שתף קטע נבחר

אינטל מציגה: Penryn, מעבדי הדור החדש

Penryn, הדור החדש של מעבדי אינטל, מיישם שיפורים ארכיטקטוניים שונים ומנצל לראשונה את תהליך הייצור פורץ הדרך של החברה. ערב ההכרזה של AMD על מעבדים ופלטפורמות חדשות, אינטל נראית ערוכה היטב

חברת אינטל העולמית הכריזה הבוקר על 16 מעבדים חדשים, הראשונים להתבסס על טכנולוגיית הליבה המשופרת (Penryn) ותהליך הייצור ב-45 ננומטר של החברה.

 

ההכרזה כללה את המעבדים הבאים:

  • 12 דגמים מרובעי-ליבות (Quad Core) לשרתים, מסדרת Xeon 5400, במהירויות שעון שעד 3.2GHz
  • 3 דגמים כפולי ליבה (Dual Core) לשרתים, מסדרת Xeon 5200, במהירויות שעון שעד 3.4GHz
  • מעבד מרובע-ליבות חדש לגיימרים, מדגם Core 2 Extreme QX9650, במהירות 3GHz

 

אינטל תציע את המעבדים הללו בתמחור אגרסיבי, שנע בין 117 ל-1279 דולר; מעבד ה-Extreme החדש ישווק במחיר של 999 דולר (הנתונים מתייחסים להזמנות באלפי יחידות).

 

40 יצרנים כבר הודיעו שישיקו מחשבים שיתבססו על המעבדים החדשים. החברות HP ולנובו הכריזו על מוצרים מבוססי Penryn במקביל להכרזה של אינטל.

 

בהמשך השנה וברבעון הראשון של 2008, תשלים אינטל את קו המעבדים החדש עם גירסאות שולחניות וניידות.

 

שיפורים במיקרו-ארכיטקטורה

Penryn הוא שיפור של ליבת Merom שפותחה במרכז הפיתוח של אינטל בחיפה, ומשמשת היום במעבדי Core 2. הליבה החדשה כוללת מספר שיפורים ארכיטקטוניים, בראשם התמיכה בהרחבה SSE4 הכוללת 47 פקודות מעבד (Instructions) חדשות שיתרמו בעיקר לביצועים בהרצת יישומי וידאו באבחנה גבוהה (HDTV), עיבוד תמונה ודחיסה.

 

שיפורים נוספים נוגעים לטכנולוגיית הוירטואליזציה של החברה (Enhanced VT), ליחידת החילוק של המעבד (Divider) וליחידת ה-Shuffle שהורחבה ל-128 ביט.

 

דגמי ה-Quad Core החדשים מגיעים עם מטמון L2 מוגדל בנפח של 12MB ודגמי ה-Dual Core עם מטמון בנפח 6MB. אפיקי המערכת (FSB) של המעבדים החדשים פועלים במהירות של 1.33GHz (רוב הדגמים) או 1.6GHz, וההספק שלהם נע בין 65 ל-150 וואט, בהתאם לדגם. 11 מבין 16 המעבדים החדשים פועלים בהספק של 80 וואט (כולל דגם X5260 הדו-ליבתי שרץ ב-3.4GHz).

 

תהליך הייצור החדש

ההישג המשמעותי יותר של אינטל הבא לידי ביטוי במעבדים החדשים, הוא תהליך הייצור החדש ב-45 ננומטר. התהליך הזה מבוסס על טכנולוגיה חדשה (High-k Metal Gate), שלטענת אינטל פותרת לחלוטין את בעיית דליפת הזרם (Voltage Leakage) שהייתה אחד האתגרים הקשים בדורות המעבדים האחרונים.

 

תהליך ה-45 ננומטר של אינטל יאפשר לה להאיץ משמעותית את מהירויות השעון של מעבדיה, ללא הגדלה של צריכת ההספק. בכך הוא מעניק לחברה יתרון חשוב בתחרות על שווקי המעבדים לשרתים ולמחשבים ניידים.

 

ל-AMD המתחרה יהיה תהליך 45 ננומטר, תוצאה של פיתוח משותף עם IBM, רק באמצע השנה הבאה.

 

השיפור בביצועים

ערב ההכרזה של חברת AMD על דור חדש של מעבדים, מעניק Penryn לאינטל יתרון נוסף שמכין אותה טוב יותר לתחרות. אינטל מדברת על שיפור ממוצע של 15-20 אחוזים בביצועי המעבדים החדשים בהשוואה למעבדי הדור הקודם, עבור אותן מהירויות שעון. היא גם מבטיחה שיפור ספציפי של 25-75 אחוז במהירות המעבר למכונה וירטואלית (נתון שרלוונטי למערכות שמשתמשות בוירטואליזציה - החל משרתים בסביבות הטרוגניות וכלה במחשבי מדיה מתקדמים).

 

על פי מבחנים שערך האתר Xbit Labs, השיפור של QX9650 בהשוואה ל-QX6850 (לשעבר המעבד לגיימרים המהיר ביותר של החברה) עומד על 6.5 אחוזים בממוצע. לעומת זאת, בשימושים מסויימים כמו פרישת וידאו בפורמט DivX הוא מתקרב ל-30 אחוזים.

 

באתר ZDNet הגיעו לתוצאות דומות, אם כי המספרים מעט מתונים יותר ודומים לנתונים עליהם דיווח האתר AnandTech כבר בחודש אוגוסט. אינטל עצמה פירסמה באתר שלה, מבחר תוצאות של מבחני ביצועים שנערכו על-ידי גורמים שונים, כולל השוואה - בחלק מהמקרים - למעבדי AMD לשרתים.

 

באופן מעשי, השיפור הגולמי שמעבדי Penryn מציעים בהשוואה למעבדי הדור הקודם של אינטל, איננו דרמטי. הביצועים שהם משיגים במהירויות שעון זהות בדרך-כלל גבוהים באחוזים בודדים. מצד שני, תהליך הייצור החדש מעניק לאינטל יתרון משמעותי על AMD במה שקשור להאצת מעבדיה למהירויות שעון גבוהות יותר.

 

התשובה של AMD

במבחנים לא-רשמיים, מעבדי Phenom של AMD מצליחים להציג רמת ביצועים דומה פחות או יותר למעבדי הדור הקודם של אינטל. מצד שני, הדור הראשון של מעבדי Phenom צפוי להגיע למהירויות שעון נמוכות משמעותית מאלו של Penryn.

 

AMD הדגימה אמנם, כבר בחודש אוגוסט, גירסת 3GHz של Phenom שהשתמשה במערכת קירור רגילה, כך שברור שיש למעבד הזה את היכולת לרוץ במהירויות שעון גבוהות יותר. מצד שני, לא ברור אם היא יכולה לעשות זאת תוך שמירה על צריכת הספק דומה לזו של מעבדי Penryn.

 

לפחות במה שקשור לביצועי המחשבים השולחניים, ובאופן ספציפי לביצועי משחקים, נראה ש-AMD תוכל להתחרות באינטל בפלטפורמות שישלבו את יתרונה בתחום ההאצה הגרפית בעקבות רכישת ATI אשתקד.

 

השאלה המשמעותית יותר נוגעת להישגיה בתחום ניהול ההספק, שרלוונטי יותר עבור שרתים ומחשבים ניידים. היכולת של AMD להאיץ את מהירויות השעון של מעבדי Phenom, ללא פריצת מעטפות ההספק, היא שתקבע אם שנת 2008 תהיה עבורה שנה של התאוששות וצמיחה או של המשך הנסיגה שאפיינה את השנה האחרונה, על רקע התחרות הקשה מול מעבדי Core 2 של אינטל.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גירסת הגיימינג של Penryn
גירסת הגיימינג של Penryn
מומלצים