שתף קטע נבחר

הפתעות בחצר האחורית של ירושלים

עבור רבים צפון ים המלח הוא רק נקודת מעבר לחלקו הדרומי של הים, וחבל. רון פלד יצא לסופשבוע כדי לבדוק מה מומלץ באזור שבין מושב ורד יריחו בצפון ועד למצפה שלם בדרום, וגילה כמה פנינות חן, רק שעה ורבע מתל אביב

בשנת 1875 ניסו יואל משה סלומון וחבריו להקים יישוב עברי בשם "פתח תקווה" ליד ים המלח, אולם מכיוון שהעות'מאנים החרימו את אדמותיהם, הם נאלצו לנדוד ולהקים את היישוב במקום שבו ניצבת היום אם המושבות.

 

סיפורה של ההתיישבות הציונית בים המלח בימים שלפני הקמת המדינה הוא סיפור מרתק, הצופן בחובו פרשיות עלומות מההיסטוריה של הציונות. כך למשל, מסופר כי דוד בן גוריון ומלוויו חגגו במלון קלי"ה את החלטת החלוקה בכ"ט בנובמבר 1947, הפרט השולי שהאיזור עצמו דווקא לא נכלל בשטח הישראלי, על פי ההחלטה, לא הפריע לחגיגה.

 

סיפורים אלה ואחרים, מופיעים בתערוכת צילומי הקבע המוצגת בלובי של כפר הנופש בקיבוץ אלמוג, המספרת את סיפור ההתיישבות הציונית ואת ההיסטוריה של ים המלח במאה ה-20. בהם, למשל, סיפורם של הקמת קיבוץ בית הערבה ונטישתו בשנות ה-40, הסירות שרק באמצעותן ניתן היה להגיע לאזור סדום והמפעלים שהוקמו שם ועוד ועוד.  

 

עבור רבים צפון ים המלח, אזורה של המועצה האזורית "מגילות ים המלח", מהווה רק נקודת מעבר לחלקו הדרומי של הים, וחבל. יצאתי לאזור בסופשבוע מרוכז אחד כדי לבדוק מה מומלץ באזור שבין מושב ורד יריחו בצפון ועד למצפה שלם בדרום, וגיליתי כמה פנינות חן. בכל זאת, מדובר בחצר האחורית של ירושלים מזה אלפי שנים, ובסך הכל שעה ורבע מתל אביב.

 

מעשה בירח ומגילות גנוזות

במרחק נסיעה קצרה של חמש דקות בלבד מאזור יריחו ומקיבוץ אלמוג נמצא אתר הקומראן, שפירושו "צוק הירח" (בערבית ק'מר = ירח). סיור באתר לאור ירח, על רקע האבן הלבנה, היא אחת החוויות המרגשות בסביבות ים המלח.

 

באזור זה נמצאו מגילות ים המלח המפורסמות, מהן למדנו על בני האור ובני החושך, מהאיסיים, יהודים שחיו כאן בסמוך לחורבן המקדש השני.  את הכתבים עצמם, המגילות הגנוזות, ניתן לראות (ולקרוא בעברית) בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל. 

 

לפי אחת המסורות, יוחנן המטביל, שהטביל את ישוע הנצרתי בירדן, היה חבר בכת האיסיים ואולי אף פרש ממנה לדרכו-הוא בשלב מסויים. האתר בו הטביל יוחנן את ישוע נמצא על הגבול עם ירדן, בסמוך לכביש עוקף יריחו, ומכונה "קסר אל יהוד" (אתר הטבילה או מבצר היהודים). כיום, הגישה לאתר, הוא אחד המקומות המרתקים והחשובים לנצרות, מצריכה אישור ותיאום מראש. 

 

אני הסתפקתי בביקור (אשר אינו דורש תיאום) במנזר דיר חג'לה שעל כביש הבקעה, עוקף יריחו - מרחק דקה נסיעה מהכביש שיורד מירושלים לים המלח לכיוון צומת הלידו. המנזר הוקם בתקופה הביזאנטית והוקדש לגראסימוס הקדוש שהיה מאבות תנועת הנזירות של מדבר יהודה. מקור שמו של המנזר הוא כנראה ביישוב חגלה, עיר בנחלת בנימין המוזכרת בספר יהושע פרק ט"ו. הישוב מוזכר גם במפת מידבא מהמאה השישית.  


מנזר דיר חג'לה (צילומים: רון פלד)

 

המנזר היווני אורתודוכסי שבאזור הוא מנזר קטן ומרשים. בכנסייה התחתית הקריפטה, בנוסף לציורי קיר צלבניים ותמונתה הגדולה של מרים וישוע בנה, ניתן לראות עצמות וגולגולות נזירים שנרצחו בזמן הכיבוש הפרסי במאה השביעית. מי שביקר במנזר מר סבא בנחל קדרון או בסנטה קתרינה בסיני, ימצא דמיון רב.

 

אחד הסיפורים המרתקים וההזויים כאחד לגבי המקום הוא סיפורם של הנזירים: מסתבר ששנים רבות הגיעו למקום נזירים שהוגלו, או יותר נכון הוענשו, ונשלחו דווקא לכאן. כיום חיים במקום 11 נזירים ואחד מהם, כריסטו, הפך בשנים האחרונות את המנזר לגן עדן מקומי: בוסתן ענק, בית קפה (הפסדתי בשש בש לאחד הנזירים), חנות מזכרות, תוּכּים וחיות בר נוספות, את הכל ניתן לראות כאן וליהנות מכל רגע. מדהים למצוא כאן בסמוך מסגד קטן בשביל העובדים המוסלמים שבמנזר.

 

סיני הקטנה

מי שחשקה נפשו לרדת לסיני, אבל חושש או מתעצל מהמרחק, ורוצה בכל זאת להתפנק ולחזור הביתה עוד באותו היום, מוזמן לבחור באחד מארבעת החופים בצפון ים המלח. אנחנו בחרנו בחוף נווה מדבר, הסמוך לחוף קלי"ה החדש ולחוף ביאנקיני, ובו דשא, סככות, חוּשוֹת למי שחשקה נפשו לבלות יותר מיום אחד, מסעדת עץ ממוזגת עם קירות זכוכית מעל לים.

 

החיוך והשירות של אבּוּ שאדי, תושב יריחו ואחראי המסעדה היו שווים כל גרוש. כמובן שמי שחשקה נפשו במנגל מוזמן להביאו מבעוד מועד. בחוף הרחצה עצמו סוכת מציל פעילה, והבוץ למעוניינים, חינם. פגשנו כאן ישראלים, תיירים מכל העולם וערבים מהאזור.


שום ביקור בים המלח אינו שלם בלי טבילה בבוץ

 

מרחק נסיעה קצרה מקומראן ומקיבוץ קלי"ה, ממש על חוף הים, נמצא אתר עין פשחה/עינות צוקים (פשח'ה בערבית פירושו לבקע/לשבור, הכוונה לפרץ מעיינות מים מלוחים ומתוקים שנמצא במקום). ראשית כל, חייבים לשבור את המיתוס: מאז שנת 2000, כשעבר האתר לרשות הטבע והגנים, המקום פשוט פורח - ממש ג'ונגל פראי עם אגמי מים מלאי דגים (מוּשטִים למיניהם), צמחיה מגוונת, ציפורים נודדות, ארכיאולוגיה ובריכות שכשוך. באתר פגשנו שולחנות ישיבה באמצע המים ובצל ואפילו מנגל על גבי המים. והכל חוקי ומאושר. שימו לב לשלט הצהוב באזור בריכות השכשוך, שמציין כי לכאן הגיע קו החוף בשנת 1984 כיום רואים מכאן את הים, מרחק 2 ק"מ מאיתנו...

 

מסלול הליכה קצר ומומלץ ביותר, שעליו, אני חייב להודות, לא שמעתי עד עצם הביקור, הוא המסלול בשמורה החבויה. הטיול מתחיל באתר הארכיאולוגי מימי בית שני, וישנם הסוברים כי כאן הפיקו את הבושם היקר והמפורסם בעולם דאז, האפרסמון. מכאן פתח לנו מנהל השמורה את השער לשמורה החבויה - פשוט גן עדן מקומי. בריכות מים מלאות דגים וצמחיית פרא יפיפייה. מרתק לגלות שהנביעות נודדות לאט לאט מזרחה לכיוון קן המים שמתרחק כל שנה. הכניסה למסלול מותנית במדריך ובסופי שבוע וחגים ניתן להצטרף לסיורים מודרכים שמוצעים באתר (עין פשחה/עינות צוקים 02-9942355).

 

ואיפה הים היום?

מעל לקיבוץ אלמוג נמצא חניון מאולתר ממנו ניתן לצאת למספר מסלולים. הקל שביניהם, נחל אוג תחתון, מומלץ לכל המשפחה עם עדיפות לילדים מעל גיל 5. המסלול בנחל אוג הינו מעגלי וניתן לבחור לעלות או לרדת אותו כי בכל מקרה חוזרים לאותה נקודה - החניון. אז נכון שמיִם וצמחייה עבותה כמו בעין גדי לא תמצאו פה, אבל קניון מעוקל ועמוק עם קצת אתגר של טיפוס בסולמות (המפל הגבוה כ-14 מטר) עושים את שלהם. שימו לב במסלול לחתיכות הפח המעוכות ומחוררות, אלו הן חביות שנסחפו לכאן בזמן שיטפונות משטחי האימונים של צה"ל. רק כאן אפשר להבין את כוחו של שיטפון.


סיור לילי בקומראן הוא אחת החוויות המרגשות שיש

 

מי שימשיך בכביש מעינות צוקים לכיוון דרום יוכל להבחין מימין לכביש, כקילומטר בלבד מהכניסה לעינות צוקים, בשלט מתכת ירוק. על השלט מוזכרת הקרן הבריטית לחקר א"י (P.E.F) שחקרה את א"י וירושלים (אזור מנהרת הכותל, עיר דוד ועוד) בפרט מאז אמצע המאה ה-19. היו אלה אנשי הקרן שגילו כי ים המלח הוא המקום הנמוך בעולם, והם שסימנו ממש כאן על הסלע בשנת 1913 את גובה פני הים (ניתן לראות שני פסים שחורים ואת ראשי התיבות PEF באבן מעל לשלט).  ותראו איפה נמצא הים היום...

 

שיאה של ההתיישבות באזור (ובארץ בכלל) כנראה עוד לפנינו, ואולי כבר בעתיד הקרוב, בשכונה האקו-מדברית החדשה המתוכננת בימים אלה בקיבוץ אלמוג. כך הסבירה לי סול לביא בן-שימול, אחראית הקליטה במועצה שגרה באלמוג מעל לעשרים שנה. "מדובר בשכונה שבין השאר תספק לעצמה את החשמל באמצעות תאים סולאריים ואפילו תמכור חשמל למדינה". אם זה יקרה, חזון אחרית הימים אמור לפרוץ כאן בצפון ים המלח.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל אוג תחתון. המסלול הקל
צילום: רון פלד
בעבר, הנזירים היו נשלחים לגלות בארץ
צילום: רון פלד
השלט המסמן את גובה פני הים בתחילת המאה שעברה
צילום: רון פלד
מומלצים