שתף קטע נבחר

אהרן ברק מזהיר: לא יהיו שופטים בירושלים

אחרי תקופה ארוכה של שתיקה יוצא נשיא בית המשפט העליון בדימוס נגד הרפורמות המכרסמות בכוחו של בג"ץ. "לא יהיו שופטים בירושלים אם הממשלה תנהל את מערכת בתי המשפט", אמר בנאום חריף שנשא בטקס בירושלים - אותו כיוון לשר פרידמן

תקופה ארוכה הוא שמר על שתיקה, לא הגיב ואף ניסה לפשר. אבל כעת אהרן ברק לא יכול עוד לשתוק. נשיא בית המשפט העליון תקף הערב (יום ד') בנאום חריף את הרפורמות שמנסה הממשלה לקדם בבית המשפט העליון. "לא יהיו שופטים בירושלים אם הממשלה תנהל את מערכת בתי המשפט", הזהיר בטקס פרסי א.מ.ת (אמנות, מדע, תרבות) בירושלים, שבו זכה באחד הפרסים.

 

"לא יהיו שופטים בירושלים אם בית המשפט לא יוכל לתת סעד למי שפונה אליו בטענה לפגיעה חמורה בשלטון החוק. לא יהיו שופטים בירושלים אם חלקים שונים של פעולות הממשלה יחוסנו מפני ביקורת בתי המשפט", הוסיף.

 

"לא יהיו שופטים בירושלים אם כוח הרוב הפרלמנטרי יוכל לפגוע בזכותו של הפרט, גם אם פגיעה זו נוגדת את ערכיה היהודיים והדמוקרטיים תוך שלילת כוחו של בית המשפט למנוע זאת. שכן שוב זאת יש לדעת - אם לא יהיו שופטים בירושלים לא תהיה דמוקרטיה בישראל", סיכם ברק.

 

במהלך נאומו הפליג ברק בשבחים על בית המשפט: "החידושים של בית המשפט משמשים מגדלורים אשר לאורם מתפתח המשפט המודרני. כך בדרך כלל וכך במיוחד בתחום היחסים בין זכויות האדם לבין כוח השלטון, ובמיוחד בין זכויות האדם לבין בטחון המדינה".

 

ברק דיבר על האיזון שהצליח להשיג בית המשפט העליון בין זכויות אדם לבין הביטחון ואמר: "מקווה אני כי הכנסת והממשלה לא יבקשו להכניס שינוי באיזון עדין זה". "משוכנע אני כי כל ניסיון כזה ייתקל בהתנגדותו של ראש הממשלה, אשר, כמו קודמיו בתפקיד, ישמור בקפדנות שלא לפגוע באיזון העדין בין ביטחון לזכויות, עליו נשענת הדמוקרטיה הישראלית".

 

ברק רמז בדבריו בין היתר לרפורמה האחרונה שמבקש שר המשפטים, דניאל פרידמן, לבצע בעבודת בג"ץ פרידמן הניח על שולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה הצעה שנועדה להסדיר את יכולתו של בג"ץ לפסול חוקים, ולהגביל אותה במקביל. 

 

על פי הצעת החוק "תיקון - ביקורת שיפוטית על תוקפם של חוקים", הכנסת תוכל להצביע

 מחדש על חוק שנפסל בידי בית המשפט העליון ולהותיר אותו על כנו. בחלוף חמש שנים יוסיף החוק לעמוד בתוקפו, אלא אם כן יחליט בית המשפט מחדש על ביטול החוק. אז תוכל הכנסת לחדש שוב את תוקף החוק באותה הדרך.

 

בינתיים, הוקפאה לשבועיים הצעת החוק, אולם היא כבר הספיקה לעורר סערה. בכנס המרכז הישראלי לניהול תקף שופט בית המשפט העליון בדימוס, מישאל חשין, את החוק החדש ואמר כי "מישהו איבד את הצפון". "האם בית המשפט העליון גרם כל כך הרבה נזקים למערכת הדמוקרטית במדינת ישראל שיש צורך לפשוט את עורו מעליו?", תהה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. לא יהיו שופטים
צילום: דנה קופל
מתקפה. פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים