שתף קטע נבחר

לילה ראשון בלי עשן: הפאבים נפרדים מהסיגריה

החגיגה נגמרה: החל מהלילה נאלצים חובבי העישון והבעלים במוקדי הבילוי להתמודד עם קנסות מוגדלים וכואבים במיוחד, אם לא יאכפו את החוק המונע עישון במקומות ציבוריים. "עכשיו נפריע לשכנים", הם מזהירים. ויש כמה פיתרונות יצירתיים

"גם אנחנו עוד לא מאמינים, אבל מהיום אסור לעשן פה". כך, בנימה מתנצלת, הסבירה המלצרית בבר "הסילון" בתל אביב, ללקוחותיה ששלפו מכיסיהם סיגריה וביקשו להציתה. הסיבה: בלית ברירה נאלץ המקום למנוע עישון בתחומו מחשש מקנסות כבדים. תיקונים בחוק, שנכנסו הלילה (יום ד') לתוקפן, גוזרות קנסות כבדים במיוחד על המעשן ועל בעל המקום, הם כנראה יותר מדי עבור חובבי העישון. האם בישראל מיישרים קו עם העולם המערבי? 

 

לקוחות הבר ברחוב אבן גבירול, קיבלו את ההודעה בהפתעה רבה. מחד, רבים מהם בירכו על ההחלטה - שאולי תעודד את המעשנים לעשן פחות, ותאפשר ללקוחות לנשום אוויר נקי יותר. מנגד, אמרו חלקם, הסנקציה החדשה היא נטל שיגרום לאנשים לצאת לעשן מחוץ למקומות הבילוי, ויפגע במרקם חיי הלילה בתוך המועדונים והברים. בעלי העסקים, לעומת זאת, מציגים בעיה אפשרית אחרת: "במקום העישון בפנים, שמפריע ללא מעשנים - נתמודד עם ההפרעה לשכנים, בגלל הרעש שיעשו המעשנים בחוץ".

 

בהתאם לתיקון בחוק, לקוח או בליין שיעשן מהיום במקום ציבורי בניגוד לחוק, צפוי כאמור לקנס של 1,000 שקלים. בעל העסק, המעוניין להימנע במצב שכזה מלשלם קנס בעצמו - נדרש לפנות אל המעשן, לבקש ממנו לכבות את הסיגריה, ובמידה והלקוח יסרב, עליו להתקשר למוקד העירוני ולהזמין פקח שיגיע ויקנוס את המעשן. בנוסף, על בעל העסק לדרוש מהמעשן לעזוב את המקום ולסרב לתת לו שירות. בעל עסק שלא ינהג כך, צפוי לקנס של 5,000 שקלים. גם מנהל תאגיד שיאפשר עישון במשרדים שבבעלותו, עתיד להיפרד מ-1,000 שקלים. בנוסף, בעלי עסקים שלא ייתלו שילוט האוסר עישון, בכמות ובגודל הנדרש על פי החוק, ייקנסו ב-5,000 שקלים.

 

יוצאים החוצה עם המשקה ביד

לא רק בתל אביב נשבה רוח חדשה במקומות הבילוי. מתברר כי ברים ומועדונים רבים ברחבי הארץ החלו ליישם מאמש את החוק, ומנעו את העישון מלקוחותיהם. הקנס, הם אומרים, הוא כבד מאד ואין אפשרות עוד לספוג אותו לטובת המעשנים. חלקם מתכוונים להקים ללקוחותיהם סככה שתגן עליהם מהגשם בעת העישון בחוץ, ולנסות להקל ככל שניתן על הלקוחות "המצורעים" שנדחקו החוצה.

 

תמיר בגדדי, הבעלים של "כרמלה בר" בחיפה, מספר כי מרבית המבלים שהגיעו אתמול למקום, העדיפו לבלות מחוץ לשעריו. "מי שעבר פה אתמול ראה פה אנשים רבים שעומדים בחוץ ומעשנים. הם נכנסו, קנו משקה ויצאו החוצה בגלל שאסרנו עישון בתחומי המקום. הפדיון אתמול נפגע, באופן חד משמעי, אבל אני מניח שהוא יתקן את עצמו בהמשך - אם כולם ימנעו את העישון בברים ובמועדונים בלא יוצא מן הכלל".

 

לדברי בגדדי, תעריפי הקנסות שהועלו, החל מאמש בחצות, לא הותירו ברירה אחרת לבעלי העסקים, אלא למנוע את העישון. "זו היתה שיחת היום בחיפה. נפגשנו בלילה, בעלי העסקים, ודיברנו על השיגעון החדש הזה. כולם מפחדים שיבוא איזה פלצן וינסה לעשות עלינו קופה בקנסות. אני רוצה לראות איך בסוף השבוע גם המועדונים אוסרים עישון בתחומם. זה האתגר הגדול".

 

ב"דבלין" שבהרצליה וב"אומן 17" בירושלים, בחרו הבעלים להקצות מקום המיועד לאלו שאינם מעשנים, בחלל מבודד, עוד בזמן שהחוק נגד עישון במקומות ציבוריים נכנס לתוקפו לפני מספר חודשים. "אתמול לא שינינו דבר. מי שרוצה יכול לשבת במקומות מבודדים, הם אומרים. הלל פרקש, מבעלי האומן 17, מודה כי עדיין, החלל של המעשנים גדול יותר מחדר הלא מעשנים - בשל הביקוש".

 

 

למגיבים: סמנו תחילה אם אתם בעד או נגד הקנס המוגדל על עישון בברים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלף שקלים למעשן
צילום: רויטרס
5,000 שקל לבעל העסק
מה יעשו במועדונים?
מומלצים