שתף קטע נבחר

כך מכר עיראקי אלפי אקדחים אמריקנים למיליציות

העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי הקבלן העיראקי שהופקד על העברת רובים ואקדחים אמריקניים לצוערי המשטרה העיראקית ניהל "שוק נשק פרטי" ומכר את כלי הנשק לכל המרבה במחיר - בהם גם לוחמי מיליציות הנלחמים באמריקנים. הוא הכחיש את הטענות נגדו

איש עסקים עיראקי מושחת אחראי להיעלמותם של אלפי אקדחים ורובים אמריקנים בעיראק. כך דיווח הבוקר העיתון "ניו יורק טיימס".

 

מהדיווח ב"ניו יורק טיימס" עולה כי באביב 2004, מינו קצינים אמריקנים את איש העסקים קאסם א-שפאר, שלו עבר צבאי עת נלחם במלחמת איראן-עיראק, לממונה על העברת כלי נשק למתגייסים חדשים למשטרה ולכוחות הביטחון העיראקיים. ואולם, למרות שא-שפאר אכן דאג להעביר את חלקם של כלי הנשק לצוערים החדשים, סיפרו עמיתיו לשעבר כי הוא הפך את הנשק האמריקני שהופקד בידיו לשוק הנשק הפרטי שלו, ומכר רובים מסוג קלצ'ניקוב וכלי נשק אחרים לכל המרבה במחיר. בין "לקוחותיו" של א-שפאר היו לוחמי מיליציה עיראקיים, שומרי ראש דרום אפריקנים, ואפילו מאבטחים אמריקנים מחברות אבטחה פרטיות.

 

"זה היה הדבר המופרך ביותר בעולם", אמר ל"טיימס" ג'ון טיזדייל, איש חיל אויר לשעבר שניהל מחסן סמוך לזה של א-שפאר. "הלקוחות באו עם משאיות והעמיסו עליהן כלי נשק".

 

לפני חודשים ספורים פורסם בוושינגטון דו"ח רשמי שממנו עולה כי בין השנים 2004-2005, איבד הפנטגון את עקבותיהם של כ-190 אלף רובים ואקדחים שהועברו לכוחות העיראקים. הדו"ח, שגובש על ידי המשרד לביקורת על הממשלה, ה-GAO, קבע כי הפנטגון לא יודע מה עלה בגורלם של כלי הנשק שהועברו לעיראק כחלק מהמאמץ האמריקני לצייד את הצבא העיראקי ולאמנו. הפעילות הבלתי חוקית של א-שפאר מסבירה לאן נעלמו חלק מכלי הנשק.

 

בעקבות הדו"ח הודיעו גורמים בפנטגון כי הוקמה ועדת בדיקה פנימית כדי לבחון את המחדלים, וכי הם פועלים לשיפור המעקב אחרי הנשק והתחמושת המועברים לעיראק. עם זאת, הודה בכיר בפנטגון כי נשק אמריקני משמש קרוב לוודאי את המורדים בעיראק, למרות שעד כה לא הוכח כי הצבא האמריקני ספג אבדות ונפגעים מירי נשק אמריקני.

 

נשק בשווי מיליארדי דולר הופקד בידי אנשים מפוקפקים

למרות שהוועדה הפנימית טרם מסרה את מסקנותיה, מראיונות שערך העיתון עם עשרות חוקרים צבאיים ואזרחיים, אנשי צבא וקבלנים פרטיים עולה כי נשק בשווי מיליארדי דולרים הופקד בידי אישים מקומיים בעלי מוניטין מפוקפק, ובלי השגחה מספקת. טיזדייל ציין כי העסקאות שניהל א-שפאר נראו לו חשודות, ונזכר כי ראה מזוודה עמוסת בדולרים במשרדו של א-שפאר.

 

א-שפאר עצמו דחה את הטענות נגדו. בתגובה ששלח ל"ניו יורק טיימס" טען כי עזב את עיראק באוגוסט 2005 לאחר

שהחוזה שלו הסתיים, והכחיש כי ניהל שוק נשק פרטי. "עבודתי היתה להעביר כלי נשק ותחמושת למשטרה העיראקית", סיכם בדוא"ל ששלח לעיתון מבחריין.

 

ג'ון הס, שניהל במשותף חברה אמריקנית שעסקה בניהול אספקת ציוד לעיראק, טען כי למרות שעסקי הנשק של א-שפאר נראים לא תקינים, הם לא עוררו תהיות בבגדד. "זה אזור עימות ומלחמה. בעיראק יש נשק בכל מקום", טען.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילים עיראקים בנג'ף. ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חיילים אמריקנים בבגדד. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים