שתף קטע נבחר

"לא אתן למשתמטים לייצג אותנו"

מנכ"ל רשות השידור מוטי שקלאר הטיל וטו על השתתפותם באירוויזיון של מי שלא שרתו בצה"ל, אבל דואג להרגיע: "בין זה לבין ציד מכשפות המרחק גדול". כך נשארנו עם בועז מעודה

"אני לא מבין מה הדרמה", אומר מוטי שקלאר, מנכ"ל רשות השידור, ביום שאחרי. הכוונה, כמובן, ליום שאחרי הערב בו נסגר, בניגוד להבטחות קודמות, שתחרות קדם אירוויזיון מפוארת לא תהיה לנו.

 

מה שיהיה, כפי שפורסם ב-ynet, הוא שהכוכב הנולד החדש, בועז מעודה, יהיה נציג ישראל בתחרות הגדולה בסרביה. השיר של מעודה ייבחר מתוך חמישה שירים בתחרות קדם. אבל פעם נוספת ייאלץ הציבור הישראלי חובב האירוויזיון לוותר על זכות הבחירה במי שייצג אותו.

 

ברשות השידור, כך מסתבר, לא לומדים מטעויות עבר. מבצעים שנבחרו עד

כה על ידי ועדה פנימית וללא שיר נחלו, כזכור, כשלון חרוץ. עם שרית חדד שהגיעה למקום ה-12, ליאור נרקיס שהוריד אותנו למקום ה-19 ודוד ד'אור ולהקת טיפקס שלא הצליחו אפילו להעפיל לגמר, נראה שמעודה יזדקק ליותר מנס קטן.   

 

הערוץ הראשון סגור למשתמטים

בחירתו של מעודה, הסבירו לנו אמש, היתה איך נאמר – ברירת מחדל. אבל כעת מסביר את הדברים בריש גלי מנכ"ל רשות השידור מוטי שקלאר. כשמנכ"ל הרשות מעמיד כתנאי לייצוג ישראל באירוויזיון את השירות הצבאי, נראה שמעודה הוא בהחלט ברירת מחדל.

 

מעבר לאידאולוגיה נראה שמול עיניו של שקלאר עומדת פנייתו של חבר הכנסת ישראל חסון שאיים לקרוא לציבור להשתמט מתשלום אגרה, במידה ויישלח לתחרות הזמר האירופית ישראלי שפסח על שירותו הצבאי. במכתב תגובה לח"כ חסון כותב שקלאר: "לא תינתן אפשרות למשתמטים מצה"ל לייצג את רשות השידור באירוויזיון".

 

בשיחה עם ynet מאשר שקלאר את הדברים ומחזק אותם. "זה לא חד-חד ערכי אבל במקרה של ייצוג ישראל או רשת השידור, לא אתן למי שהשתמט מהצבא לייצג אותנו", הוא אומר, "אני נגד התחסדות. זה כמו לבקש ממני למחוא כפיים למי שמנצל פרצות בחוק בכדי שלא לשלם מסים. אני גם מתנגד בכל תוקף לעולם החרדי שבחסות החוק לא הולך לצבא".


אייזנברג. שכח מהערוץ הראשון (צילום: דלית שחם)

 

בספר החוקים של שקלאר גם אנשים בעלי בעיות רפואיות הם משתמטים. "מי שבכסות סיבות רפואיות שיחק אותה והביא לרופא פתקים כאלה ואחרים, בעיני הוא משתמט", הוא מדגיש. נראה שמרינה מקסימיליאן בלומין, ג'קו אייזנברג, דניאל בן חיים, דורון רוקח, סיון גוריאשווילי ועוד הרבה מאוד אמנים יכולים לשכוח מהצעות מפתות של הערוץ הראשון.

 

"היום כל אחד עושה מה שבא לו"

השתמטות בעיניו של שקלאר היא כשל מוסרי ומעבר לכך: "זו קריאה לאנרכיה שאומרת שהחוק הוא דבר סלקטיבי ושאם הוא אינו נראה לי, אני לא חייב לציית לו. זה נובע מהוויה תרבותית חברתית שמקדשת ב-15 השנים האחרונות בישראל את האינדיבידואל וההישגיות כחזות הכל. היום כל אחד עושה מה שבא לו ורואה רק את האינטרס האישי שלו". 

 

אז מה שאתה אומר, למעשה, הוא שמשתמטים, להגדרתך, לא ייבחרו לתפקידים ייצוגיים ברשות?

 

"נכון. אני לא רוצה לייצר גלוריפיקציה של המשתמטים, מה עוד שהאנשים האלה מתהדרים בזה שהם לא עשו צבא ואומרים שזה לא התאים לנפשם העדינה. למה לי מתאים בגיל 53 לעשות מילואים בכל מיני חורים? הנפש שלי פחות עדינה? מה היוהרה הזו? אני כן יכול לסכן את עצמי בשביל שהם יוכלו לשבת בשקט ולהמשיך במופעים שלהם? צריך לומר את הדברים ברור, אבל בין זה לבין ציד מכשפות המרחק גדול. במקרים של אירוויזיון או אירועים אחרים אני יכול לומר שלא אעלה אותם על הבמה, אבל זה לא חרם טוטלי".

 

בראיון ל-ynet מתייחס שקלאר גם לבחירה בבועז מעודה. את השאלה מדוע

הוחלט גם השנה להפקיע מציבור הצופים את הזכות לקבוע מי ייצג אותנו, הוא לא אוהב. "השאלה היא למעשה מדוע הלכנו עם קשת", הוא מהנדס, "והתשובה היא שהגענו למסקנה שזה הגוף הנכון לעשות איתו את זה. חשבנו שדרך הסיפור של 'כוכב נולד' נקדם את העניין.

 

"כיוון שנוצרה הבנה שיש בעיה שיתחרו אלה באלה בגלל נושא ההשתמטות, ומחשש שאף אחד לא מבטיח לנו מי ייבחר, לא רצינו להיכנס לצרה הזו. חוץ מזה, אף אחד לא מדבר על כך, אבל צריך להודות שכל הכוכבים הגדולים שם, גם אלה שכן משרתים בצבא ואין בעיה איתם, לא היו מוכנים להתחרות בקדם, כי כל אחד פוחד על האגו שלו. זו הצעה שהיתה מקובלת על כל הצדדים".

 

נראה שלא ממש היתה לכם ברירה.

 

"במציאות הזו, כן. לכן, הקונסטלציה של 'כוכב נולד' זו האופציה היותר נכונה. נולדה בעיה, חשבו אנשים מה האלטרנטיבה, החיים מורכבים יותר משחור ולבן".

 

ברור שיש אלטרנטיבה והיא שאתם, כרשות ציבורית, תגידו שלא מקובל עליכם אולטימטום של זמר יחיד בלי שיר ושאתם מוותרים על השיתוף פעולה עם קשת.

 

"זה לא היה אולטימטום, וחוץ מזה גם בשנה שעברה התמודדה להקה שנבחרה על ידי ועדה".


טיפקס באירוויזיון. לא לומדים מטעויות (צילום: איי פי)

 

וזה הוכיח את עצמו ככישלון חרוץ.

 

"זה היה כשלון חרוץ מסיבות אחרות שקשורות בהפקה"

 

בכל פעם שנבחר זמר ללא שיר זה היה כשלון חרוץ. יש היסטוריה לדבר הזה. וכאן לא באמת הציעו לכם אלטרנטיבה.

 

"יבחרו את השיר וזו תהיה תחרות מסוג אחר. אני לא מבין מה הדרמה. החלטנו שאנחנו הולכים עם קשת כי לרשות השידור במצבה הנוכחי, במשבר שבו היא נמצאת כרגע, אין את היכולת להרים הפקה, ולכן העדפנו לעשות את זה עם קשת".

 

אתה מסכים איתי שמה שזה אומר במקרה זה הוא שבעל המאה הוא בעל הדעה?

 

"זה בכלל לא במישור הזה. יכולנו לבחור שיר בלי תחרות ובלי כלום, היו גם שנים כאלה. יש תמיד אופציה שלא לייצר שואו סביב העניין, והחלטנו שלא לבחור בה. יש אידיאל ולא תמיד מצליחים להתקרב אליו, אז יש משהו באמצע".

 

 

  • מערכת ynet מבקשת להבהיר כי במידה והשתמע מהדברים שפורסמו בכתבה כי ארלין גולד לא שירתה בצה"ל, הרי לא כך הדבר. אנו מצטערים אם ניתן היה להבין אחרת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בראל, מקסמיליאן ומעודה. משלושה יוצאת אחת
צילום: קרן נתנזון
שקלאר. נגד התחסדות
לאתר ההטבות
מומלצים