקבלו לידיהם 88% מהטיפים שמשאירים הלקוחות. כמו כן, תונהג שליטה משותפת בקופת הטיפים ולא תהיה להנהלה גישה פיסית לקופת הטיפים, בלא נוכחות נציג מהמלצרים.

 

מעבר לכך, נקבע בהסכם כי יופסק מימון גמול העבודה בימי המנוחה השבועית באמצעות הטיפים, אלא אם הכנסות בית הקפה בימי שבת ברבעון הקרוב יהיו נמוכות מן ההכנסות בימי שבת ברבעון לפני השביתה. במקרה שכזה התחייבו הצדדים לקיים דיון מחודש לקביעת אופן החלוקה. בנוסף, תימחקנה תביעות הדיבה האישיות בגובה חצי מיליון שקלים, שהוגשו נגד שלוש הנציגות של ועד העובדים.

 

מנגד, התחייבו המלצרים להפסיק את השביתה ואת כל פעולות המחאה השונות, ולצאת בהתנצלות פומבית על כך ש"פרסומים בתקשורת ובעיתונות הוקצנו והביאו לכך שהדברים יצאו מכל פרופורציה ובחלקם יצאו מהקשרם". בהודעת הסיכום נכתב כי "העובדים חוזרים לעבודתם לאחר שהגיעו לכלל הבנה ושיתוף פעולה עם ההנהלה, ומאמינים כי ההידברות הכנה בין הצדדים תביא להצלחתו של המקום".

 

"העובדים בבית הקפה הוכיחו שאפשר להתאגד בישראל ולהגיע להישגים. זהו הישג כביר", אומר אסף מנור,

 פעיל בארגון "כוח לעובדים" המסייע לוועדי עובדים, וסייע גם למאבק המלצרים. "הבנות הללו עמדו מול חברת שטראוס הגדולה. אם מול שטראוס אפשר היה להגיע להישגים, אני בטוח שעובדים במקומות אחרים יכולים להצליח. כל מה שצריך זה להתאגד ולהיאבק יחד". מנור בירך על כך שציבור הלקוחות הדיר את רגליו מבית הקפה. "זו היתה השתתפות מעוררת כבוד במאבק".

 

עו"ד איתי סבירסקי, שייצג את ועד המלצרים מטעם הקליניקה למשפט ורווחה, אמר לאחר חתימת ההסכם, כי "מדובר בהסכם משמעותי ותקדימי לעובדים בישראל. הבנות ניהלו מאבק בצורה מדהימה והן מסיימות שביתה מאד אפקטיבית. כעת נותר לראות שזה יקרה בשטח. אנחנו מקווים שהדבר יוכל להשפיע ולעודד עובדים נוספים בענף וגם בענפים אחרים להתאגד ולהתארגן על מנת לשמור על תנאי עבודתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שביתת המלצרים. "נאבקים ביחד"
צילום: אורן זיו
מומלצים