שתף קטע נבחר

זהב שחור משחור

במרחק של שעתיים טיסה מתל-אביב קמה אימפריה כלכלית ערבית-מוסלמית, ואנחנו נוהגים כעוורים

אגף המודיעין של צה"ל מוסר: לאיראן תהיה פצצת אטום בעוד 24 חודשים.

 

נשיא איראן מודיע: השלמנו את בניית התשתית הטכנולוגית לפצצה.

 

התגובה בשוק ההון הישראלי: אפס.

 

הדולר ממשיך לרדת כימים ימימה. הבורסה קצת עולה, קצת יורדת, כימים ימימה, מושפעת מהבורסות של לונדון וניו-יורק, כאילו שום דבר מיוחד לא קרה מול האף שלנו. אין ספק - אנחנו אומנים בהדחקה.

 

כשהנפט מתקרב למאה דולר לחבית, אנחנו שואלים כמה יעלה ליטר בנזין ולא מי מרוויח מכך. רוצים תשובה? איראן מרוויחה. השנה ובשנה הבאה יגיעו ההכנסות שלה מייצוא נפט וגז לכ-100 מיליארד דולר בשנה. נתונים על כך מצויים בסקירה מיוחדת של המדינות הערביות-מוסלמיות מייצאות הנפט, שפרסמה זה עתה מחלקת המחקר של קרן המטבע הבינלאומית. סקירה מרתקת. בעיניים ישראליות, היא הייתה צריכה להיות גם מפחידה. פרסומה חלף ללא תגובה.

 

להלן עיקרי הממצאים:

 

  • - המדינות המזרח-תיכוניות מייצאות הנפט הרוויחו בשנה שעברה כ-600 מיליארד דולר מנפט וגז. בשנים 2003 עד 2006 הסתכמו ההכנסות מייצוא של מדינות אלו בכ-2,100 מיליארד דולר.
  • - השנה יגיעו הכנסותיהן ל-700 עד 800 מיליארד דולר, ובשנה הבאה הן יחצו קו ה-1,000 מיליארד דולר. אלף מיליארד דולר בשנה!
  • - רזרבות מטבע החוץ האמיתיות של העולם המוסלמי יגיעו בקרוב ל-1,500 מיליארד דולר.
  • - לאן מגיע הכסף? ערב הסעודית מקבלת כ-250 מיליארד דולר בשנה, נסיכויות המפרץ כ-180 מיליארד, ובמקום השלישי איראן, עם הכנסות של 100 מיליארד דולר בשנה מייצוא נפט, גז ותזקיקים.
  • - ההכנסות מייצוא הנפט והגז של איראן בשש השנים שחלפו: לפחות 350 מיליארד דולר.

 

קשה להפריז במשמעותם של נתונים אלה. הם מעצבים מזרח תיכון חדש, אך לא זה שעליו חלם נשיא המדינה שמעון פרס. ארצות ערביות ומוסלמיות יכולות לצפצף עלינו, העולם כולו רץ לבדו אליהן. תוכניות ההשקעה המאושרות של ערב הסעודית נאמדות ב-700 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות, ולכן ערעור היציבות בה הוא חלום בלהות גלובלי.

 

במרחק של שעתיים טיסה מתל-אביב קמה אימפריה כלכלית ערבית-מוסלמית, המבוססת על אוצרות של נפט וגז, שלא הייתה כדוגמתה בהיסטוריה של האזור. כוחה יגבר ויילך משנה לשנה, והיא תהיה שחקן מרכזי בקביעת גורלו של המשק העולמי – ושל המזרח התיכון.

 

רוב כספי הנפט עדיין מושקעים באגרות חוב אמריקניות, אבל הם יכולים לשנות כיוון בקליק אחד על מקלדת המחשב. ההשפעה הפיננסית של מדינות המפרץ הפרסי על שוקי המטבעות וניירות הערך מבהילה – והיא רק מתחילה להיות מורגשת. מחר העושר הבלתי נתפס הזה עלול להיות מופנה נגדנו. באיראן זה כבר קורה.

 

מאזן הכוחות הגלובלי מתחלף לרעתנו ואנחנו כמוכי עיוורון. עינינו סונוורו בשטויות ובהבלי הבלים. אנחנו ישנים היטב, מכורבלים בתוך שמיכה של שביעות רצון עצמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים