שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן

1 מ-4 עובדים בחברות ממשלתיות - קרוב משפחה

מבקר המדינה בדק 8 חברות ממשלתיות ומצא נתונים חמורים על העסקת עובדים שהם קרובי משפחה: מנהלי כוח אדם שמקבלים ומקדמים את ילדיהם, בכירים שמסדרים עבודה לנשותיהם וחברי ועד עם עשרות קרובי משפחה. "נוצרו חמולות המפריעות לניהול החברות ופוגעות בטוהר המידות, בציבור, בעובדים אחרים ובקופה הציבורית", קובע המבקר. החברות הממשלתיות: "אנו פועלים לביעור התופעה"

יותר מרבע מהעובדים בחברות ממשלתיות הם קרובי משפחה של עובדים אחרים. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה.

 

"חלק מהתאגידים הממשלתיים טרם יישמו תקנות האוסרות או מגבילות העסקת קרובים ומחייבות קליטת עובדים בהליך תחרותי ושוויוני", קובע המבקר. "חלק מהעסקת הקרובים נעשה בתפקידים שיש בהם כפיפות וניגוד עניינים ובניגוד לתקנות. המצב מאפשר היווצרות 'חמולות' בתאגידים באופן המפריע לניהול ופוגע בטוהר המידות, בעובדים שאין להם קרובים, בתפקוד החברות, בציבור הנזקק לשירותם ובקופה הציבורית".

 

 

הדו"ח בדק שמונה חברות ממשלתית בשנת 2005 ומצא כי ל-27.6% מעובדיהן היו קרובי משפחה באותן חברות. ל-27% מעובדי חברת החשמל באותה תקופה היו קרובים בחברה; 44% מהעובדים בנמל אשדוד ו-25% בנמל חיפה; ברשות שדות התעופה - 22%; בדואר - 15%; במקורות - 14%; ברכבת - 13% ובחברת תשתיות נפט - 6%. הנתונים אינם כוללים עובדים שהם קרובים של עובדים בדרגת קרבה נמוכה מזו שאסורה התקשי"ר.

 

הדו"ח מצא כי ל-24 בכירים ברשות שדות התעופה היו קרובים ברשות. ליו"ר ועד עובדי הרשות, פנחס עידן, היו 31 קרובים, מתוכם 19 בקרבה גבוהה מהמותר. 4 מקרוביו של עידן, כולל אחיו מרדכי, נבחרו גם הם לוועד. "הדבר מקנה להם עמדת כוח בלתי סבירה, פוגע בניהול התקין ובטוהר המידות וגורם לקיפוח עובדים שאינם במשפחה", קבע המבקר.

 


נמל אשדוד. כמעט כל עובד שני - קרוב משפחה (למצולמים אין קשר לדו"ח)

 

מוועד עובדי רש"ת נמסר בתגובה: "העסקת קרובים היית נהוגה ברשות תמיד, כמו במקומות עבודה רבים, ולא נחשבה לנורמה פסולה ומנוגדת לנהלים. רק בשנת 2005 הוציא שר האוצר תקנות נגד העסקת קרובים. מאז קבעה הנהלת הרשות נהלים חדשים ומחמירים בנושא. ועד העובדים תמך במהלך ובלבד שלא יתבצעו פיטורים שרירותיים רק בגלל היותם קרובי משפחה. מרבית העובדים קרובי המשפחה מועסקים במשרות פשוטות ובעבודת כפיים, בשכר זעום, והם שילמו את מחיר תיקון הליקויים. חברי הוועד עצמם נבחרים בבחירות דמוקרטיות. גם בכנסת ישראל נבחרים ומכהנים קרובי משפחה".

 

חגיגות משפחתיות ברכבת

הדו"ח מביא כדוגמה את עובדיה דוד, ששימש בתקופת הדו"ח כעוזר מנכ"ל חברת הרכבת וכיו"ר ועד הפקידים שלה. בנו של עובדיה התקבל לעבודה ברכבת בתחילת 2002. בהתחלה עסק בשימון וחיזוק ברגים. בתוך חצי שנה קודם לתפקיד רכז מינהלי, למרות שלפני כן עבד בשיווק ולא היו לו הכשרה ונסיון, לא בתחומים טכניים ולא בניהול. עד שנת 2006 עלה שכרו ב-96%. עובדיה בתגובה: "פעלתי לפי הנורמה ברכבת באותה תקופה. ההנהלה עודדה עובדים להביא קרובים וראתה בכך כבוד גדול".

