שתף קטע נבחר

אושרה תוכנית השימור של תל אביב

בהמשך להכרת אונסקו בעיר הלבנה של ת"א כאתר מורשת, אושרה סופית התוכנית המשמרת את המתחם וכוללת כ-1,000 מבנים לשימור. ל-800 מהן ניתן להוסיף בנייה בתנאים מיוחדים

ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה את תוכנית השימור של תל אביב. התוכנית משמרת את "העיר הלבנה של תל אביב", המקבץ הגדול בעולם של מבני הסגנון הבינלאומי, אשר הכרזתה בשנת 2003 על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית נתנה ביטוי לחשיבותה הבינלאומית.

 

העיר הלבנה היא כינוי לאזור ההיסטורי של תל אביב ומקיפה כ-4,000 מבנים, ביניהם גם בתים בסגנון הבאוהאוס.

הבניינים מפוזרים במרכז תל אביב בין הרחובות אבן גבירול ודרך בגין במזרח, אלנבי והרכבת בדרום, נחל הירקון בצפון והים במערב, אם כי ישנם מספר מבנים גם מחוץ לגבולות אלה.

  בתוכנית נכללים כ-1,000 מבנים, מתוכם כ-800 הוגדרו לשימור, באופן המאפשר תוספת בנייה בהם על פי תוכניות תקפות ותוך הבטחת שימורם. עוד כ-200 מבנים מיועדים לשימור בהגבלות מחמירות, בהם אסורה עקרונית כל תוספת בנייה חדשה במגרש ומתאפשר ניוד זכויות הבנייה, שלא נוצלו עדיין, למגרשים אחרים, על מנת שלא לפגוע בזכויות קיימות.

 

התוכנית אושרה על ידי ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית תל אביב בדצמבר 2004 ועל ידי הוועדה המחוזית תל אביב בנובמבר אשתקד. בפני הוועדה הונח דו"ח של האדריכל יהונתן גולני, אשר מונה לחוקר בשלב ההתנגדויות לתוכנית. בהמשך הוגשו כ- 15 עררים נגד התוכנית ואלו נדונו על ידי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

"אנו רואים חשיבות רבה לשימור מורשתה הבנויה של תל אביב ומברכים על היוזמה של העירייה ליצור תוכנית המגשימה תכלית זו ומגבשת, לכדי תפיסת עולם, את אופן יישום השימור", נאמר בין השאר בחלטת ועדת הערר.

 

במקרים בהם נערכים שינויים פנימיים בתוככי דירה במבנה לשימור, אשר אינם משליכים על חיצוניותו, קבעה הוועדה כי אין לפנות ליחידת השימור לצורך קבלת אישור. בסוגיית הכנת תיק תיעוד קבעה הוועדה כי תיקי התיעוד בתוכנית זו יוכנו על ידי בעלי המבנים כחלק מתנאי הבקשה להיתר - אך זאת על בסיס סקר תיעוד מקדים שיימסר להם על ידי הרשות המקומית, כחלק ובמקביל לשאר המידע התכנוני הנמסר על ידה.

 

בסיום החלטתה הדגישה הוועדה כי מעבר לאינטרס הציבורי שבשימור המורשת הבנויה, קיים גם הצורך ואף החובה של בעלי הנכסים לתחזק באופן נאות את המבנים והסביבה העירונית לאורך זמן. דרוש שינוי תודעתי בקרב הציבור וכן נחוצים כלים כלכליים וכלי אכיפה הנוגעים למשרדי הממשלה ולשלטון המקומי.

 

מנהל מינהל התכנון, האדריכל שמאי אסיף: "מדובר בסגירת מעגל שתחילתו בתודעת השימור שתרמה לתל אביב את דמותה, ערכיה ובמידה רבה את התחדשותה, שיאו בהכרזת העיר הלבנה בתל אביב כאתר מורשת עולמית על ידי אונסקו והשלמתו, באישורה של תוכנית השימור. התוכנית היא גם פריצת דרך ברמה הארצית בהתמודדות האמיתית והנוקבת בנושא השימור. התוכנית הסטטוטורית מחייבת, אלא שאישור התוכנית איננו מספיק והמבחן העיקרי יהיה במימושה העקבי וביישום מטרות השימור בתל אביב בכלל".

 

עו"ד עופר טויסטר ממשרד עוה"ד יגנס, טויסטר, בירן ושות' המייצג בעלי נכסים בתוכנית, אומר כי עיריית תל אביב צפויה לתביעות פיצויים בהיקף של מאות מיליוני שקלים בעקבות אישור תוכנית השימור.

 

לדבריו, לאותם 200 בניינים המיועדים לשימור מחמיר שאינו מאפשר תוספות בנייה ניתנים תמריצים, אולם יתר 800 הבניינים, שאינם מיועדים לשימור מחמיר ימצאו עצמם בסד בירוקרטי הגורם לנזק שיבוא לידי ביטוי בתביעות ירידת ערך ככל שתוגשנה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בית באוהאוס ברחוב ביאליק
צילום: איי פי
צילום: עידו אפרתי
בית שהורחב בשד' רוטשילד
צילום: עידו אפרתי
מומלצים