שתף קטע נבחר

סין מוכנה להחרפת הסנקציות נגד איראן

בייג'ינג אותתה על נכונות לתמוך בסנקציות חדשות נגד איראן במועצת הביטחון, על רקע משבר הגרעין. כעת, לאחר חודשים של קיפאון במגעים, נראה כי קרובה החלטה חדשה על החמרת הסנקציות הכלכליות נגד איראן והטלת מגבלות תנועה על איראנים המעורבים בתוכניות הגרעין והטילים

חצי שנה לאחר שפג תוקפו של האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון בפני איראן בהחלטת הסנקציות השנייה, 1745, אותתו אתמול (יום א') דיפלומטים סינים על נכונותם לקדם החלטה שלישית במועצה נגד טהרן, שבה יוחרפו הסנקציות.

 

ארצות הברית, צרפת ובריטניה תומכות מזה זמן רב בקבלת החלטה נוספת נגד איראן במועצת הביטחון. הן קיוו להגיע להסכמה עם רוסיה וסין במהלך כינוס העצרת הכללית של האו"ם בחודש ספטמבר. אולם רוסיה וסין עיכבו כל קבלת החלטה. סין נחשבה לקשוחה בין השתיים בהתנגדות לסנקציות, בשל האינטרס הסיני בעסקת אנרגיה גדולה עם טהרן.

 

עם זאת, לאחר פגישתם של מנכ"לי משרדי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - וגרמניה ביום שבת, ולאחר שיחות נוספות שקיימו הסינים עם דיפלומטים מערביים, התברר שחל שינוי בעמדתה של סין. בייג'ינג מוכנה עתה להשתתף בהשלמת ניסוח טיוטת החלטה חדשה, שכנראה תוגש להצבעה במועצת הביטון בחודש הבא.

 

הערכה: רוסיה לא תוותר על עסקות הנשק

הסיבה הרשמית לשינוי בעמדתה של סין, הם שני הדו"חות האחרונים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ושל האיחוד האירופי על פעילות הגרעין באיראן. הדו"ח שהגיש הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, אינו מותיר לרוסים ולסינים ברירה, אלא לתמוך בסיבוב נוסף של סנקציות.

 

דיפלומטים באו"ם מעריכים כי במשא ומתן על טיוטת ההחלטה החדשה צפויות עליות ומורדות. ארה"ב, בריטניה וצרפת מעוניינות בסנקציות חריפות בתחומי הסחר, האנרגיה והנשק, אולם נראה כי בסופו של דבר תתקבל החלטה מדוללת, בשל האינטרס הרוסי בהמשך ייצוא הנשק לאיראן והשאיפה הסינית להמשיך בעסקות אנרגיה ובסחר עם איראן. בשנה האחרונה הקטינו מדינות המערב את עסקיהם עם איראן, אך באותה תקופה הכפילה סין את המסחר שלה עמה.

 

נראה שההחלטה השלישית של האו"ם על סנקציות נגד איראן לא תהיה חריפה כפי שהאמריקנים היו רוצים, אולם לרוסים ולסינים ברור שכדי למנוע פעולה צבאית וסנקציות מחוץ למועצת הביטחון,  עליהן לשתף פעולה עם המהלך. שיתוף הפעולה עשוי להוביל להחלטה על סנקציות נגד בנקים וחברות באיראן העוסקים בייבוא ציוד וחומרים לתוכנית הגרעין ותוכנית הטילים.

 

סעיף אחר בטיוטת ההחלטה צפוי לעסוק באיסור על הנפקת אשרות כניסה לאישים הקשורים לתוכניות הטילים והגרעין של איראן. ההחלטה הקודמת של מועצת הביטחון כללה רשימת אישים שהומלץ לא להעניק להם אשרות כניסה למדינות אחרות. בטיוטה המתגבשת תהפוך ההמלצה הזו להוראה של מועצת הביטחון. מקורות באו"ם טוענים כי רוסיה לא תאפשר קבלת החלטה שתמנע את המשך מכירת הנשק הרוסי לאיראן, וסין לא תאפשר קבלת החלטה שתמנע סחר עם איראן ועסקות בתחום האנרגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון. תקבל ההחלטה?
צילום: איי אף פי
נשיא איראן, ביום הגרעין האיראני
צילום: איי אף פי
מומלצים