 

הדו"ח מציין כי חלק גדול מקרובי המשפחה מועסקים במינהל כוח אדם ושכר. הדו"ח מביא מספר דוגמאות לכך מחברת הרכבת.


רכבת ישראל. "כמעט כל הארגון בנוי מקרובים"

 

לרכזת השכר של הרכבת, לדוגמה, יש 4 קרובי משפחה בחברה, כולל חמותה, המשמשת כמנהלת כוח אדם של אחת החטיבות. הרכזת אמרה בתגובה כי היא אינה מפלה את קרוביה לטובה אלא בודקת אותם בדיקה יתירה.

 

דוגמה נוספת היא יצחק סרי, ששימש כסמנכ"ל למינהל ברכבת, ומינה את בנו לתפקיד רכז פרוייקטים באגף תשתיות. המבקר מצא כי העסקת הבן וקידומו נעשו בלא האישורים שנדרשו לכך ממנהל האגף.

 

וכיצד מתקבלים מנהלי כוח האדם עצמם? דוגמה לכך היא בתו של שאול עוקיש, ששימש כיו"ר הוועד הארצי של עובדי הרכבת. הבת התמנתה לתפקיד רכזת כוח אדם בחברה, למרות שלפני כן שימשה כמוכרת וכמזכירה, ולא היו לה כל השכלה או ניסיון בכוח אדם. הבת בתגובה: "עברתי ברכבת קורס לרכזות כ"א. כמעט כל הארגון בנוי מקרובים".

 

הדו"ח מציין כי דו"ח ביקורת פנימית של הרכבת הורה כבר בשנת 2003 להסדיר את הנוהלים לבחירת עובדים חדשים, אך מעולם לא יושם.

 

הקרובים בנמלים ובחברת החשמל

הדו"ח בדק את נמלי הים לפני ואחרי הרפורמה שנעשתה בהם ומצא כי מאז הרפורמה התקבלו לעבודה בנמל אשדוד 31 מ-228 הקרובים שנקלטו בו בשנים האחרונות. "העסקת קרובים בשיעור כה גבוה מלמדת שעדיין יש להם העדפה", קובע המבקר. לדבריו, חברי ועד עובדי הנמל מיוצגים בוועדת הקליטה שלו, וקובע: "אופן הצבעת נציגי הוועד בוועדה פגע במועמדים שאין להם קרובים בנמל. הוועד מנצל את מעמדו להעדפת קרובים, והחברה נכנעת ללחצי העובדים ואינה מבצעת את הפעולות הנדרשות".

 

העסקת קרובים בחברת החשמל נבדקה כבר בדו"ח המבקר בשנת 2003. הדו"ח מציין כי "בחברה לא חל שינוי של ממש בעניין והיא לא תיקנה רבים מהליקויים. בנוהלי החברה לא נקבע למי יש סמכות לאשר גיוס עובדים".

 

הדו"ח מציין כי לאחדים מחברי ועדי העובדים בחברת החשמל יש קרובים עובדים. כך, לדוגמה, ליו"ר ועד דרום, ציון לוגסי, יש 8 עובדים קרובי משפחה, ששניים מהם התקבלו אחרי 2003. אחת מהן היא גיסתו, שהתקבלה לעבודה כעוזרת אישית של מנהל מחלקה. בעלה של העובדת הוא עובד ותיק בחברה, שפנה ללוגסי וביקש לסייע לה. לוגסי ביקש ממנהל כוח האדם למצוא לה עבודה זמנית. מנהל המחלקה פרש מאז לגימלאות, אך היא נשארה בחברה. "

 

עובדים כאלה לא התקבלו בהליך שוויוני, וקרבת המשפחה הייתה השיקול העיקרי לקבלתם", נכתב בדו"ח. "על החברה להימנע מלאשר העסקה במקרים כאלה. על החברה לפעול במהירות לאישור נוהל קליטה שיתייחס גם לנושא העסקת קרובים, ולעקוב אחר יישומו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
חברת החשמל. החברה לא תיקנה את הליקויים
צילום: גבי מנשה
צילום: אביגיל עוזי
פנחס עידן, יו"ר הוועד ברשות שדות התעופה. 31 קרובי משפחה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים