שתף קטע נבחר
צילום: יורם שפירר

"אני חיה בשביל הטבע"

הצצה שבועית לעולמם של צלמי טבע ישראלים והפעם: ענת לין, עורכת-דין מהרצליה המתעדת בעלי חיים בים וביבשה, בארץ ובעולם. "זו זכות להיכנס לטריטוריה של חיות בר ולחזות בהן בסביבתן הטבעית", היא מספרת. "לא חייבים להיות צלמים עם ציוד יקר כדי ליהנות בדרך, כל עוד שומרים על הטבע"

"לצילום יש כח עצום בתיעוד בעלי חיים בסביבתם הטבעית, במיוחד נוכח הנזקים שאנו גורמים להם בעולם", מתוודה ענת לין, עורכת-דין מהרצליה, שהתאהבה בבעלי חיים עוד בילדותה בירושלים ונחשפה לעולם הצילום רק לפני עשור. "עד לפני מספר שנים הצילום בכלל לא דיבר אלי והטיול הראשון שעשיתי אחרי הצבא לאפריקה, פשוט העיר בי משהו חבוי, עוצמת הטבע היכתה בי וגיליתי כי תצפיות על בעלי חיים באשר הם, גורמות לי לאושר גדול".

 

לאחר מספר טיולים באפריקה החליטה לין (34) לפנק את עצמה במצלמת ריפלקס חביבה של "קאנון". "מהרגע שנגעתי בה זה היה כמו כישוף ונשארתי נאמנה לה במשך שנים רבות", היא אומרת. "לא למדתי צילום במסגרת מסודרת, אלא מקריאת ספרים, מידע ברשת ובעיקר מלימוד וטעייה".

 

האהבה לצילום הניעה את לין ובעלה, צמד עורכי דין, לטייל מסביב לעולם במטרה לצפות בבעלי חיים רבים ככל האפשר. "אני לא מתפרנסת מצילום, זו אהבה גדולה וכל מי שעומד קרוב לבעל חיים, קטן או גדול, מכיר את התחושה בה הוא מצליח להפנט ולרגש בו זמנית", מציינת לין. "אני אוהבת ללכוד את הרגע והצילום הוא דרך שאותה חוויה לא תיעלם מהזיכרון. אם יש לי אפשרות גם לתעד אותה בדרך יפה, זהו רווח נקי".  

 

צילום: ענת לין

 

 

בעלי החיים האהובים עליה במיוחד הם החתולים הגדולים באפריקה. "אריות, נמרים וברדלסים מרתקים אותי מאוד וביקרתי באפריקה כמעט בכל מקום אפשרי כדי לצפות בהם ואין ספק שבוצאוונה נחשבת למקום הפראי ביותר לצילום חיות טרף", היא מסבירה. "אני אוהבת את האופן שבו הם הולכים מלאי חשיבות ואצילות, מחתול רחוב קטן ועד אריה אימתני, הם המלכים האמיתיים של הטבע".

 

אחת החוויות הזכורות לטובה בביקורה באפריקה היה מפגש קרוב עם נמר. "לצלם נמר זה קשה מאוד וחלפו מספר שנים עד שהצלחתי ללכוד אחד בעדשה", היא מפרטת. "כדי לראותו אותו בטבע, חייבים לקום בארבע לפנות בוקר, מאחר והוא פעיל לזמן קצר עד אחרי הזריחה". לין סבורה כי רבים מהמבקרים בפארקים גדולים כדוגמת פארק קרוגר באפריקה, מוכנים לבלות יום שלם בשטח כדי לנסות ולאתר נמר, אך לא יתאמצו לקום בבוקר כדי לראותו. "הוא כמעט ולא מסתובב בשטח פתוח בשעות היום".

 

"היה לי מזל לראות נמר "מקולקל" מקרוב ועוד בשעת צהריים חמה", משחזרת לין את האירוע הנדיר. "הוא החליט לתצפת על השטח וטיפס על עץ סמוך לשביל בו חולפים אנשים בג'יפים. למרבה השמחה, הוא נשאר שם במשך שלוש שעות, עירני ושקט, מדי פעם התמתח ופשוט הפתיע את גם את המדריכים הוותיקים באזור". לין מציינת לטובה חוויות גרפיות במיוחד כשלביאה רדפה אחרי חזיר בר בחום כבד בצהריים, צבוע שהחליט לבדוק את האוהל המשפחתי בשעת לילה מאוחרת ונסיון כושל של נמר לטרוף אימפלות.   

 
צילום: ענת לין

 

 

למרות ההנאה מצילום בעלי חיים ביבשה ובאוויר, היא נחשפה לעולם הצילום התת-ימי לפני כחמש שנים. "בעלי לא הפסיק לנדנד לי שאני צריכה ללמוד לצלול ולמרות שפחדתי בהתחלה, הוא הצליח לפתות אותי ללמוד צלילה כדי שנוכל לצלול יחד עם דולפינים וכרישים בדרום אפריקה", היא מגלה. "זה עבד ואחרי ששכללתי את מיומנויות השחייה והצלילה שלי, גיליתי כי קיים ספארי אחר מתחת למים ותוך זמן קצר, רכשתי מצלמה פשוטה לצילום תת-ימי". 

 

לדבריה, מומלץ ללמוד לצלול היטב לפני שמתחילים לצלם מתחת למים וככל שמתרגלים זאת יותר, כך קל יותר להתרכז בצילום מבלי להתמקד בפעולות הטכניות בזמן הצלילה. היא צללה מספר פעמים עם כרישים גדולים ומפחידים, אך הפחד מושתק בזמן הצילום. "האדרנלין מציף אותך באותו רגע וזה גם מה שגורם לך להוציא את התמונה כמו שצריך, גם אם אתה במרחק נגיעה מכריש גדול ושמן".

 

צילום: ענת לין

 

 

אחד המפגשים המרתקים שהיו ללין עם כריש לווייתן ענק במוזמביק, אפריקה, שם ציפתה לה הפתעה לא נעימה. "שחיתי עם בן הזוג שלי לעבר כריש לוויתן, אחד מבעלי החיים המרהיבים שקיימים כיום, חלום של כל חובב צלילה. כשהכנסתי את הראש למים לפני הצלילה, חשבתי שראיתי כריש לוויתן קטן ששוחה לידו", היא אומרת. "חלפו מספר שניות עד שהבנתי שזהו כריש אמיתי, שהחל מתקרב אלי בזווית של 45 מעלות מעומק של שישה מטר לערך בכיוון מדוייק אלי".

 

לין מציינת כי כבר ראתה את עצמה בתור ארוחת בוקר של הכריש והחליטה לשחות כל עוד רוחה בה. "שחיתי הכי מהר שיכולתי לכיוון הסירה, אבל הוא החליט לוותר עלי בסוף. רק אחרי יומיים הצלחתי להירגע מהאירוע. כשאתה נכנס לטבע, תמיד כדאי לזכור כי מדובר בטריטוריה של בעלי החיים ולא חסרות הפתעות, לטוב ולרע". 

 

לעומת המפגש המפחיד עם הכריש, המתינה ללין חוויה מענגת מתחת למים כשפגשה אריות ים במקסיקו. "הם אוהבים לשחק ולהשתולל, לעשות הצגות לחלק מהצוללים. הם הגיעו אלינו במהירות, מתקרבים כמעט למרחק של נשיקה ואז בורחים במהירות לצדדים, הם מאוד משעשעים", אומרת לין.  

 
צילום: ענת לין

 

 

לין חיה בשלום עם העובדה כי קיים "מירוץ חימוש" אינסופי בקהילת הצלמים במרדף אחר העדשה הכבדה והמצלמה המשוכללת ביותר, אך היא מאמינה כי אפשר להשיג תוצאות טובות גם באמצעות ציוד פשוט. "הציוד זה לא הכל, הבסיס הוא מה שחשוב והאופן בו שהצלם רואה את העולם ובעלי החיים מולו.

האהבה לטבע, הזכות ליהנות ממנו ולשמור עליו קיים תוך כדי הצילום, שווים יותר מכל עדשה יוקרתית", היא אומרת.

 

אחת התמונות הראשונות והאהובות עליה בהן מככב צב ים בסיני, צולמה בעזרת מצלמה פשוטה ביותר. "מה גם שיש לי ידיים קטנות מאוד וקשה לי להחזיק את העדשות האימתניות שיש היום".

 

התחביב של לין הקנה לה גם פרסומים בעיתונים ומגזינים בארץ, אך היא מודעת לכך כי רק מעטים מצליחים להתפרנס כצלמי טבע בישראל. בינתיים היא חולמת על מסע צילום לאנטרטיקה ומפגש עתידי עם דובי קוטב. "השעון הפנימי שבי מכתיב לי לרוץ קדימה ולפגוש בעלי חיים מכל המינים והסוגים. אם הצלחתי בדרך לגרום הנאה לצופים בתמונות, זו התמורה הגדולה ביותר".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהבה גדולה לטבע. לין בפעולה
צילום: טל פלנצמן
מעדיפה ציוד פשוט ויעיל
צילום: יוסי לין
מחבבת חתולים גדולים וקטנים כאחד
צילום: יוסי לין
מומלצים