בג"ץ למדינה: להתיר מעבר ארבעה חולים מעזה
שופטי בג"ץ הורו למדינה להשיב תוך שבוע לעתירה בשם 11 חולים קשים מהרצועה, המבקשים להיכנס לישראל בדרכם לטיפולים רפואיים. אחד מהעותרים מת תוך כדי המתנה והשופטים כתבו: "אף אם מדובר ברשעים - אין לשלול מהם נגישות לטיפול מציל חיים"
בג"ץ ביקש היום (ה') מהמדינה להתיר מעבר של ארבעה חולים מעזה לירדן - דרך ישראל. בהחלטה כתבו השופטים כי "אף אם מדובר ברשעים - אין לשלול מהם נגישות לטיפול מציל חיים".
ההחלטה ניתנה בעתירת ארגון "רופאים לזכויות אדם", שביקשה להתיר הכנסת 11 חולים בסכנת חיים לטיפול בישראל, או דרכה - לגדה המערבית, למצרים או ירדן. כזכור, מאז הגשת העתירה מת על מיטת חוליו בעזה נאא'ל אל-כרדי, צעיר בן 21, שהיה אחד החולים הקשים שעניינם נדון. לאחר עיכוב של כשבועיים וחצי, ביקש בג"ץ מהמדינה לבחון את כניסתם או מעברם של שאר החולים לישראל או למדינה שכנה.
עוד כתבו השופטים כי, "גישתנו הבסיסית בעתירה זו היא שלא להידרש לעת הזאת לשאלות כלליות ועקרוניות באשר למעמדה המשפטי של ישראל אל מול עזה לאחר ההינתקות. מנגד, הואיל ובמדיניות המדינה עסקינן, והדבר כרוך בנושאי פיקוח נפש, יש מקום להידרש לסבירות הפעלתה".
השופטים לא נתנו החלטה סופית בעתירה, אלא רק ביקשו מהמדינה לבחון את הנושא וקבעו כי בתוך שבוע תגיש המדינה הודעה משלימה בתגובה להצעתם זו של השופטים.
בהחלטה נשלל גם הבסיס מאבחנה קודמת שעשתה המדינה בין מקרים מצילי חיים לבין מקרים בהם מדובר ב"איכות חיים" לגבי כניסה לטיפול בישראל. עם זאת בג"ץ לא דן בחובתה העקרונית של ישראל כלפי החולים תושבי רצועת עזה.
בארגון רופאים לזכויות אדם בירכו על קבלת העיקרון כי לא ניתן לשלול טיפול רפואי בשל מניעה ביטחונית. "יש לעקוב ולוודא כי מעבר החולים אכן יוסדר כפי שמבקש בג"ץ מן המדינה, כיוון שבין ההצהרות ובין הפרקטיקה היומיומית קיים מרחק רב", אמרו בארגון.