שתף קטע נבחר

אהוד ברק: העליון הפך ליעד למתקפות לא ראויות

בישיבת מרכז מפלגת העבודה תקף שר הביטחון את מהלכי הרפורמה של שר המשפטים פרידמן. "נדמה שהופר האיזון העדין בין המערכת הפוליטית. לא נאפשר פגיעה בבית המשפט העליון. לא נאפשר שינוי של חוקי יסוד בלי דיון ציבורי מעמיק ורציני. זו חובתנו"

שר המשפטים, דניאל פרידמן, זכה הערב (א') למנה גדושה של ביקורת גם בישיבת מרכז מפלגת העבודה. יו"ר המפלגה ושר הביטחון, אהוד ברק, אמר: "בעת האחרונה נדמה שהופר האיזון העדין וההכרחי הזה, בין המערכת הפוליטית לבין בית המשפט העליון. בית המשפט העליון ושופטיו הפכו יעד למתקפות בלתי ראויות ולשטף של יוזמות אשר כמותן ותוכנן מאיימות לזעזע את הדמוקרטיה הישראלית ואת שלטון החוק".

 

בישיבה, שנערכה בגני התערוכה בתל-אביב, אמר השר ברק: "ביקורת מותר ורצוי שתישמע. גם לי יש ביקורת על בית המשפט העליון, אבל צריך שהביקורת תעשה בבגרות, בשיקול דעת ובאחריות. קו גבול ברור עובר בין דיון ציבורי ופתיחות לשינויים בהסכמה, ובין מתקפה לא מאוזנת על המוסד החשוב הזה - בית המשפט העליון. אני חושש מאוד שקו הגבול הזהב נחצה וכאן מגיע תפקידנו לפעולה - להרגיע את המערכת , להחזיר את האיזון על כנו".

 

בהמשך דבריו המשיך שר הביטחון להגן על מערכת המשפט. "אני קובע כי לא נאפשר פגיעה בבית המשפט העליון. לא נאפשר שינוי של חוקי יסוד בלי דיון ציבורי מעמיק ורציני. זו חובתנו, לזה מצפה מאיתנו הציבור ששלח אותנו, ולכך מצפים מאיתנו הרבה מאוד אזרחים, גם מחוץ למעגל המפלגה שלנו, שמודאגים ממה שקורה במדינה".

 

בעבר ניסה שר הביטחון לשדר מסרים פייסניים לצדדים המתעמתים בנושא ואמר כי "אסור שהרפורמות במערכת המשפט יהפכו למאבק אישי".

 

גם מזכ"ל העבודה, ח"כ איתן כבל, התייחס לנושא המאבק בין שר המשפטים לנשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש. "מאז מינויו של פרידמן לשר המשפטים, אנחנו עדים לפגיעה בבית המשפט. בזמן שנחתם ההסכם הקואליציוני בינינו ובין קדימה, פרידמן כתב מאמרים חריפים נגד בית המשפט. אני רוצה לרענן את זכרונו של פרידמן בעניין קווי היסוד: אין לפגוע בבית המשפט. העבודה תטיל וטו על פגיעה בבית המשפט. זה עלול להוביל למשבר. אין בכוונתנו לאפשר לו פגיעה במערכת המשפט. בישראל מערכת שיפוטית מפוארת, עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה.

 

"לא להחמיץ הזדמנות להידברות באנאפוליס"

שר הביטחון ברק התייחס בנאומו גם לנושאים נוספים שעל סדר היום - כמו על ועידת אנאפוליס שתתקיים בשבוע הבא. "אנו כולנו מברכים, מתפללים ורוצים שהוועידה תצליח. לפני כמה שבועות שמענו נזיפות, שאין התערבות מספקת בוועידת אנאפוליס. היום, חלק אומרים לי לא לנסוע לשם. אני לא הייתי כזה שמפריח תקוות שווא, אבל גם לא מחמיץ הזדמנות להידברות. אני אסע לאנאפוליס, ואפגש עם כל מי שמוכן לעזור. אנחנו ננסה לקדם את התהליך המדיני, אך עם הרגליים על האדמה ועיניים פקוחות. נהפוך כל אבן בדרך לשלום, ועם יד שניה עם האצבע על ההדק".

 

מנגד, טען ח"כ אופיר פינס שאין לנסוע לוועידה ואמר כי זו תהיה "בזבוז זמן". לדברי פינס, "ליברמן סינדל לא רק את אולמרט, אלא גם אותנו. מר ברק, אתה נוסע לאנפוליס לשתות קפה אמריקני. הקפה בארץ טוב יותר. חבל על הזמן, לא ייצא משם כלום". פינס האשים כי ראש הממשלה לא מתכוון לעשות מעשה מדיני אמיתי וכי "הוא מושך זמן כדי לשרוד".

 



ברק התייחס גם לתקציב המדינה לשנת 2008, לקראת ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית. "האתגרים שעומדים בפני ישראל הם כבדים. אנחנו מדינה שבניה מסכנים את חייהם, וחובה עלינו להיות אחראים לאזרחינו. אנחנו אחראים לבריאותם ולפרנסתם, ולחינוך של דור העתיד. אני תומך בריסון תקציבי ובהורדת החוב הלאומי, אבל אסור לנו להיות קיצוניים. בבסיסה של ישראל יש סולידריות. חוק ההסדרים חייב לעסוק אך ורק בנושאים של ריסון בתקציב. חוק ההסדרים הוא לא פלטפורמה לחקיקות ולביטוי חקיקות.

 

מי שעוד נשא דברים בישיבת המרכז היה ח"כ אפרים סנה, שהציג הצעת החלטה לפיה העבודה תתמוך במשא ומתן עם הפלסטינים: "שבע שנים לא היתה הידברות עם הפלסטינים. יותר מאלף ישראלים ו-4,000 פלסטינים איבדו את חייהם. בשלב הזה, מתחדש המשא ומתן, עם סיכוי סביר להצלחה. יש מנהיגות פלסטינית שרוצה מאוד בהסדר איתנו. יש רוב בכנסת לתחילתו של משא ומתן, ויש תמיכה בינלאומית למהלך. אם ההזדמנות הזו, שאנפוליס רק תחילתה, אם היא תוחמץ, תהיה מפלה לכוחות המתונים, וניצחון לחמאס. יכול מאוד להיות מצב שבו הארץ כולה תהיה שדרות אחת גדולה".

 

הישיבה ננעלה, לאחר שח"כ כבל איבד שליטה על המתרחש באולם, ולאחר שרבים מחברי המפלגה עזבו את המקום. הישיבה ננעלה מבלי שהמרכז הצביע על הצעות ההחלטה שהוצגו על-ידי אפרים סנה מחד ומשה שחל ובנימין בן אליעזר מאידך, בנושא המדיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. להרגיע את המערכת
צילום: גיל יוחנן
פרידמן. במוקד הסערה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים