שתף קטע נבחר

אחוּ שקשוקה: שמונה שקשוקות שוות במיוחד

היכן מסתתרת השקשוקה הכי טובה בארץ? יעל גרטי שוטטה באזורי תעשייה ובסמטאות אפלוליות, אכלה ערימות של שקשוקה וחטפה הרעלת כולסטרול בחיפוש אחרי השקשוקה המושלמת. התוצאה: שמונה כתובות מומלצות

שקשוקה: לכאורה המאכל הכי פשוט שיש, שמוכן מהמרכיבים הפשוטים ביותר- אך כזה שיצרים מתלהטים סביבו, שוויכוחים נכרכים בשמו. לכל אחד יש את השקשוקה שלו, וכל בשלן משוכנע ששלו היא הטובה ביותר. מי מבין חובבי השקשוקה שאינו מתגאה בגרסתו האישית - מגלה נאמנות למסעדה שמכינה לו שקשוקה כלבבו, דומה לזו שאכל בבית הוריו. כשזכרונות ילדות מתמזגים בפשטות הבסיסית של העגבניות שפוגשות בצל, שום, פלפל חריף וביצים - התוצאה היא מאכל מנצח, עתיר רגשות.

 

יחסית לאוכל רחוב - שקשוקה היא מאכל אלגנטי, שמוגש לשולחן - ולא נאכל בעמידה (או רחמנא לִצלן: בהליכה), כמו שווארמה או פלאפל. שקשוקה היא עסקה כלכלית לא רעה: משלמים 18-25 שקלים ונהנים מישיבה קצרה במסעדה, ממנוחה קטנה- ומארוחה משביעה בהחלט.

 

שקשוקה היא מאכל של צהריים: נסו לחפש שקשוקה בתשע בערב ותתקלו במבטים המומים עד מזועזעים. שקשוקה? עכשיו? שקשוקה היא מאכל של אנשי עמל, המנגבים את שאריות הרוטב שנותר במחבת בעזרת פרוסות גסות של לחם אחיד, בשיאו של יום מיוזע ומפרך.

 

איך מזהים שקשוקיה טובה 

מקומות רבים מציעים שקשוקה, מבית קפה קטן בשכונה שקטה ועד מסעדה כפרית בלב השדות. למעשה כל בית קפה שמצויד במטבח קטן יוכל להכין עבורכם שקשוקה. המצרכים, כאמור, בסיסיים. אך האם כדאי לאכול שקשוקה במקום שמתמחה בשקשוקה, או שמא ניתן למצוא שקשוקות הגונות במסעדות שמגישות בין היתר שקשוקה? כשמדובר בסביח אין עוררין על כך שמוטב לאכול בדוכן המתמחה בסביח, אך בגזרת השקשוקה נכונות הפתעות: רשת "דוקטור שקשוקה", המונה שני סניפים, מתמחה בשקשוקה - ומאכזבת ("אפילו תואר ראשון לא הייתי נותן לו", אומר ידידי ח'), בעוד מסעדות חלביות / כפריות כגון "קינואה" או "חנדל'ה" אינן מתיימרות להתמחות בשקשוקה - ומפתיעות לטובה.

 

ככל שההמתנה לשקשוקה תהיה ארוכה יותר, סביר להניח שתקבלו שקשוקה טובה יותר, שתכיל בצל, שום טרי, עגבניות טריות, פלפלים חריפים - ולא רוטב מקופסה. "מי שמכין שקשוקה עם רסק עגבניות הוא קמצן שלא יודע לבשל", מכריזה צילה מ"השניצל של צילה" בנתניה, "אם השקשוקה סמיכה מדי - תביני שזה רסק, ותכיני לך סודה ליד המיטה בשביל הצרבת, מאמי".

 

ומה מוגש לצד השקשוקה? מקומות אחדים מסתפקים בסלסלה ובה לחם אחיד; יש המאפשרים לך לבחור בין פוקצ'ה, באגט, פיתות או לחם שיפון, ויש המעתירים שלל סלטים ותוספות על שולחנך, מסחוג-כוסברה ועד חמוצים, מחומוס ועד קלח תירס.

 

שקשוקה - איך מזמינים

שקשוקה, כמו סביח, היא מאכל שיש להזמין תוך מתן הוראות הכנה. כשם שבהזמנת סביח תורו לסביחולוג "בלי עמבה, בלי בצל" (למשל) - כך גם בשקשוקה: השקשוקאי ימתין להוראותיך לפני שייפצח במלאכה. פיקנטית? חריפה? נוזלית-משהו או עשויה היטב? במרבית השקשוקיות תקבלו שקשוקה נוזלית למדי - גם אם ביקשתם שתהיה עשויה היטב. למה? כי אתם תופסים להם להבה במטבח- והם מפחדים לשרוף לכם את השקשוקה.

 

מקרב שפע המקומות בהם ביקרתי לצורך הכתבה, רק בחמישה מקומות קיבלתי את השקשוקה שלי עשויה היטב כפי שביקשתי - בשאר המקומות החזרתי את השקשוקה למטבח – ובמקום אחד החזרתי אותה אף פעמיים. וחריפה, גבירותיי ורבותיי, היא חריפה. אם אינכם מורגלים בשקשוקה חריפה מאוד- בקשו שקשוקה פיקנטית.

 

חמקמקות

שקשוקיות הן חמקמקות: הכרתם פעם שקשוקיה טובה? אפשר שהיא כבר לא קיימת. נראה שאין זה כלכלי במיוחד להחזיק שקשוקיה, בה בעל הבית גובה מחיר של אוכל רחוב, אך להבדיל מדוכן פלאפל או שווארמה – נאלץ לשלם ארנונה על שטח ישיבה ולהחזיק מלצרים. השקשוקאים גם הם חמקמקים: חלקם סוגרים את המקום בימי שישי (שהרי שקשוקה זה אוכל של אנשי עמל – ואנשי עמל נחים ביום שישי) – וחלקם יסרבו להגיש לך שקשוקה אחרי השעה 15:00.

 

שקשוקה עם גימיק

העם בציון חובב גימיקים. כיוון שכך, הומצאו שלל שקשוקות מהפכניות: החל בפלשוּקה, מנת שקשוקה מעוטרת בכדורי פלאפל, פרי המצאתו של יוחנן מ"אצל יוחנן" או שקשוקת בולונז, פרגית או תפוחי אדמה ב"שקשוקה לב העיר" באשקלון - וכלה בשקשוקת חצילים וגבינת פטה ("בנדיקט"), שקשוקת פטריות ("נונה"), שקשוקת תרד ובשמל ("חנדל'ה") או שקשוקה ירוקה ("ביצה עין" בירושלים).

 

ניתן לקבל מנת שקשוקה לא רק במחבת או בצלחת, כי אם גם בתוך רבע כיכר לחם אחיד, כמו ב"גוזל וציונה" בפתח תקווה, בלב צלחת חומוס (להלן חמשוקה ב"חומוס תנעמי", חומוסשוקה ב"חומוסיה של שימי וקובי" ברמת השרון) - או סתם בבאגט.

 

המסע בעקבות השקשוקה המושלמת

יצאתי לתור אחר השקשוקה המושלמת: כדי לערוך השוואה הוגנת הקפדתי שלא להתפתות לשקשוקות מתוחכמות (תרד, חצילים וכו'). הבדיקה התמקדה בשקשוקות עגבניות פשוטות, הדרישה מהמטבח היתה זהה בכל המקומות: שקשוקה פיקנטית, עשויה היטב. בכל המקומות, ללא יוצא מן הכלל, אכלתי שקשוקה מבלי להזדהות ככתבת. אם צילמתי - עשיתי זאת לאחר שקיבלתי את הזמנתי. המסקנות? לפניכם.

 

השקשוקות הטובות ביותר

 

ספר השיאים של השקשוקה

  • הכי יקרה: "השקשוקה של אפי", אור יהודה (28 שקלים)
  • הכי זולה: "השקשוקה של נונה", הוד השרון (18 שקלים)
  • המנה הכי קטנה: "השקשוקה של אפי", אור יהודה; "בכור את שושי", ת"א
  • המנה הכי גדולה: "קינואה", תל אביב
  • המנה שהרגישה הכי טבעית: "קינואה", תל אביב
  • הכי קופסת שימורים: "נדרה", "דוקטור שקשוקה"
  • אוּפּס! נפלו לי שבע שיני שום למחבת: "נדרה", אור יהודה
  • הכי שוחה בשמן: "דוקטור שקשוקה"
  • התוספות הכי טעימות: "אצל יוחנן", נס ציונה
  • השקשוקיה הכי קטנה: "השניצל של צילה", שוק נתניה
  • השירות הכי מקסים: "דוקטור פול שקשוקה", נתניה; "השניצל של צילה", נתניה; "השקשוקה של נונה", הוד השרון
  • השירות הכי מעפן: "דוקטור שקשוקה", ראשל"צ, "השקשוקה של אפי", אור יהודה

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאכל פשוט לכאורה. שקשוקה
מאכל פשוט לכאורה. שקשוקה
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים