שתף קטע נבחר

nVidia במתח: ATI מפיצה דור חדש של כרטיסי גרפיקה

בסיבוב הקודם הייתה ידה של AMD על התחתונה בקרב נגד nVidia על הכרטיסים התומכים ב-DirextX 10. כעת AMD יוצאת עם דור חדש של כרטיסים שאמורים להציע יחס עלות-תועלת מיטבי, עם מחיר שאיננו בשמיים: 250 דולר לכל היותר

שנה שלמה חלפה מאז הגיעו לשוק כרטיסי המסך הראשונים התומכים ב-DirectX 10, אך רק לאחרונה החלו להופיע משחקים המנצלים, ולו באופן חלקי, את יכולות הגרפיקה החדשות. בעקבות המחסור באפליקציות בהן ניתן לראות הבדלים אמיתיים, התמקד השנה המאבק בין nVidia ל-AMD בעיקר בפן התדמיתי - מי תצליח להציג נתונים מרשימים יותר, בשאיפה לשכנע את הצרכנים כי דווקא הכרטיסים שלה הם אלו שיאפשרו להם להריץ את משחקי הדור הבא בצורה האופטימלית ביותר.

 

לא נלאה אתכם בפרטי הפרטים של השינויים שחלו בשוק כרטיסי המסך השנה, אך בשורה התחתונה ניתן לומר ש-nVidia ניצחה בסיבוב הנוכחי, אם לא בנוק-אאוט, אז לפחות בנקודות, ובהפרש משמעותי. היא הייתה הראשונה להשיק כרטיסי DirectX 10 מתקדמים וביססה את מעמדה בשוק, בעוד AMD הצליחה - לאחר עיכובים רבים - לספק תשובה הולמת למעלה מחצי שנה מאוחר יותר בדמות כרטיס ה-Radeon HD 2900XT , אשר השאיר אצל רבים טעם של אכזבה, בעיקר

בשל ביצועיו שלא עמדו בציפיות ש-AMD ניסתה ליצור סביבו טרם ההשקה.

 

עם זאת, כבר ביום השקת ה-HD2900 היה ברור כי AMD טרם אמרה את המילה האחרונה וכי היא מתכוונת להשיק תוך זמן קצר יחסית כרטיסי מסך חדשים, אשר יאפשרו לה להציב אלטרנטיבה אמיתית, ואולי אף טובה יותר, לכרטיס הדגל של nVidia, ה-GeForce 8800GTX.

 

ניסיון נוסף

השמועות הראשונות החלו להתפשט ברשת כבר לפני מספר חודשים ומונחים שונים נזרקו לאוויר - RV670 (שם הקוד של הליבה עליה יהיו מבוססים הכרטיסים החדשים), DirectX 10.1, תהליך ייצור של 55 ננומטר ועוד. לפני כחודש אף נודע כי החברה מתכננת להשיק את הכרטיסים החדשים אי שם במהלך חודש נובמבר. וב-15 לנובמבר, היא אכן עשתה זאת.

 

בפועל, עושה רושם כי AMD הפנימה היטב את הטענות הרבות אשר עלו כלפי כרטיסי סדרת ה-HD 2900, שכן הכרטיסים החדשים מתיימרים להציג ביצועים עדיפים בכל פרמטר על פני קודמיהם. נקדים ונאמר כי מבחינת הביצועים במשחקים החברה אינה טוענת לשיפור משמעותי לעומת הדור הקודם, אלא שיפור המסתכם באחוזים בודדים בלבד ברוב המקרים.

 

אמנם מהירויות השעון של הכרטיסים החדשים הן מעט גבוהות יותר (עבור דגם ה-3870 מהירות הליבה היא כ-775MHz ומהירות הזיכרון כ-2.25GHz ועבור דגם ה-3850 מהירות הליבה היא 670MHz ומהירות הזיכרון היא כ-1.66GHz), אך כמות המעבדים הפנימיים ויחידות עיבוד הטקסטורות נותרה בעינה. הפעם, שמה AMD לדגש את נושאי היעילות והתמורה לכסף - תחומים בהם ניכר כי היא עברה כברת דרך מאז השקת סדרת הכרטיסים הקודמת לפני כחצי שנה.

 

עוד ב-HWzone: דל עם תשובה ל-iMac: הכירו את XPS One

 

השיפור המהותי ביותר בסדרת הכרטיסים החדשה הינו פועל יוצא של תהליך הייצור המתקדם אליו עברה AMD לאחרונה, ומדובר כמובן בירידה ניכרת בצריכת החשמל (ופליטת החום) של הכרטיסים. כזכור, אחת המגרעות הבולטות של כרטיסי סדרת HD 2900 הייתה צריכת ההספק המוגזמת שהרתיעה רבים מלרכוש אותם, אך כעת עם המעבר לייצור הליבה הגרפית ב-55 ננומטר, AMD מבטיחה כי היא הצליחה להוריד את צריכת ההספק של כרטיס ה-Radeon HD 3870 (כרטיס הדגל החדש של החברה) לכמחצית מצריכת ההספק של כרטיס ה-HD 2900XT.

 

סוגרים פערים ברבים

מעבר לצריכת ההספק, דאגה AMD לצמצם את הפער בינה לבין nVidia בתחום נוסף - ריבוי מעבדים גרפיים. כזכור, nVidia הייתה הראשונה להציג פתרון עיבוד גרפי מקבילי בדמות טכנולוגיית ה-SLI שלה ולאחר מכן אף שכללה אותו ואפשרה לחבר ארבעה כרטיסי מסך במקביל, טכנולוגייה הקרויה Quad SLI. מאידך, AMD (ליתר דיוק ATI בזמנו) לא הצליחה לעמוד בקצב של nVidia ופתרון העיבוד המקבילי שלה, ה-CrossFire הגיע באיחור רב לעומת המתחרה. כמו כן,

עד היום לא הציגה החברה פתרון רשמי לשימוש בארבעה כרטיסים במקביל.

 

היום, עם השקת סדרת ה-3800 מציגה AMD סוף סוף גם פתרון לשימוש בארבעה כרטיסי מסך במקביל, בשם CrossFireX - בניגוד ליישום ה-Quad SLI של nVidia הדורש שימוש בשני כרטיסים "כפולים", הפתרון של AMD מאפשר שימוש בארבעה כרטיסים רגילים לחלוטין, שכן כל כרטיס מכיל שני מחברי CrossFire נפרדים. נכון להיום הטכנולוגיה נתמכת רק בלוחות אם המבוססים על ערכת השבבים 790FX של AMD, אשר צפויים להגיע לשוק בקרוב.

 

בנוסף, AMD ממשיכה את מסורת ה-Overdrive של ATI ומאפשרת ביצוע המהרה (Overclocking) לכרטיסים ישירות מתוך הדרייברים, בצורה נוחה ואינטואיטיבית למדי. כמובן שעבור רוב הצרכנים מדובר באפשרויות תאורטיות בלבד, שכן מעטים יכולים להרשות לעצמם לרכוש ארבעה כרטיסי פלח שוק עליון, אך גם בתחום המחיר AMD הכינה עבורנו הפתעה, עליה נספר בהמשך.

 

10.1 - פיקציה?

בין התכונות החדשניות הנוספות של כרטיסי ה-HD 3800 ניתן למצוא תמיכה רשמית בממשק ה-DirectX 10.1 - על אף שהגרסה החדשה מכילה שינויים זניחים לעומת גרסה 10.0, ועל אף העובדה שמשחקים התומכים בגרסה 10.0 מתחילים רק עכשיו להגיע לשוק (מה שמציב את תאריך הגעתם של משחקים התומכים ב-DirectX 10.1 אי שם בין "בעתיד" לבין "אף פעם"), AMD מנסה לרתום את הגרסה החדשה לצרכי השיווק שלה, בכדי להציב את עצמה מדרגה אחת מעל המתחרה.

 

במסיבת העיתונאים שנערכה השבוע לרגל השקת הכרטיסים, הסבירו נציגי החברה כי המשחקים הראשונים העושים שימוש ב-DirectX 10.1 יגיעו לשוק לא לפני המחצית השניה של שנת 2008, וכי רובם ככולם יתמכו גם בגרסת 10.0; עם זאת, אנשי החברה חזרו על הטענה כי תמיכת הכרטיסים החדשים ב-DirectX 10.1 תאפשר משחק מושך יותר ויזואלית וביצועים גבוהים יותר, לכשתגיע הדרישה לכך מצד השוק.

