שתף קטע נבחר

מפקד חיל האוויר מתוסכל: הביקורת לא הוגנת

"כולנו בני אדם וכולנו טועים", אומר האלוף אליעזר שקדי בהתייחסו לביקורת על פגיעה באזרחית בפעולות חיל האוויר ברצועה. עם זאת הוא הדגיש כי הוא וכלל שרשרת הפיקוד "נותנים את הנשמה" כדי למנוע פגיעה: "לעולם לא אתן לחיילי פקודה לפגוע באזרחים ובילדים"

חיל האוויר וצה"ל נתקלים לעתים קרובות במחבלים המשגרים רקטות קסאם או פצצות מרגמה מחצרות בתי ספר ומשכונות צפופות אוכלוסין. מפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי, התייחס היום (ה') לסוגיה זו ואמר: "אני לעולם לא אתן לחיילי פקודה לפגוע באזרחים ובילדים. אנו עושים את כל המאמצים לפגוע במחבלים עצמם ולא באוכלוסיה האזרחית".

 

בכנס במכללת שערי משפט בהוד השרון, שעסק בטרור ודמוקרטיה, התייחס מפקד חיל האוויר לביקורת משמאל, על-כך שבפעולות החיל נפגעים גם אזרחים. "לפעמים זה גם עניין סטטיסטי, כולנו בני אדם וכולנו טועים. אנחנו יודעים מה יהיו התגובות שיופנו נגדנו, ואז יגידו על אותו בן-אדם שעשה הכל כדי לעמוד במשימה, שהוא לא בסדר. אנו נאלצים להתמודד לעתים עם ביקורת לא הוגנת מהחברה. זה אחד הדברים הכי מתסכלים שיש".


תקיפה בעזה (צילום ארכיון: איי.פי)

 

האלוף שקדי ציין כי חיל האוויר עושה כל מאמץ כדי לא לפגוע בחפים מפשע. "יש תסכול מסויים בפעילות הזאת, אנחנו נותנים את הנשמה, עושים כל מה שאפשר, אין לנו חיים. אנחנו חיים כל היום עם הסיטואציה הזאת איך לפגוע בטרוריסטים ולא לפגוע באזרחים, כדי לעמוד במחויבות המוסרית שלנו, לפגוע אך ורק במי שאנו רוצים".

 

מפקד חיל האוויר הוסיף כי "המלחמה בטרור היא תחום אפור, הדברים לא מובהקים ולא בהירים, ואנו נמצאים בסוג של מלחמה שהיא מורכבת באופן יוצא דופן, ומעמידה אותנו כל יום בפני דילמות וסוגיות מוסריות חדשות".

 

פוגעים רק ב-3% מהמשגרים

שקדי ניסה להמחיש את ההתמודדות היומיומית שלו ושל אנשיו בכל הקשור בפגיעה במחבלים, שנטמעים באוכלוסיה אזרחית, בעיקר על רקע מה שנעשה ברצועת עזה. הוא התייחס גם לשאלה האם צריך לפגוע אך ורק בחוליות שמבצעות את פעולות הטרור או גם באנשים אחרים.

 

"אנו פוגעים בחוליות בשיעור שנע בין אחוז לשלושה אחוזים ואם אנחנו רוצים להילחם צריך לפגוע גם במי שמייצר את הקסאמים, נותן את הפקודות, מסיע את החוליות, מפתח את חומר הנפץ וכל מי שקשור לתעשיה הזאת. אי אפשר להתעלם מיתר 97 האחוזים", אמר מפקד חיל האוויר. הוא ציין כי אם למשל ישנו אדם שעוסק בשעות הבוקר בייצור קסאמים ולאחר מכן מתפנה למשפחתו וחי חיים אזרחיים רגילים, אין כל דילמה בשאלה האם צריך לפגוע בו, "צריך לפגוע בו באופן חד משמעי". האלוף שקדי הציג מספר דוגמאות, בהן הוחלט לעצור תקיפה גם לאחר שהטיל כבר נורה מכלי הטיס.

 

בדיון השתתף גם הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט, שהתייחס לשאלה בנוגע להחלטה לבצע הפסקות חשמל יזומות ברצועת עזה. "הקבינט החליט כי רצועת עזה היא יישות עוינת ולפיכך אין חובה לספק לאזרחיה צרכים כלכליים. אנחנו לא מחויבים לספק צרכים כאלה למדינה שהיא לא נחמדה אלינו ואנו לא אוהדים את אזרחיה. כמובן שבמקרה של רצועת עזה, המצב מורכב הרבה יותר וישנן שאלות כבדות משקל כמו מה המחויבות שלנו והאם עדיין ישראל נתפסת ככובש או כובש לשעבר, אך גם לפי המשפט הבינלאומי אנו מחויבים אך ורק למדרגה הומניטרית בסיסית. בפועל, יש יותר מזה ולכן ניתן ליישם החלטה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף שקדי בכנס
באדיבות מכללת שערי משפט
מומלצים