שתף קטע נבחר

החשד: גראס במאפרה, העונש: גירוש מהמדינה

מה לא עושים כדי לגרש צעיר מהארץ: משרד הפנים מודה שמרסלו ווילפרידו מאקוודור, שגדל, התחנך והתנדב בתל-אביב, עומד בקריטריונים הבסיסיים לקבלת מעמד חוקי - אך מתעקש להיאחז ב-19 גרגרי סם שנמצאו בביתו כדי לנתק אותו ממשפחתו ולגרשו. מרסלו, שאף נמחק מתעודות הזהות שקיבלו הוריו, חושש לעתידו: "פה זה הבית שלי"

ממשלת ישראל החליטה אמנם ביוני 2006 להעניק מעמד חוקי לילדי העובדים הזרים, אולם מסתבר כי משרד הפנים עושה כל שביכולתו כדי להימנע מהענקת תעודת הזהות למי שזכאים לה - כך לפחות עולה מסיפורו של מרסלו ווילפרידו, בן 20 מתל-אביב, אותו מבקשת המדינה לגרש בטענה כי אינו עומד בקריטריונים. בדיקת ynet מעלה, כי במשרד הפנים התאמצו הפעם במיוחד, בניסיון לנתק את הצעיר ממשפחתו ולגרשו מישראל.

 

מרסלו נולד באקוודור וכשהיה בן 10 הגיע עם משפחתו, שני הוריו ושלושת אחיו, לישראל. הוא גדל בישראל, התחבר לישראליות, סיים את לימודיו התיכוניים בבית הספר שבח מופת בתל אביב, התנדב תקופה ארוכה בעמותת על"ם ובמכבי האש ואף ביקש להתנדב לצה"ל.

 

בחלוף השנים, בעקבות החלטות הממשלה, קיבלו בני המשפחה תעודות זהות ישראליות. כולם מלבד מרסלו. לטענת משרד הפנים, מרסלו אינו זכאי להסדר הענקת המעמד בשל "מניעה פלילית". מהי אותה מניעה פלילית? במקרה של מרסלו, מדובר בעבר מפואר של שתי "הסתבכויות" עם החוק, בגינן פתחה המשטרה בחקירות מסועפות ומורכבות שמציבה את מרסלו במקום של כבוד לצד משפחות הפשע הבולטות בישראל. האמנם כך הם פני הדברים? נראה כי במקרה של מרסלו, הלכו במשרד הפנים רחוק במיוחד.

 

כשהיה בן 15 הואשם מרסלו שמכר טלפון נייד שמצא בבית הספר. שופטת בית משפט השלום לנוער בחרה בהליך של גזר דין ללא הרשעה, לאחר שמרסלו הודה בעבירה, התנצל על מעשיו והביע חרטה. בית המשפט גזר עליו לבצע 50 שעות למען הזולת וקצין המבחן שמונה לו קבע כי פעל מחוסר שיקול דעת.

 

ואולם, נראה כי סירובו של משרד הפנים להעניק למרסלו תעודת זהות נובע מחקירת משטרה שנפתחה לאחר שבמאפרה בביתו נמצאו שאריות של 19 גרגרי גראס. תיק החקירה נפתח אמנם בפברואר 2006, אך עדיין לא הוחלט אם להגיש נגדו כתב אישום.

 

למרות שלפי המדדים המקובלים למרסלו אין עבר פלילי - הוא מעולם לא הורשע בכל עבירה - החליטו במשרד הפנים לגרשו מישראל. לפני כמה ימים קיבלו באי כוחו, עו"ד שרון קינן ועו"ד רונן רוזנבלום, מכתב שקובע כי על מרסלו לעזוב את ישראל בתוך 60 יום. יותר מכך, כאשר קיבלו בני המשפחה את תעודות הזהות שלהם, נעדר שמו של מרסלו מספח תעודת הזהות של הוריו, כאילו מעולם לא היה קיים.

 

לטענת מרסלו, כאשר ביקש אביו להוסיף את בנו לרשימת ילדיו בספח, נמסר לו כי התעניינותו לפשר הדבר עלולה לגרום לכך שתעודת הזהות שלו תילקח ממנו. כך קרה, שצעיר שמגדיר עצמו ישראלי אשר תורם לקהילה ואף קיבל על כך תעודת הוקרה מעל"ם, עומד בפני גירוש מישראל וניתוק ממשפחתו.

 

"אלוהים עוד יעזור. פה זה הבית שלי"

מרסלו אינו יודע כיצד להתמודד עם הבשורה שנפלה עליו. "אני לא רואה את עצמי טס מפה, אין לי לאן לחזור", אמר, "אני מאוד מחובר ליהדות ומאמין שאלוהים עוד יעזור לי. אני מרגיש ישראלי לגמרי ואין לי מושג מה אני הולך לעשות. באקוודור אמנם יש לי סבא וסבתא אבל אני לא מכיר אותם, אין לי שם כלום ואני בכלל מרגיש ישראלי לגמרי. פה זה הבית שלי".


מרסלו ווילפרידו. "מרגיש ישראלי לגמרי" (צילום: ירון ברנר) 

 

כיום מתנדב מרסלו במוקד סיוע לעובדים זרים ומתרגם עבור אלה שאינם דוברים עברית את השפה. יש לו חברה ישראלית והוא לומד עיצוב והנדסת קול. מרסלו התייחס למקרה שהתרחש בנערותו, ואמר: "עשיתי טעות כשהייתי נער, לא הסתבכתי מאז ואין לי שום כוונה כזו. זו בסך הכל היתה שטות של ילד בן 15, לא מעבר לזה".

 

מרסלו סיפר על מעמד מתן התעודות לבני משפחתו, מעמד שלא נטל בו חלק: "אני מרגיש פגוע כי אני מרגיש ישראלי לגמרי ואני לא מבין למה ישראל לא רוצה אותי פה. היה לי קשה לשמוע כשאבא שלי ביקש לרשום אותי כבן שלו בתעודת הזהות ואיימו עליו שייקחו לו אותה".

 

מרסלו לא סיפר עדיין לאביו על ההודעה שקיבל ממשרד הפנים. לדבריו, "אני מפחד להגיד לו את זה, אני לא יודע איך הוא יגיב. אמא שלי יודעת מזה והיא לוקחת את זה קשה, היא אשה חולה שעובדת קשה מאוד בעבודות ניקיון".

 

לדבריו, "למרות המצב שנקלעתי אליו אני לא רואה את זה קורה ואני לא כל כך יודע מה לעשות. אני לא יודע מאיפה זה יבוא אבל משהו חייב לקרות".

 

"אף אחד לא בדק את המקרה לגופו"

הנימוקים המופיעים במכתב ששלח מינהל האוכלוסין לבאי כוחו של מרסלו מעלים כמה תמיהות בנוגע לטיפול משרד הפנים בעניינו. המכתב מתייחס אל מרסלו בלשון רבים ומכיל סתירה פנימית שקשה להסבירה. במכתב מסבירים אנשי משרד הפנים, כי "יאושרו בקשות למעמד למי ששהה בישראל ארבע שנים ותשעה חודשים ברצף ביום קבלת החלטת הממשלה (יוני 2006) ועל כן כיום שוהה בישראל תקופה של כשש שנים ואינכם עומדים אף בהקלות אלו. עליכם לצאת את ישראל בתוך שישים ימים מיום קבלת מכתב זה".

 

 

לטענת עורכי דינו של מרסלו, המכתב מוכיח כי אף אחד במשרד הפנים לא בחן את המקרה לגופו. עם זאת, דוברת משרד הפנים, סבין חדד, מסרה כי: "מבדיקת בקשת בני משפחתו של מר ווילפרידו מרסלו עולה כי על פניו הוא עומד בקריטריונים הבסיסיים שנקבעו בהחלטת הממשלה למתן מעמד".

 

"עם זאת", מסרה חדד, "במעמד קבלת ההחלטה התנתה הממשלה מתן מעמד באי מניעה פלילית, מאחר שלמר ווילפרידו מניעה פלילית ועמדת המשטרה שהוגשה למשרד היתה בהתאם, הוא אינו עומד בקריטריון הבסיסי והעיקרי לקבלת מעמד מתוקף החלטת הממשלה האמורה. אי לכך ולאור העובדה שהוא בגיר, אושרה בקשת משפחתו ואילו בקשתו סורבה".

 

במכתב המקורי שקיבלו עורכי דינו של מרסלו נכתב, כאמור, כי על מרסלו לשהות בישראל ארבע שנים ותשעה חודשים ומשום שהוא נמצא בארץ כבר שש שנים, אין הוא זכאי למעמד. המניעה הפלילית אותה מזכירה חדד אינה מופיעה במכתב.

 

עו"ד קינן מסר, כי "אנחנו נפנה לבג"ץ ונבקש ממשרד הפנים לנמק מדוע רוצים לגרש אותו מישראל. כרגע ברור שאף אחד לא בדק את המקרה הזה לגופו וזה עולה בבירור מתוך המכתב שקיבלנו, שבו הסיבה לגירוש שגויה". לדבריו, "למרות שהגשנו למשרד הפנים בקשה מנומקת המסבירה היטב את הסיטואציה בה הוא חי כיום, אף אחד לא הואיל לבדוק את הבקשה ולא עיין במסמכים, מה שהביא לתגובה המגוחכת שקיבלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרסלו ווילפרידו. תורם לקהילה
צילום: ירון ברנר
עו"ד קינן. "נפנה לבג"ץ"
צילום: ירון ברנר
מומלצים