שתף קטע נבחר

את הכסף

הזוכים ב"מונית הכסף" מספיקים להחזיק את המזומן לרגע, עד שהוא מוחלף בחוזה שקובע שהכסף ינתן להם לאחר שידור התוכנית (לפעמים זה לוקח חודשים). אם ניצחתם ב"כספת" או ב"מי רוצה להיות מיליונר" והתוכנית לא שודרה, תשכחו מהכסף. כל מה שלא ידעתם על פרסים בתוכניות טריוויה

מי היה הנשיא השמיני של ארצות הברית? ואיזה מנהיג אירופי מכונה "גולדן בראון"? במדינת ישראל יש כמה אלפי אנשים שיודעים בשליפה את התשובות לשאלות האלה, וחלקם רוצים להיות מיליונרים בזכות הידע הכללי הנרחב שלהם.

 

ריבוי שעשועוני הטריוויה בטלוויזיה הציב בפניהם אופציה אלכימאית להפוך ידע טריוויאלי לכסף ולהגשים חלום. לפרוץ את הכספת, לנצח את האחד או את המאה, להיות חכמים יותר מתלמיד כיתה ו' וגם להרוויח קצת פפלינוס. בתוכנית אתם רואים אותם מזנקים משמחה או מנפנפים בערימת שטרות. כמה זמן עובר עד שהם זוכים ליהנות ממנה?  

 

את המפתח לעולם הטריוויה הטלוויזיוני הם מקבלים רק לאחר חתימה על חוזה, פורטל טבעי להתקשרות עם חברות הפקה וגופי שידור גדולים. האם החוזה הזה הוגן? זו כבר שאלה אחרת.

 

מתווך דירות תל אביבי שזכה ב-32 אלף שקל ב"מי רוצה להיות מיליונר" טוען: "לפחות במקרה שלי, מוסר התשלומים של 'מי רוצה להיות מיליונר' מזעזע. יש שם בלגאן גדול". המתווך, שהעדיף להישאר בעילום שם טוען כי "בגלל שינויים בלוח המשדרים שהביאו לעיכוב בשידור בתוכנית - את הכסף קיבלתי רק אחרי שנה. מילא שלתוכנית לקח חצי שנה לעלות, אלא שלפי החוזה שהחתימו אותי עליו, הייתי אמור לקבל את הכסף 30 ימים אחרי השידור, אבל להם זה לקח חצי שנה".

 

ולמה לא תבעת?

 

"אני לא חושב שאדם פשוט וקטן מסוגל לעמוד מול המערכת הגדולה הזאת".  


"אחד נגד מאה".  האזרח הקטן מול המערכת הגדולה

 

שוטף פלוס שוטף

תוכניות הטריוויה אולי שונות זו מזו על המסך, אבל רובן מנסחות את אותם תנאים בהבדלים דקים. עמית מנטש, 29, מרמת גן מספר על הליך חתימת החוזה ב"אחד נגד 100". בסוף התוכנית הזוכים מתבקשים למלא טופס זכייה בהפקה. "הם ממלאים בעצמם את סכום הזכייה ואנחנו אמורים לקבל את הכסף ב'שוטף פלוס שלושים'. זו הגדרה עמומה שלא הכרתי אותה קודם, אבל זה אומר שמהרגע שהחודש נגמר פלוס 30 יום. כך, אחרי חודשיים שלושה מקבלים צ'ק הביתה בדואר"

 

עיכובים בהעברת הכספים הם נדירים, אבל עיכובים בשידור התוכנית נדירים פחות. אדם יכול להצטלם לתוכנית ולזכות בפרס ביולי, אבל להיחשף כגאון טריוויה רק בינואר בשנה שלאחר מכן. שכרם של הזוכים, כך מסתבר, מותנה בהרבה מאוד גורמים, כך שמועד עליית התוכנית לשידור הוא תעלומה. יתרה מכך, בחוזה אין כל הבטחה שהתוכנית שבהשתתפותו תשודר. במקרה כזה, לא רק שהזוכה אינו מקבל פיצוי על עגמת הנפש, אלא שלפי החוזה הוא גם לעולם לא יזכה לאסוף את כספי הזכייה. הסיבה פשוטה: התוכנית לא שודרה – אין פרסומות, וכשאין פרסומות אין כסף.  

 

שי נהיר בן 30 מיובלים, השתתף ב"מי רוצה להיות מיליונר" וב"כספת". מה"מיליונר" גרף את כספו בזמן, אבל הטיול שלו ל"כספת" הפך לסיפור מעט יותר מורכב. נהיר למד על בשרו את משמעות ההגבלה החוזית שהסכים לה כדי להשתתף בתוכנית: לא משדרים, לא משלמים.

 

"ב'מיליונר' שידרו את התוכנית שלי וב'כספת' לא התכוונו לשדר אותה, אז הודיעו לי שלא משדרים אותה. אחרי כמה זמן הודיעו לי שהיא בעצם כן תשודר, ושלחו לי את הכסף. ואז הודיעו לי שלא משדרים. אז התוכנית לא שודרה בסופו של דבר, אבל הכסף נשאר אצלי. נראה לי שהם שכחו שהם נתנו לי אותו, אבל זו פאשלה שלהם וזה ממש לא אכפת לי. זה לא מעניין אותי אם התוכנית תשודר או לא. באתי בשביל הכסף ואם הם היו דורשים אותו בחזרה יכולים לחפש".

 

ב"מונית הכסף" המצב חמקמק מעט יותר. כאן ההשתתפות באה על המתמודדים בהפתעה וקבלת ההחלטות מיידית ולוחצת. מתברר שהכסף שהמשתתפים מקבלים ביציאה מהמונית נלקח מהם ברגע שהמצלמות כבות, ובמקומו נתחב לידיהם חוזה. כאן הבאסה גדולה פי כמה – הרגע היה לך מזומן ביד, ואת החוזה לא קיבלת מראש.  


עידו רוזנבלום, נער המונית. במקום שטרות הם מקבלים חוזה (צילום: קרן נתנזון)

 

כריסטוף קדרס מקריית אונו, שנקלע למונית והאפיזודה בהשתתפותו עדיין לא שודרה, מספר ש"בסוף התוכנית עזבתי את האוטו עם 3,250 שקלים במזומן. מאחור היתה מכונית של ההפקה ויצאו ממנה אנשים שאמרו לי 'אתה לא מקבל את הכסף עכשיו, תחתום על חוזה של 3,250 וכשתופיע בטלוויזיה תקבל את הצ'ק'. בינתיים לא הייתי בטלוויזיה, ועברו מאז כמעט שמונה חודשים".

 

מה עם הגילוי הנאות?

מדוע כל עיכוב בשידור בתוכניות הללו מגולגל לפתחם של המשתתפים? הרי הכסף שהמשדרים מרוויחים מהפרסומות גדול לאין שיעור מסכום הפרסים המחולקים בהם. אנשי התפאורה, הבימוי והסאונד מקבלים את כספם לפני שידור התוכנית ויקבלו אותו גם אם לא תשודר. אז במה שונים מהם המשתתפים?

 

זאב פרידמן מ"המועצה להגנת הצרכן" מסביר כי "אי תשלום במקרה שהתוכנית לא תשודר נשמע על פניו לא כל כך נחמד. אדם טורח ומשקיע, וראוי שיקבל תמורה. אם התנאי הזה אכן מופיע בצורה בולטת וברורה בחוזה זה חוקי, אבל עדיין לא פייר. ובטח שמן הראוי היה שיגידו מראש מתי יכול להיות שתשודר או לא תשודר התוכנית' כדי שאדם יוכל לקחת את הסיכון בצורה רציונלית. בעניין 'מונית הכסף' זה בעיני לא בסדר' כי אין שם גילוי נאות מלכתחילה. אני לא יכול להחליט שאם אני לא מקבל את הכסף במזומן אני לא משתתף.

 

"השופט בועז אוקון אמר פעם על פרסומת שמבטיחה מידע מסוים, ועל פיו לקוח מגיע לנקודת מכירה ואז מגלה שהמידע מטעה, שזה מצג שווא. ב'מונית הכסף' אינה עסקה צרכנית רגילה, אבל גם כאן צריך לדאוג שצרכן סביר מסוגל להבין את כל פרטי העסקה. לפי עקרונות תום הלב בחוזים, אם אני עושה משהו כדי למשוך הזמנה של אדם לביצוע עסקה ולא מגלה לו את כל המידע, זה לא חוקי. האם

 תשתתף גם אם תקבל את הכסף בעוד שנתיים? האם תשתתף גם אם הכסף שנותנים לך בשידור יילקח ממך אחריו?".

 

מערוץ 10 נמסר בתגובה כי "זמן קבלת כספי הזכיה הוא מיום שידור התוכנית שוטף +45 יום. הכסף נשלח בצ'ק בדואר רשום. מעולם לא קרה שמישהו זכה ותוכנית לא שודרה. לגבי עיכוב תשלום - לא ידוע לנו על מקרה כזה".

 

 מרשת נמסר בתגובה: "באופן מוחלט וברור, כל מי שמשתתף ב'אחד נגד 100' מקבל את סכום הזכייה שלו כשהתאריך הקובע הוא תאריך השידור".

 

מ"קשת" נמסר כי "המתמודדים ב'כספת' וב'מונית הכסף' מקבלים את כל המידע בדבר כללי ההשתתפות בתכניות בהן לקחו חלק , כולל מועד ודרך קבלת הפרסים בהם זכו וחתומים על הסכמים המאשרים קבלת מידע זה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי רוצה להיות מיליונר? נו מי?
לאתר ההטבות
מומלצים