שתף קטע נבחר

אושר חוק זכויות היוצרים

ניצחון ליוצרים: מליאת הכנסת אישרה את הצעת חוק זכויות היוצרים, שקובע, בין השאר, שביצירה שנוצרה על פי הזמנה הבעלים הראשון הוא היוצר. "אני מקווה שזה יתרום ליצירה פורייה", אמר יענקל'ה רוטבליט, ממובילי המאבק, "ושהיוצרים יוכלו עכשיו להפנות את עצמם ליצירה ולא למאבקים"

מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק זכויות היוצרים. הצעת החוק החדשה מסדירה לראשונה את ענף זכויות היוצרים בישראל. דיני זכויות היוצרים נועדו לקבוע הסדר שמטרתו הגנה על יצירות, והצעת החוק החדשה מפרטת את סוגי היצירות שעליהן חל החוק ואת התנאים להגנתן.

 

החוק החדש קובע, בין השאר, שביצירה שנוצרה על פי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים הוא היוצר, אלא אם כן סוכם אחרת. בכך מסמן החוק החדש ניצחון גדול ליוצרים, שהפגינו בחודש האחרון ויצאו למאבק נגד האפשרות שתאגידים וגופי תקשורת יוכלו לקנות את יצירת האמן, וכך להפוך לבעלים המלאים של אותה יצירה, ללא מעורבות כלכלית של האמן.

 

החוק החדש יתרום ליצירה פורייה

"אנחנו מאוד שבעי רצון מהחוק", אמר יענקל'ה רוטבליט, ממובילי המאבק, " היוצרים ניהלו מאבק אותנטי על הזכויות של עצמם ואף אחד לא היה עושה את זה במקומם. החוק החדש יתרום ליצירה פורייה והיוצרים יוכלו כעת להפנות את עצמם ליצירה ולא למאבקים. 

 

"הסעיפים שהצלחנו לתקן הם בשני מישורים. האחד, הוא המישור העקרוני מאוד של הבעלות על הקניין הרוחני. החוק עמד לשנות אותה ולתת למזמין היצירה את הבעלות על הקניין הרוחני של היוצר. בסופו של דבר נקבע שהבעלות הראשונה על הקניין היא של היוצר. המישור השני שאצלנו לשנות אותו הוא שהחוק עמד לפגוע בזכות המוסרית של היוצר. פעלנו לכך שלא יפגעו ביצירה ולא בשמו של היוצר וישאלו אותו אם רוצים לעשות ביצירה שלו דברים כאלה ואחרים.

  

"החוק ביטא במקור מהלכים שניסו לכוון אותו לכיון ההון. כל מיני אנשים שהפכו לבעלי זכויות במקום היוצר, פעלו אידיאולוגית שהפועל יהפוך לפועל ייצור של תעשייה, ואת הזכויות ינהלו אלה שהזמינו את היצירות ושרכשו אותן והם מלאים בלהיטות לנישול היוצר מהקניין הרוחני שלו. זה נמנע לפחות בסעיפים שנוגעים לנו, וכעת הדברים די מאוזנים.

  

"יש סעיף שחיוני מאוד במישור של אקו"ם בעניין אולמות השמחה. החוק החדש קובע שישנה אחריות ישירה לבעלי האולמות על מה שנעשה בחצר שלהם. ההסתייגות של ח"כ אמנון כהן בעניין זה הוסרה. כל בעל אולם ייחשב אחראי כאשר במקום שהוא מפעיל התיר לאדם אחר לתת הופעה שמפירה זכויות יוצרים. כמובן שהמפר העיקרי הוא מי שמפר בפועל זכויות יוצרים, אבל כעת מוטלת גם חובה על הבעלים של המקום. הוא צריך לבדוק מלכתחילה שלא תהיה הפרה, כלומר לבקש לראות שהמופיע קיבל אישור כדי להפעיל הופעה ועל בעל האולם להעביר תמלוגים מההופעה ליוצר".  


מרגול מפגינה. צילום: ענת מוסברג

 

הליך החקיקה של הצעת החוק הממשלתית החל כבר בכנסת הקודמת. על פי החוק, זכות יוצרים ביצירה תהיה למשך חייו של היוצר, וכן 70 שנה לאחר מותו. באשר ליצירה משותפת, זכות היוצרים תהיה למשך כל חייו של היוצר האחרון שנותר בחיים, וכן 70 שנה לאחר מותו. זכות היוצרים בתקליט תשמר ליוצרה חמישים שנה ממועד הנפקת התקליט.

 

חברי הכנסת דב חנין ושלי יחימוביץ ניסו ללא הצלחה למנוע את אישורו של סעיף בהצעת החוק הקובע כי מעביד יהיה הבעלים הראשון של זכות יוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובד, אלא אם כן הוסכם אחרת. השניים הסבירו כי הסעיף יהווה פגיעה קשה בציבור העיתונאים.

 

"צר לי מאוד על העיתונאים, שלא עשו את שלהם ונתנו להעביר את כל הזכויות על יצירותיהם למו"לים", אמר רוטבליט, "צר לי שמצב העיתונאים הידרדר ככה וההסתייגות שלהם לא התקבלה. הם ישבו בוועדה, אבל כוחם לא עבד להם. העובד עשה את עבודתו וכעת המו"ל יכול להשתמש בה בכל וריאציה שהוא רוצה – למכור, לסחור בלי בקשת רשות מהיוצר. כוחם של העיתונאים בארץ וכוחה של העיתונות נחלש והולך, כי ביום שיש תקשורת כבר אין עיתונות, הגבולות בין בידור לתקשורת מיטשטשים והולכים".

 

עוד קובע החוק החדש סכום לפיצוי במקרה של הפרת זכויות יוצרים. על פי החוק, בית המשפט יהיה רשאי לפסוק על כל הפרה של זכות יוצרים סכום פיצויים שלא יעלה על 100 אלף שקל, וזאת ללא הוכחת נזק. הצעת החוק תחליף את החוק הקיים בישראל – שהוא חוק אנגלי משנת 1911.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סובול. הפגין
צילום: ענת מוסברג
גם ג'קו חתם
צילום: ענת מוסברג
לאתר ההטבות
מומלצים