שתף קטע נבחר

מנכ"ל גוגל ישראל: לא נצנזר תכנים אנטישמיים

בכנס של הליגה נגד השמצה אמר מאיר ברנד, מנכ"ל הסניף הישראלי של החברה, כי "גוגל היא סוג של מראה שמשקפת את מה שקורה בעולם האמיתי. זה לא עולם מושלם, ויש בו גם אנטישמיות"

"גוגל אינה הפוסק המרכזי בנוגע לפרסום תכנים ברשת ואסור שתהפוך לכזה. על כך צריכות להכריע ממשלות, פרלמנטים ובתי משפט. אנחנו מסירים תוצאות חיפוש רק כאשר החוק דורש זאת. אני מאמין גדול בערכי הליגה נגד השמצה, לפיהם ניתן למנוע קיצוניות - אך באמצעות ויכוחים ודיונים שקולים", כך אמר היום מנכ"ל גוגל ישראל, מאיר ברנד, על סרובה של החברה לצנזר מתוצאות החיפוש אתרים בעלי אופי אנטישמי, בכנס של הארגון היהודי-אמריקני הליגה נגד השמצה, שנערך בהרצליה.

 

נושא מרכזי שנידון בכנס, שנשא את הכותרת "שנאה באינטרנט - Poisoning The Web", הוא ההתמודדות עם אתרי של

קבוצות קיצוניות, גזעניות או אנטישמיות, שמספריהם לדברי הליגה הולכים וגדלים.

 

"ממשלות העולם טרודות יותר מעירום באינטרנט יותר מאשר ממסרים אנטישמיים. פרט לבישראל, פשוט לא נעשה מספיק בעניין", אמר עו"ד כריסטופר וולף, יו"ר צוות האינטרנט של הליגה נגד השמצה.

 

תומכי הגישה לפיה יש להגביל הפצת מסרי שטנה ברשת אוהבים לציין כדוגמה את Jew Watch, אתר שמתיימר לשמש כספרייה מקוונת להיסטוריה של העם היהודי, אך בפועל הינו אתר אנטישמי - אך הוא זכה למקום הראשון ויקר הערך בתוצאות החיפוש של גוגל, מה שמכניס אליו קוראים רבים ומעורר מחלוקת כבר כשנתיים.

 

הגולשים דרשו להתערב

עשרות אלפי גולשים חתמו על עצומה ודרשו מגוגל להתערב ולהסיר את האתר מתוצאות החיפוש באופן ידני. גוגל, שנקטה בגישה הדמוקרטית יותר, בחרה להוסיף לתוצאות החיפוש של המילה Jew, לצד הקישור לאתר הפוגעני, הסבר לפיו מדובר במילה עם קונוטציה מעליבה, וכאשר מחפשים Jewish לא מופיעות כל תוצאות אנטישמיות. האלגוריתם Pagerank, מסבירה גוגל, מייצר תוצאות חיפוש ללא עריכה אנושית.

 

ב-2004 שיבחה הליגה נגד השמצה את גוגל על טיפולה בפרשה, אבל מסתבר שעדיין נותרו משקעים. "כשמחפשים בגוגל את מרתין לותר קינג, אחת התוצאות הראשונות היא האתר MartinLutherKing.org", אמר בריאן מרכוס, מנהל מחלקת מחקר אינטרנט בליגה. "אנשים חושבים שלסיומת .org (שמיועדת למלכ"רים - א.ש.) יש משמעות, אבל האמת היא שכל אחד יכול לרשום אתר עם הסיומת הזו. זה בעצם אתר שטנה נגד שחורים. MTV קישרו לאתר הזה פעם, ובדיעבד פירסמו התנצלות: סליחה, טעות. מצאנו את זה בדף הראשון של גוגל", סיפר.

 

גם אלי הכהן, עיתונאי ומייסד מכון נטוויז'ן לחקר האינטרנט, מביא אינספור דוגמאות למציאות אנטישמיות בגוגל, בתוצאות החיפוש או בסרטוני סגידה להיטלר או קטעי וידאו של מכחישי שואה ב-YouTube (אותה רכשה גוגל בשנה שעברה). "כל ארגון קיצוני משתמש היום ברשת. היתרונות גדולים: זמינות, איסוף מידע ויצירת תשתיות מידע. כשרואים את האתרים האלו פועלים מתוך ארה"ב, אפשר להסיק מכך שארה"ב מסייעת לשטנה בשקיקה ורצון", הוא מאשים.

 

ברנד: "הטכנולוגיה היא שעיר לעזעזל"

גזענות במנועי החיפוש אינו הנושא היחיד שמעסיק את הליגה נגד השמצה. אנשי ADL מציינים קהילות שבהן ניתן להעביר בגדים שקטנים על הילדים לצדקה תוך הבטחה שהילד הבא שילבש אותם יהיה לבן, חנויות מקוונות לממורביליה ומוצרים עם סמלים נאציים ומשחקי מחשב בהם הבוס האחרון שיש לחסל הוא אריק שרון האוחז ברובה עוזי - הכל קיים ברשת, והליגה נגד השמצה טוענת כי העולם מגמד את חשיבות הנושא. החיזבאללה עושה שימוש במפות של Google Earth לתכנון הפגזות במקום במפות נייר? בעיה.

 

ברנד מתעקש כי האינטרנט וגוגל אינם אשמים, אלא הגזענים עצמם: "אנחנו רואים לעתים דוגמאות כאלו של ניצול לרעה של טכנולוגיה, ולא מחפשים את המקרים שבהם נעשה שימוש בטכנולוגיה למטרות טובות, כמו ההתגייסות למען נפגעי אסון קתרינה, או לימודי גאוגרפיה בעזרת Google Earth.

 

אם תסתכלו היטב, תראו שהרבה פעמים הטכנולוגיה היא סוג של שעיר לעזאזל. טרוריסטים משתמשים גם בסלולרי כדי לתאם מתקפות או לתפעל מרחוק פצצות. האם הפתרון הוא לעצור את ההתקדמות הטכנולוגית? אני לא סבור כך. יש להיאבק במי שעושה בטכנולוגיה שימוש לרעה", אמר.

 

עוד אמר ברנד כי "גוגל היא מראה שמשקפת מה קורה בעולם האמיתי. זה לא עולם מושלם, ויש בו גם אנטישמיות, אחת התופעות המכוערות ביותר. אם נסיר את הדף היא לא תיעלם. גוגל לא מארחת את התוכן הזה, אבל שמה עליו אצבע. כך ניתן ללמוד, לחשוף ולהפריך את הטענות המגוכחות האלו עם עובדות. אני עצמי יהודי ישראלי, ומשפחתי ניצולת שואה. השאלה הזו קשה עבורי, אבל אני חושב שזו הדרך הנכונה".

 

הכהן, לעומת זאת, אינו תומך בגישת הדיון החופשי של ברנד: "אני מודאג מהדור הצעיר שנחשף לדברים האלו. כמה מהם יודעים באמת על השואה? ברשת אתה יכול לראות ויכוחים אקדמיים כביכול, שדנים בשאלה האם הייתה או לא הייתה שואה. מצטטים עדות של ניצול שואה מבוגר, שכבר לא כל-כך זוכר, ומשווים אותה לתצלומי אוויר מפורטים כדי להוכיח שהטענות שלו לא נכונות". הפתרון, לדבריו, אינו טמון דווקא בעימות עם הטוענים או הפרכת הטענות האלו, אלא באמנה בינלאומית שתקבע מדיניות פעולה כלפי אתרי השטנה. מה עם חינוך טוב יותר? "זה גם, כמובן", הוא משיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים