שתף קטע נבחר

סגנית מזכ"ל האו"ם: הנשים יביאו את השלום

הד"ר אשה-רוז מיג'ירו, מספר שתיים באו"ם, סבורה שמצבן של נשים באזורי עימות תמיד קשה יותר - ומאמינה שהשלום עשוי להביא עימו פתרון לבעיית חוסר השוויון בין המינים. "נשים באזורי עימות נפגעות לא רק כבני אדם, אלא גם כאמהות או כמטפלות. לעניות דעתי, הן מבינות את חשיבות השלום מהר יותר", אמרה בראיון ל-ynet

"שילוב נשים בקרב ההנהגה אינו שאלה של רצון; מדובר בחובה", כך אמרה היום (ב') ל-ynet הד"ר אשה-רוז מיג'ירו, סגנית מזכ"ל האו"ם, והממונה מטעם הארגון על תחומי הפיתוח בר-קיימא ומעמד האישה. "בהיותי אישה, ברור שאני רוצה שיהיו יותר נשים מנהיגות, אך זה לא עניין אישי. זו חובה של כולם, מאחר שהפרספקטיבה של נשים נחוצה כדי לייצג את יותר ממחצית אוכלוסיית העולם. חוץ מזה, נשים מביאות עימן סגנון מנהיגות שונה, שהוכח כמועיל מאוד".

 

משרת סגן מזכ"ל האו"ם היא תפקיד חדש יחסית. מיג'ירו היא השלישית שמכהנת בתפקיד. זהו לא ביקורה הראשון - היא כבר היתה כאן ב-2005 במסגרת תפקידה הקודם כשרת החוץ של טנזניה - אך זהו ביקורה הראשון מאז שנכנסה לתפקידה הנוכחי, בפברואר השנה. מטרת ביקורה הקצרצר היתה השתתפות בכינוס שמקיים השבוע משרד החוץ, שאליו הוזמנו נשים מנהיגות מכל העולם, בהן גם נשיאת ליבריה אלן ג'ונסון סירליף.

 

"המצב של נשים בעולם הוא תלוי-היסטוריה, וחלוקת העול גם היא נובעת מההיסטוריה", מתיחסת הד"ר מיג'ירו לנושא ששלט בסדר היום שלה בביקור בישראל. "חברות רבות הזניחו את תחום זכויות הנשים, אבל בשנים האחרונות ניתן לראות שיש לנושא מעמד האישה יותר מקום, ומדינות רבות מעניקות לו עדיפות. זה צעד חשוב".

 

נראה שמיג'ירו מרוצה למדי ממצבן של נשים בישראל – ורואה שיפור במעמדן של הנשים ברשות הפלסטינית. "לישראל יש הרבה מה לתרום, גם בנושאי פיתוח וגם בנושא זכויות נשים. בישראל יש לא מעט נשים בתפקידי מפתח בפוליטיקה – שרת החוץ ציפי לבני, יושבת ראש הכנסת דליה איציק – ונראה שהמנהיגות בישראל מצליחות מאוד. חוץ מזה, צריך לזכור שבישראל גולדה מאיר נבחרה לתפקיד ראש ממשלה בתקופה שבה היו מעט מאוד נשים בעמדות כוח שכאלה בעולם".

 

קודם לראיון ביקרה מיג'ירו ברמאללה, כדי לעקוב מקרוב אחרי תוכנית להעצמת נשים שמובילים כמה ארגוני-בת של האו"ם. "נשים שפגשתי ברמאללה סיפרו לי שעומדים בפניהן אתגרים: נשים רבות סובלות מיחסי כוח ומאלימות, בכלל זה אלימות במשפחה. אבל הדברים המשמחים ששמעתי הם שהארגונים שמטפלים בהן רוצים להתמודד עם זה, הם נוקטים צעדים כדי לפתור את הבעיות וזה מסייע ליצור סביבה טובה יותר, שתאפשר להתפתח ולצמוח".

 

נמצאים בדרך הנכונה

"במצבי עימות או חוסר יציבות, מצבן של נשים תמיד יותר גרוע", משיבה מיג'ירו כאשר היא נשאלת מדוע מצבן של נשים בישראל אינו טוב כמו מצבן של נשים במדינות המערב – כגון פינלנד, שם מכהנות בקבינט הנוכחי 12 שרות ורק 8 שרים. "הנשים נושאות ברוב העול, הן מטפלות בבית ובמשפחה, ומשחר הימים הן לא נהנו מאותן זכויות כמו גברים. במצבי עימות – מצב האישה קשה יותר כי העימות גם מביא עימו מתח וחוסר ביטחון. כשיש חוסר ביטחון, אנשים מרגישים שקודם כל הם צריכים לדאוג לעצמם, ואם בדרך הם ממשיכים 'לדרוך' על זכויות של מישהו אחר, זה פחות מטריד אותם".

 

סגנית מזכ"ל האו"ם סבורה שהשלום עשוי להביא עימו פתרון לבעיות חוסר השוויון, ומדגישה כי בעיניה לנשים יש תפקיד משמעותי בתהליך. "סוגיות הנוגעות לשלום ולביטחון הן מרכיבים עיקריים של פיתוח בר-קיימא ושל רווחת האדם. אם הבעיות האלה ייפתרו, יהיו לנשים יותר הזדמנויות למצות את הפוטנציאל שלהן ולתרום לפיתוח ארצן. נשים מאוד רגישות במצבי עימות. הן נפגעות לא רק כבני אדם, אלא גם כאמהות או כמטפלות. לעניות דעתי, הן מבינות את חשיבות השלום מהר יותר, ולכן צריך לעודד פעילויות של נשים ישראליות ופלסטיניות. השלום הוא מטרה משותפת לכולם. אם אין שלום – כולם סובלים, ואם יש שלום, הוא מועיל לכולם".

 

אז מה אפשר לעשות? מיג'ירו סבורה שלמרות שהמצב עדיין רחוק מלהיות מושלם, העולם כולו נמצא בדרך הנכונה. "לאחרונה ראינו שמדינות רבות נוקטות צעדים כדי לפתור בעיות של אי שיוויון בין המינים ולפעול למען העצמת נשים, ובמקביל גם המעורבות של נשים ברמה הפוליטית עלתה. כל אלה סימנים מעודדים של התקדמות. כמובן שיש עוד הרבה עבודה. המון עבודה, אבל אנחנו נמצאים בדרך הנכונה והאו"ם מוכן לעבוד עם מדינות כדי להשיג את זה, בין היתר באמצעות הוועדה למעמד האישה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אשה-רוז מיג'ירו בירושלים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים