שתף קטע נבחר

חורף חם לחמוס ולתוכי

החורף כבר כאן וזה הזמן לדאוג למי שיעזור לנו לעבור את התקופה הקרה בשנה בהנאה רבה - חיות המחמד. איך מזהים מחלות אצל התוכי? מה הקשר בין חמוס לשפעת בחורף? היכן למקם את הכלוב של השרקן בבית ומדוע חשוב לחמם את הזוחלים בכל שעות היממה? ynet עוזר לכם לעבור את החורף בשלום עם בעלי הכנף, המכרסמים והזוחלים


 

מגדלים צ'ינצי'לה או ארנבונים? שוקלים לרכוש שרקן או אוגר? בעוד שהקיץ נחשב לאויב הגדול של הארנבונים והמכרסמים, החורף בישראל אינו מקשה על מחיית המכרסמים הביתיים, כל עוד מגדליהם מעניקים להם סביבת מחייה מוגנת מפני גשם ורוחות, מקום מסתור להתחפר בו ומספקים מזון איכותי באופן שוטף.

 

עוד בסדרת מדריכי החורף של ynet:
 

 

"עם הירידה בטמפרטורות מומלץ להכין את הכלוב לתקופת החורף. תחילה יש להכניס לכלוב מצע מבודד וסופג בעזרת חתיכות בגדים המהוות תוספת לחימום בתוך קופסת המסתור, אך לא בתור מצע לבעלי החיים", אומר הווטרינר ד"ר עמיר מאורר, מנהל "המרכז הווטרינרי לחיות בית אקזוטיות" בחולון. "כיום ניתן לרכוש מצעים מיוחדים אורגנים העשויים מחיטה דחוסה ונחשבים לכלי יעיל במיוחד לספיגת השתן של בעל החיים ועם זאת, הם אינם מסוכנת לחיה, במידה והיא אוכלת את המצע". לא מומלץ לרפד את הכלוב בנסורת המכילה אבק מיקרוסקופי שעשוי לפצוע ולשרוט את דרכי הנשימה של המכרסם, דבר שיחשוף אותו לזיהומים משניים לא בריאים.

 

אם הריח של חיית המחמד מפריע לכם בבית, נסו לנקות את הכלוב בתדירות גבוהה יותר. אין צורך בשטיפת בעל החיים, אלא רק במקרים קיצוניים, בהם הוא סובל משלשול או שהצליח ללכלך את עצמו בכמויות גדולות. רוב הארנבונים והמכרסמים מנקים את עצמם היטב. במידה והחלטתם להוציא את כלוב המחייה של חיית המחמד למרפסת קרירה בעונת החורף, כדאי לעשות זאת בהדרגה.

 

"המכרסם רגיש מאוד וזקוק לתקופת הסתגלות לטמפרטורות נמוכות ושינוי פתאומי באזור המחייה עלול להיות קטלני עבורם. הם לא מפתחים את היכולת לאגור שומן לחורף, אלא נאלצים להתמודד עם השינוי הקיצוני ועלולים להתקרר, לקפוא ולמות". מציין מאורר.

 


שינוי פתאומי בטמפרטורה עלול להיות קטלני (צילום: ויז'ואל)

 

חמוסים רגישים לשפעת

 

גם אם הטמפרטורה קרירה יותר במקום מחייתם של המכרסמים, כדאי לדאוג לכך שהיא תהיה יציבה. לא מומלץ לשכנם בחדר בו מתבצע חימום גז לפרק זמן קצר, אלא בחדר בעל טמפרטורה רגילה, לא חמה או קרה מדי. המכרסמים הביתיים לא סובלים ממחלות חורף מיוחדות ומחלות שעוברות מבני אדם ובעלי חיים הן נדירות ביותר. עם זאת, בעל החיים שכן עשוי להימצא בסיכון הוא החמוס, יונק קטן שזוכה לפופולריות עצומה בישראל בשנים האחרונות.

 

"לחמוסים אין בעיה עם החורף בישראל והם ישרדו גם בטמפרטורות נמוכות, אך כדאי לגדל אותם בבית או במבנה מקורה", הוא מסביר. "החמוסים ובני האדם חולקים יחד את וירוס השפעת ואנו מסוגלים להדביק אותו בשפעת ולהיפך. ברוב המקרים, בני האדם שיוצאים מחוץ לבית מביאים עימם בחזרה את הוירוס מבחוץ ומדביקים את החמוס".

 

אם הבחנתם כי חל שינוי בהתנהגותו של החמוס, אם הוא נראה אדיש וללא תיאבון, סובל מהתעטשויות, שיעולים או שהבחנתם בהפרשות מעיניו או מהנחיריים, זה הזמן להביאו לטיפול במרפאה המנוסה ברפואת חמוסים. במקרי שפעת קלים החמוס יצליח להתגבר על הוירוס בכוחות עצמו וללא עזרה. במקרים קשים יותר, הוא יזדקק לטיפול אנטיביוטי ואף לאשפוז במרפאה.

 

סכנות מבית

 

מכרסמים, ארנבונים והחמוסים בפרט, הם בעלי חיים סקרניים וכאשר אתם משחררים אותם לחופשי בשטח הבית, כדאי להשגיח עליהם מאחר והם עלולים להיתקל בגופי חימום פועלים. כדאי לא להשאיר מקורות חימום פועלים בקירבתם. מכרסמים המטיילים בבית בחופשיות, עלולים לאבד את דרכם בבית, להתחבא במקומות קשים לגישה ועלולים להתקרר. 

 

תזונה חורפית

 

החורף הישראלי לא מחייב שינוי בתזונה הקבועה של בעל החיים, אך חשוב  להפעיל שיקול דעת לכל חיית מחמד ומומלץ להתייעץ בווטרינר המטפל. המכרסמים הם מפעילי לסתות חרוצים וכדאי לספק להם תזונה טובה. אפשר לפנק אותם בחציר ללא הגבלה מדי יום וכיום ניתן לרכוש כופתיות מיוחדות המותאמות לכל בעל חיים: צ'ינצי'לות, ארנבונים ושרקנים. לחלק מהמכרסמים ניתן לתת מעט ירקות או פינוקים טבעיים: בננה, צימוקים ואגוזים, החביבים במיוחד על צ'ינצי'לות.

 

מומלץ לחזק את השרקנים בויטמינים במזון באמצות ויטמין סי או פירות וירקות עשירים בויטמין (פירות הדר, פלפל אדום וירוק). מומלץ להעניק את הפירות בפלחים, אותם המכרסמים יאכלו עד לקליפה.

חשוב להעניק לחיות צמחוניות כדוגמת: ארנבונים, שרקנים, צ'ינצ'ילות ואוגרים תזונה עשירה בסיבים. חציר אספסת לצעירים ולנקבות בהריון או מיניקות. אפשר לתת חציר טימוטי לבוגרים וכופתיות איכותיות בהתאם למצב הגופני של בעל החיים.

 

רבים מבעלי החמוסים מאכילים את החמוסים במזון המיועד לחתולים בעיקר משיקולים כלכליים. אם החלטתם להאכיל את החמוס במזון חתולים, הקפידו להעשירו במזון שומני יותר, מאחר ומזון המיועד לחמוסים מכיל אחוז גבוה יותר של שומן וחלבון, המספק להם אנרגיה רבה.

 

"גם אם רכשתם מזון הנמצא בתוקף, חשוב לדעת כי מזון קלוקל, עבש עלול להיות רעיל לבעלי החיים. לעיתים הם מזהים זאת לפנינו ומסרבים לאכול את המזון, אך יש מקרים המסתיימים בהרעלת מזון, שעלולה לגרום לשלשולים, כאבי בטן ואפילו למוות במקרים קיצוניים", מזהיר מאורר. "יש להזהר ממוצרים שנמכרים בתור חציר, אך הם נגועים בעובש. כדאי להריח ולבחון את החציר מקרוב - הריח אמור להיות נעים ומתקתק. אסור שיראו על החציר כתמים אפרפרים, ירקרקים ושחורים". 

 

זוחלים בחורף

 

חוששים לבריאותה של האיגואנה? כיצד לשמור על חום גופו של הנחש בתקופת החורף? "למרבה הצער, החורף נחשב לאויב הגדול של הזוחלים בעלי דם קר ורבים ממגדלי זוחלים רבים או כאלה שמתכוונים לרכוש לטאה או נחש בתקופה הקרובה, לא מודעים לכך שהישרדותם תלויה בכך שיקבלו חום חיצוני ממקור חשמלי", אומר מאורר. "הזוחלים אינם מסוגלים לייצר חום בעצמם ולכן תלויים לחלוטין באספקת חום חיצונית ומלאכותית".

 

בשוק קיימים אמצעי חימום השומרים על טמפרטורה קבועה במשך כל שעות היממה, רובם ככולם חשמליים כדוגמת לבנת חימום או כבל חימום אותם ניתן לשים מתחת לכלוב. האמצעי המומלץ הוא לחימום הוא מנורת חימום קרמית הפולטת רק חום ולא אור. "את אמצעי החימום יש לחבר לווסת שיפקח וישמור על הטמפרטורה בטווח האופטימלי לזוחל הספציפי שאתם מגדלים", הוא מסביר. "טמפרטורה נמוכה מדי עבור הזוחל תגרום לפגיעה משמעותית במערכת החיסונית, לזיהומים מזדמנים, פגיעה במערכות הגוף (עור, עיכול, רבייה ועוד) ובמקרים רבים, תביא למותו המיותר של הזוחל".

 


חשוב לרכוש זוחל ממגדלים מורשים ולא לקנות חיות בר מוגנות (צילום: ויז'ואל / פוטוס)

 

באופן תיאורטי ניתן גם להשתמש במנורת ליבון רגילה, אך החיסרון הגדול שהיא פולטת אור. מאורר מציין כי בעלי החיים זקוקים לאור בחלק משעות היממה. "מאחר ונחשים הם נטולי עפעפיים, הם פשוט לא מסוגלים לישון תחת מעטה של אור חזק וכדאי לשים לב לירידה בתיאבון של הנחש במידה והוא מוחזק באור במשך יממה שלמה", הוא מוסיף ומדגיש כי השמירה על טמפרטורה קבועה במקום הגידול של הזוחל, מסייעות לו גם בעיכול המזון. "החורף הישראלי מאופיין גם בהפסקות חשמל פתאומיות העלולות לפגוע במכשירי החימום החשמליים. הפסקת חשמל בת מספר שעות עלולה לגרום למותו של הזוחל".

 

חשוב לשים לב להפרשות מהאף, מהעיניים, התעטשויות, שיעולים, ירידה בתיאבון, אפטיות קיצונית. כל הסימנים הללו אמורים להדליק אצלכם נורה אדומה וחשוב לבדוק את הבעיה אצל וטרינר מומחה לזוחלים ולמכרסמים.

 

 


 

החורף בישראל לא גורם לבעיות בריאותיות בקרב התוכים וציפורי הנוי. בעלי הכנף זקוקים בעיקר למקום מחייה יבש, בעל טמפרטורה יציבה גם בעונה הקרה של השנה. ברוב חלקי הארץ אין צורך בחימום חיצוני, כל עוד הם נמצאים במתחם חמים. "כשהטמפרטורות ירודות הדבר מהווה מתח פיזי נוסף למערכת החיסונית של הציפור או התוכי", אומר מאורר. "להבדיל מהחיים בטבע, בסביבה הביתית לתוכים קל יותר להסתיר את המחלה ולכן חשוב לשים לב לכל שינוי במראה ובהתנהגות הציפור".

 

מומלץ לגדל את הציפור בתוך הבית או באזור מקורה ולא בחוץ. אם הכלוב קרוב לאיזור בו חודרת רוח פרצים, כדאי להעבירו למקום מוגן יותר. הסיכויים של בעל הכנף לעבור את החורף בשלום תלויים בסוג בעל הכנף, במצבו הגופני, בריאותו ובאיכות התזונה לה הוא זוכה מדי יום.  

 

"השילוב של טמפרטורה נמוכה ותזונה לקוייה, עלול לגרום לפגיעה וקריסה של המערכת החיסונית ולהתפרצות מחלות שהיו רדומות ונסתרות קודם לכן, כמו בתוכי שנושא את החיידק קלמידופילה פסיטצי", הוא מסביר. "החיידק יכול להסתתר בגופו של התוכי במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים. כשהקור החורפי מהווה נטל על המערכת החיסונית, אז תתכן התפרצות של החיידק". במקרה זה, התוכי יפגין אדישות, שקט וחוסר תיאבון. ניתן יהיה להבחין בהפרשות ירקרקות מעיניו ונחיריו.  לפני שהמחלה המיותרת הזו תוקפת ומצריכה טיפול רפואי, כדאי לבצע בדיקות דם לאיתור גורמי מחלה נסתרים מבעוד מועד.

 


רגישים לקור. תוכי קווקר (צילום: דלית שחם)

 

בדיקה מקיפה לפני רכישת הציפור

 

מתכננים לרכוש ציפור שיר או תוכי בקרוב? חשוב מאד לבדוק כל בעל כנף לנוכחות של החיידק, מאחר והוא מסכן לא רק את הציפור, אלא גם את בני הבית וחיות המחמד. "בעוד שהתסמינים בבני אדם דומים למחלת השפעת, ניתן לטפל במחלה גם בציפורים ובבני אדם והיא חולפת במהירות", מרגיע מאורר וממליץ לקיים בדיקת דם לציפור אצל וטרינר מומחה לבעלי כנף. "זו  מחלה רשומה המחייבת דיווח למשרד החקלאות ואם בעל הכנף אכן נושא את החיידק, חבל לחכות להתפרצות הראשונית, אם אפשר למנוע זאת מלכתחילה".

 

ציפורים ותוכים הגדלים בפינות חי בסביבה הפתוחה, זה הזמן לדאוג להן למסתור מוגן, אך יש לעשות זאת באופן הדרגתי. אם הטמפרטורות קרות באזור המחייה שלהן, מומלץ להוסיף אמצעי חימום חיצוני כדוגמת מנורה אדומה או מנורת דגירה. כדאי גם לכסות את הכלוב בעזרת יריעות פלסטיק שקופות כדי להגן עליהן מפני רוחות.

 

אם אתם מגדלים את בעלי הכנף בבית, חשוב להיזהר מחימום הבית באמצעות גז, מאחר והציפורים רגישות ביותר לכל מה שנישא באוויר ובין היתר, גם לגזים. "השיטה הבטוחה היא חימום בעזרת מזגן או מתקנים חשמליים אחרים", הוא מדגיש. "בעת חימום הבית האוויר מתייבש במהירות והלחות הסביבתית קטנה, כך שכדאי להפעיל מכשיר אדים בסביבת המחייה של הציפור".

 

כשהציפור מראה סימנים חיצוניים כלשהם, רוב הסיכויים שזו מחלה המתפתחת זו תקופה ארוכה. טמפרטורה נמוכה מהווה למעשה את אחד הטריגרים, שעלולים לשחרר את חיידק הכלמידופילה מתרדמתו.

 

התסמינים למחלות נשימה הם: הפרשות מהנחיריים ו/או מהעיניים, קשיים בנשימה, נשימה עם פה פתוח, הזנב עולה ויורד עם כל שאיפה. כל ציפור שיושבת בשקט, מפחיתה את כמות השתייה והאכילה, נראית נפוחה (מנפחת את נוצותיה), מראה על כך שהציפור חולה וצריכה להיבדק בהתאם", מוסיף מאורר.

 

חשוב לזכור כי עם המעבר לשעון חורף, הלילות מתארכים והימים מתקצרים, ולכל אלה ישנה גם השפעה על המנגנון ההורמונלי של הציפורים. לרוב בעלי הכנף אין דרישות מזון גבוהות, אך מומלץ להאכילם בכופתיות המיועדות לציפורים (בהתאם לסוג הציפור שברשותכם) המכילות את כל אבות המזון הדרושים. 

 

  • יש לכם שאלות נוספות? בואו לבקר בבלוג "שאלות חיות"  ובפורומי תוכים וציפורים  ומחלות חיות אקזוטיות

  • פורסם לראשונה 25/11/2007 15:45

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    קוקטיל רגיש לקור
    צילום: דלית שחם
    זהירות בשחרור החמוס בבית
    צילום: גטי אימג' בנק ישראל
    גם מכרסמים זקוקים לפינה חמה
    צילום: index open
    ולא לשכוח לחמם גם את הזוחלים
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    מומלצים