שתף קטע נבחר

"הפועלים עלול לבצע הפחתות בגין משבר הסאב-פריים"

כך מעריכים בלידר שוקי הון, לאחר שבנק הפועלים הודיע ביום חמישי בערב על ירידה של 119 מיליון דולר מההון העצמי בעקבות החשיפה למשבר המשכנתאות בארה"ב. בבית ההשקעות מטילים ספק בכך שהבנק ימשיך במדיניות חלוקת הדיבידנד לאור הפגיעה בהון

"התיק הגדול של בנק הפועלים בארה"ב עלול להמשיך לייצר מחיקות והפחתות. לפחות בחלק מהמוצרים אין כמעט נזילות, מה שמונע חלק מירידת השווי. העדר נזילות הינו במקרים רבים חמור בהרבה מירידות שערים חדות כיוון שאין קונים לחלק מהמוצרים" - כך אומרים כלכלני לידר שוקי הון על רקע משבר המשכנתאות אליו נחשף בנק הפועלים (ראה מסגרת). 

 

הבנק, הנמצא בשליטת שרי אריסון, חשוף למשבר הסאב-פריים בארה"ב בו ניתן אשראי ללוויים עם יכולת החזר נמוכה. סיטיגרופ, מריל-לינץ' CIBC ובנקים נוספים נאלצו עד כה למחוק עשרות מיליארדי דולר בעקבות חובות שקיים ספק שיוחזרו.

 

ביום חמישי בערב הודיע בנק הפועלים, לאחר התערבות רשות ניירות ערך, כי ערכו של תיק האג"ח מגובה משכנתאות ירד ב-59 מיליון דולר מאז תחילת המשבר.

 

פגיעה עצומה ב-SIV

בנוסף דיווח בנק הפועלים על השקעה נוספת החשופה למשבר הסאב-פריים, תיק ה-SIV, שערכו ירד ב-61 מיליון דולר.

 

בלידר שוקי הון מסבירים: "Structured Investment Vehicle הינו מוצר המנצל מימון קצר מועד לצורך השקעה בשכבה העליונה של סטרקצ'רים. כל ההשקעה התבססה על פערי המרווח בין המוצרים (שדורגו בדירוג גבוה על ידי הסוכנויות) לאגרות חוב אחרות בדירוג גבוה, והוא התבצע במינופים גבוהים, מה שייצר את כדאיות ההשקעה במוצר. כמו בכל מוצר ממונף, בשעה שמחירי הסטרקצ'רים ירדו הדבר הביא לפגיעה עצומה ב-SIV".

 

האנליסט אלון גלזר מציין שממחקרים על ה-SIV של בנקים זרים עולה כי הערכות הן כי כל מנגנון התמחור שעמד מאחורי המוצר הוכח כבעייתי מאד: "ה-SIV’s עצמם שווים היום הרבה פחות (נאלצים למכור הסטרקצ'רים במחירי סוף עונה), ובנוסף הנזילות כיום הינה אפסית". 

 

חשש מאיבוד אמון המשקיעים

חוסר הוודאות יצר מגמה שלילית במניית הבנק שאיבדה בשבוע האחרון כ-10% וחוללה מהפך בשווי השוק של דואופול הבנקים, כאשר בנק לאומי הפך להיות הבנק הגדול במדינה מבחינת שווי שוק.

 

למרות זאת, מציינים בלידר שהדו"ח של הרבעון השלישי צפוי להיות חזק על רקע האינפלציה הגבוהה שתורמת מאד לתוצאות. עם זאת מטילים הכלכלנים ספק בכך שהבנק ימשיך במדיניות חלוקת הדיבידנד בסך 50% מהרווח, לאור הפגיעה בהון.

 

בשורה התחתונה ממשיכים בלידר להמליץ על בנק הפועלים ב"תשואת שוק" עם מחיר יעד של 22 שקל, תוך העדפת הבנקים שנפגעו פחות מהמשבר כגון לאומי. 

 

הסיכון העיקרי - חוסר וודאות

כלכלני מריל לינץ' שאמרו בסקירה קודמת מחודש אוגוסט, לפני פרסום התוצאות לרבעון השני של השנה, כי חשיפת הפועלים ולאומי למשבר הסאב-פריים מינימלית, מזהירים כי לא ברורה השפעת המשבר בעתיד.

 

"בנק הפועלים מפסיד כסף בגלל חשיפתו לתיקי ה-MBS או ABS והוא הבנק החשוף ביותר מבין הבנקים הישראלים. עם זאת נזק אמיתי לבנק נותר מוגבל מאוד - הפסד של 12 מיליון דולר אינו משמעותי לבנק הפועלים", אומרים במריל.

 

הכלכלנים משאירים המלצה ניטראלית למניית הבנק ומסבירים שיש לראות בירידה ברווח כחלק מתנודתיות רבעונית של סקטור הבנקים.

 

מניית בנק הפועלים צונחת ב-5.39% במחזור הגבוה ביותר בבורסה - 162 מיליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי זיו, חוסר וודאות
צילום: סיון פרג'
מומלצים