שתף קטע נבחר

מחלוקת: האם בת 17 צעירה מכדי להינשא?

נישואים מוקדמים פוגעים בנערות פיזית ונפשית, גורסת הצעת חוק חדשה. אפשר לפתור את הבעיה בחינוך, מגיבים המתנגדים. ומה אתם חושבים?

הצעת החוק להעלאת גיל הנישואים מ-17 ל-18 מעוררת ויכוח בין אלה המתנגדים לה, שטוענים כי לא הוכח שנישואי קטינות נדונו לכישלון, לבין תומכיה, שטוענים כי קטינות שנישאות נפגעות פיזית ונפשית. 

 

היום (ג') מתקיים בכנסת כנס מיוחד בנושא השאת קטינות, לקראת הצעת החוק שיעלו מחר חברי הכנסת זהבה גלאון (מרצ-יחד) ומיכאל מלכיאור (עבודה) לקריאה טרומית. 

 

מתנגדי הצעת החוק טוענים כי גיל 17 הוא גיל די מבוגר לנישואים. מפלגת ש"ס, ששריה התנגדו להצעה, טוענת כי "הגיל הקיים עונה על הצורך באיזון בין בגרותו של אדם לבין ההכנה לקראת הנישואים והוספת חינוך תייצב את הסיכוי לנישואים". 

 

תופעת נישואי קטינות שכיחה בישראל במיוחד בקרב אוכלוסיות של העדה הגרוזינית, קהילת ברסלב, העדה הקווקזית ובמגזר הערבי. עו"ד סוניה בולוס מהאגודה לזכויות האזרח חיברה עבור חברי הכנסת מסמך, בו נטען כי "תופעת נישואי קטינות קשורה קשר הדוק לתפישות סטריאוטיפיות שעל פיהן מקומה הטבעי של האשה הוא בבית והתפקיד העיקרי שלה הוא לידת ילדים וגידולם". 

 

בולוס מציינת, כי "זוגות רבים שבהם האשה נישאה בהיותה קטינה, נקלעים לקשיים גדולים וחלקם הגדול של הנישואים האלו עולה על שרטון (...) נישואים בגיל צעיר פוגעים בבריאותה הפיזית והנפשית של הקטינה. ברובם המכריע של נישואי קטינות הנערה נכנסת להריון בסמוך לעריכת טקס הנישואים". 

 

מנגד, בש"ס מחזיקים בחוות דעת משפטית שקובעת, כי "יש להותיר את המצב על כנו, שינוי חקיקה הוא לא הדרך שראוי לבצע באמצעותה את שינוי המצב. במקום להשקיע מאמצים בחיפוש פיתרון מתחת לפנס ראוי להשקיע עבודה חינוכית בהכנה לקראת הנישואין". 

 

לא ברור כמה קטינות מתחתנות בישראל בכל שנה. באגודה לזכויות האזרח מציינים, כי "קשה לאמוד את ממדיה של התופעה מכיוון שבמקרים רבים הנישואים נערכים באופן לא רשמי והם נרשמים בשלב מאוחר יותר, כשהנערה כבר בת 17".

  

"מצטערת על האפשרויות שהתפספסו" 

לירון (שם בדוי), בת 22 ממרכז הארץ, התחתנה בגיל 17 והתגרשה לפני כשנה וחצי. לירון, שהגיעה ממשפחה דתית וחזרה לפני כשנה בשאלה, סיפרה כי הנישואים היו עבורה הדרך היחידה ליציאה לעצמאות. "תמיד רציתי לצאת שלא יגבילו אותי וזו הדרך היחידה שראיתי. היום אני מבינה שזה לא פותר שום דבר".

 

לדברי לירון, אם לילד בן שנתיים, בתחילת הנישואים היא היתה מאושרת מהעצמאות שקיבלה, אך במהרה הבינה שבן הזוג שבחרה לא מתאים לה והיחסים ביניהם הידרדרו עד כדי גירושים. "לא לקחתי בחשבון את האופציה שאני יכולה להישאר לבד עם הילד, יש הרבה דברים שאני לא יכולה לעשות עכשיו, אם בכלל. הייתי רוצה לעשות צבא וללמוד, לבלות ולנסוע לטייל, אבל היום אני מוגבלת מהבחינה הזאת", סיפרה.

 

 

למגיבים: סמנו תחילה "בעד" או "נגד" העלאת גיל הנישואים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
הגיל שאפשר להתחיל
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים