שתף קטע נבחר

ה-CIA: השמדנו קלטות של חקירות חשודים בטרור

במכתב ששלח ראש ה-CIA מייקל היידן לעובדי הסוכנות נטען כי הקלטות, בהן תועדו חקירות של חשודים בטרור, מהוות סיכון ביטחוני - ולכן הן הושמדו. השמדת הקלטות זכתה לביקורת חריפה בארצות הברית

סוכנות הביון האמריקנית, CIA, הודתה הלילה (יום ו') כי תיעדה במצלמת וידאו חקירות של חשודים במעורבות בטרור וכן כי השמידה לפני כשנתיים את הקלטות, בהן נראו החוקרים כשהם משתמשים באלימות נגד העצורים.

 

במכתב ששלח ראש ה-CIA מייקל היידן לעובדי הסוכנות, נכתב כי "הקלטות מהוות סיכון ביטחוני. אם הן היו מתפרסמות עמיתיכם לעבודה ובני משפחותיהם היו נחשפים לאיומים וניסיונות נקמה מצד אנשי אל-קאעידה ותומכיהם".

 

היידן הוסיף: "ה-CIA החליט להרוס את הקלטות כי לא היתה כל סיבה הגיונית לשמור אותן. לקלטות אין כל ערך מודיעיני והן לא רלוונטיות לאף נושא פנימי או משפטי". הוא אמר כי ועדות המודיעין של הקונגרס קיבלו הודעה מראש על הכוונה להשמיד את הקלטות.

 

הפרסום על השמדת הקלטות, שצולמו בשנת 2002, עורר סערה ציבורית בארצות הברית. ועדת המודיעין בסנאט האמריקני הודיעה כי היא תחקור את הפרשה. חלק מהמבקרים חוששים כי בקלטות תועדו עינויים, האסורים על פי החוק האמריקני והבינלאומי.

 

חברת בית הנבחרים הדמוקרטית, ג'יין הרמן, החברה בוועדת המודיעין אמרה כי היא היתה בין חברי הקונגרס הבודדים שידעו על קיומן של הקלטות. "אמרתי ל-CIA כי זה השמדת הקלטות זהו רעיון גרוע", אמרה הרמן. "אחר-כך כתבתי להם שלא יעשו זאת".

 

גם הסנטור הדמוקרטי פטריק להאי מתח ביקורת על השמדת הקלטות. "זה עניין בעייתי. הדבר הזה הוא דפוס התנהגות שכבר ראינו בעבר בממשל בוש". מי שהצטרפו לגינויים היו גם ארגוני זכויות האדם שאמרו כי מדובר בהשמדת ראיות.

 

לפני שבועיים דיווח ה"וושינגטון פוסט" כי על אף טענת שירותי הביון האמריקנים לפיה "חוסלו" מתקני המעצר הסודיים במדינות זרות, עדיין לא ידוע מה עלה בגורלם של 30 עצירים. מראיונות שנערכו עם גורמים בפקיסטן ובמדינות אירופה עולה כי חלק מהאסירים הוחזרו למדינות המוצא שלהם, שם נשארו במעצר הרחק מעין הציבור. אחרים נעלמו ללא כל זכר, ואין לדעת האם הם עדין נתונים בצורה כזו או אחרת לשליטת ה-CIA.

 

בנאום שנשא בניו יורק בחודש שעבר אמר ראש ה-CIA, מייקל היידן, כי "פחות ממאה בני אדם" הוחזקו בבתי המעצר של ה-CIA מחוץ לתחומי ארצות הברית מאז שנת 2002. קואליציה של ארגוני זכויות אדם דיווחה ביוני האחרון כי 39 בני אדם שהיו בחזקת שירותי הביון עדיין נעדרים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הגנרל היידן. מודה
צילום: איי אף פי
מומלצים