שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ברשות המים מודאגים: הגשם לא מגיע

מדו"ח סיכום משק המים ב-12 החודשים האחרונים עולה כי חלה ירידה במי התהום בכל האגנים בארץ. ברשות המים בוחנים את כמות המשקעים הנמוכה מהממוצע בשלוש השנים האחרונות, וחוששים שאם גם החורף הקרוב יהיה שחון, צפוי מחסור ופגיעה בערכי טבע

כבר אמצע נובמבר אך הגשם לא נראה באופק. כמויות הגשמים בשלוש השנים האחרונות היו מתחת לממוצע הרב-שנתי וברשות המים מודאגים מהמצב מהחוסר ההולך וגדל של מים זמינים. החשש הוא שאם גם החורף הקרוב יניב גשמים בכמות נמוכה מהממוצע, יהיה צורך בהגדלת קיצוץ ההקצבה לחקלאות, תהיה פגיעה בערכי טבע ומשק המים יהיה במחסור.

 

בדו"ח סיכום השנה ההידרולוגית 2006/7 (אוקטובר 2006 עד ספטמבר 2007) שהוצג למנהל רשות המים, פרופ' אורי שני, מציינים כי במהלך שנת 2006/7 נמדדה ירידה באוגר בכל אגני מי התהום.

 

בשנה זו היו כמויות המשקעים נמוכות מהממוצע הרב-שנתי כמעט בכל אזורי הארץ. באגן ההיקוות של הכנרת הגיעה כמות המשקעים בשנה זו לכ-85 אחוז מהממוצע הרב-שנתי. באגן הגליל המערבי הגיעו הכמויות בחלקו הצפוני לממוצע הרב-שנתי, ואילו בחלקו הדרומי הגיע עובי הגשם רק לכ-80 אחוז מהממוצע הרב-שנתי.

 

אגם הכנרת נמוך בכ-45 ס"מ ביחס למפלס המקביל אשתקד. נפח המים הזמינים בכנרת (סכום זרימות הנחלים והמעיינות, הגשם הישיר על פני הכנרת בניכוי ההתאדות ממנה) בשנת 2006/7 הסתכם ב-220 מיליון מטרים מעוקבים, והוא מהווה כ-60 אחוז מהממוצע הרב-שנתי. מפלס ים המלח הוסיף לרדת גם השנה, וב-1.10.07 עמד על רום של 420.47- מטר - מפלס הנמוך ב-1.13 מטר מהרום בתקופה המקבילה אשתקד.

 

החזאי לא מודאג 

האם יש באמת סיבה לדאגה. נחום מליק, חזאי חברת "מטאו-טק" מרגיע ואומר כי עדיין לא מדובר בבצורת. "אחת לכמה שנים קורה שהגשם מגיע מאוחר, אבל מאחר שמבחינה סטטיסטית כמויות הגשם שצריכות לרדת עד עכשיו הן לא גדולות, אי אפשר להסיק שמדובר בבצורת".

 

מליק מציין כי עד תקופה זו של השנה אמורה לרדת באזור הצפון והמרכז כמות משקעים שנעה בין 30 ל-40 מילימטר גשם, אך השנה ירדו מילימטרים בודדים. "משנת 2000 זו הפעם השנייה שזה קורה. השנה ירד בחיפה מילימטר אחד של גשם, ובאוקטובר 2004 ירדו שניים", הוא מסביר. "אוקטובר זה סתיו, ומדובר בעונה מאוד לא יציבה, במיוחד בקצוות שלה. השינוי בכמות המשקעים היא הרבה יותר קיצונית מאשר זו שמתרחשת במרכז העונה. אם הגשמים יתעכבו לקראת סוף נובמבר נתחיל להיות לחוצים. חודשי הגשם העיקריים בארץ הם דצמבר, ינואר ופברואר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מונט גלפז
מתאחר. קשת אחרי הגשם בחיפה אשתקד
צילום: מונט גלפז
מומלצים