 

יש לציין כי בניגוד לגרסה 10.0 אשר דרשה משתי היצרניות ביצוע שינויים ארכיטקטוניים מרחיקי לכת, גירסה 10.1 דורשת התאמות בודדות של הליבות הקיימות. משמעות הדבר היא שגם nVidia תוכל להוציא לשוק כרטיסים התומכים ב-DirectX 10.1 בכל עת שתחפוץ, אך נכון להיום מדובר בגימיק שיווקי בלבד, שאינו מתרגם לשיפור בביצועים ו/או באיכות התמונה בפועל.

 

ביצועים: לא מספר 1

ומה בנוגע לביצועים? באופן מפתיע (או שלא, תלוי את מי שואלים) AMD כבר לא מכוונת למקום הראשון בתחום זה, אלא מנסה להציע את הפתרון המשתלם ביותר.

 

במהלך האירוע הועמדה לרשותנו מערכת המבוססת על פלטפורמת ה-Spider החדשה של AMD שצפויה להיות מושקת בימים הקרובים, אשר הותקנו בה שני כרטיסי מסך מסוג ATI Radeon 3850 במערך CrossFire (המערכת עצמה כללה מעבד Phenom במהירות 2.4GHz, לוח אם מתוצרת Gigabyte המבוסס על ערכת השבבים 790FX של AMD, זיכרונות Corsair DR2.

 

אומנם לא הייתה לרשותנו מערכת בעלת מפרט דומה המבוססת על הכרטיסים של NVIDIA, אך על בסיס המבחנים שהרצנו - דמו של המשחק Call Of Juarez ו-3DMark06, ניתן לקבל תמונת מצב על ביצועי הכרטיסים של AMD.

 

בבדיקת המשחק Call Of Juarez ברזולוציה 1600x1200 (רמת צללים נמוכה ו-AntiAliasing כפול), בעת שימוש בכרטיס בודד, נתקבל קצב פריימים ממוצע של כ-14.6FPS בלבד. אמנם מדובר באחד המשחקים הכבדים יותר שקיימים כיום, ועל אף שהיינו שמחים לבדוק את הכרטיס גם במשחקים אחרים - המשקפים את המציאות בצורה טובה יותר - בחרו אנשי AMD להשתמש דווקא במשחק זה. התוצאה, כאמור, היא נמוכה למדי אך בהתחשב בכך שמדובר בכרטיס Mid-Range בעל תג מחיר נמוך, היא בהחלט מתקבל על הדעת.

  

בתוכנת הבדיקה 3DMark06 הכרטיס הפגין ביצועים טובים למדי וזכה לציון כולל של 9,593 נקודות (הפילוג הוא 3702 נקודות ב-SM2.0 ו-4159 נקודות ב-SM3.0). לאחר הפעלת כרטיס המסך השני ועבודה במצב CrossFire, ביצועי המערכת השתפרו במידה משמעותית - קצב הפריימים הממוצע ב-Call Of Juarez זינק ל-26.7FPS (כמעט פי 2 לעומת כרטיס בודד) והתוצאה ב-3DMark06 עלתה ל-12,663 נקודות (ההתפלגות היא 4904 נקודות ב-SM2.0 ו-6196 נקודות ב-SM3.0).

 

שיפור ביצועים נוסף הושג על ידי שימוש ב-OverDrive, תכונת ההמהרה האוטומטית המובנית בדרייברים של ATI: לאחר הפעלת אפשרות ה-Auto Tune, מהירות הכרטיסים עלתה ל-759MHz לליבה ו-1.89GHz לזיכרונות (להזכירכם, מהירויות הסטוק הן 670MHz לליבה ו-1.66GHz לזיכרון), דבר שהעלה את קצב הפריימים ב-Call Of Juarez ל-33.5FPS ושיפר את התוצאה ב-3DMark06 בכ-330 נקודות נוספות.

 

בסך הכל מדובר בביצועים לא רעים עבור כרטיס Mid-Range, על אחת כמה וכמה כרטיס שעולה כה מעט. למעשה, מערך CrossFire של שני כרטיסי 3850 יוכל לספק ביצועים גבוהים במחיר שעדיין יהיה הגיוני וסביר. כך, למרות שהיא רחוקה מלהשיג את המקום הראשון בביצועים, AMD מקווה כי היא תצליח לכל הפחות להחזיר לעצמה את נתח השוק שהיא איבדה ל-NVIDIA מאז אשתקד.

 

150 דולר לכרטיס הדגל 

אחרי ההבטחות הרבות וההקדמה הארוכה נותרה סוגיה אחת בלבד, שהיא זו שככל הנראה תקבע את מידת ההצלחה של AMD בסיבוב הנוכחי - המחיר. עד כה, היינו רגילים לכך שכרטיסי המסך החדשים והחזקים ביותר מגיעים לשוק כאשר מצורף אליהם תג מחיר של כ-400 דולר ומעלה.

 

כך היה עת השקת ה-8800GTX של nVidia לפני כשנה (תג מחיר של 599 דולר) וכך היה עת השקת ה-Radeon 2900XT של AMD לפני כחצי שנה (תג מחיר של  399 דולר). אך לא הפעם - במה שנראה כנסיון כמעט נואש להחזיר לעצמה את נתח השוק שהיא איבדה בשנה האחרונה, הכריזה AMD כי הכרטיסים החדשים יתומחרו בטווח שבין 150 דולר ל-250 דולר.

 

קראתם נכון, כרטיס הדגל של AMD, ה-Radeon HD 3870, יעלה כ-250 דולר בלבד ביום השקתו ואחיו הקטן, ה-3850 יעלה פחות מ-200 דולר. לשם השוואה, כרטיס ה-2900XT עדיין נמכר בחו"ל במחירים הנעים סביב 400 דולר, כך שמדובר בירידת מחירים של כ-40% וזאת מבלי להזכיר כלל את השיפורים והשינויים הרבים בדור החדש, אשר מצדיקים לכאורה מחיר גבוה יותר מהדור הקודם.

 

כמו כן, AMD מתכוונת להפסיק את ייצור כרטיסי ה-Radeon HD 2900XT ולהחליפם כליל בכרטיסי הסדרה החדשה, אך כרטיסי השוק הנמוך יותר (Radeon HD 2600 ו-HD 2400) ימשיכו להמכר, במחירים הנמוכים מ-150 דולר.

 

יצרניות הכרטיסים המובילות כבר הציגו כרטיסים המבוססים על השבבים החדשים של AMD, ובאירוע שנערך היום בוורשה ניתן היה למצוא מגוון רחב למדי של כרטיסים, מבית ASUS, GeCube, Foxconn, PowerColor ו-Sapphire. חברות נוספות אשר צפויות להציג כרטיסים המבוססים על שבבי ה-3850 ו-3870 בתקופה הקרובה הן Gigabyte, MSI ו-HIS.

 

אף על פי שהכרטיסים החדשים של AMD עדיין רחוקים מלחטוף את כתר הביצועים מידי nVidia (ואנשי החברה אף מודים בכך במפורש), המטרה הנוכחית של החברה היא להציע מוצרים בעלי יחס עלות/ביצועים גבוה משל המתחרה ועושה רושם כי סדרת ה-37x0 אכן מצליחה למלא מטרה זו. כמובן שאין בכך די בכדי להשיב ל-AMD את המעמד הרם בו היא הייתה בעבר (או ליתר דיוק בו ATI הייתה בעבר), אך מדובר בנסיון רציני ובשל הרבה יותר מאשר כרטיסי ה-HD 2900XT אשר הושקו בתחילת הקיץ.

 

לקראת תחילת השנה הבאה תשיק AMD כרטיס נוסף בשם Radeon HD 3870 X2 - אשר כפי שניתן להבין מהנאמר, יכיל שתי ליבות 3870 נפרדות, אך הפרטים הרשמיים אודותיו טרם פורסמו (מצד שני, השמועה אומרת כי nVidia מתכננת להשיק כרטיס דומה אף היא).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרטיסים החדשים: ATI 3870 ו-3850
צילום: באדיבות HWZone
מומלצים