שתף קטע נבחר

שתיקת הקופים

חשיפה: הקידוחים בגולגולת, קיבוע הראש, החדרת הצבעים למוח ללא הרדמה ו"משטר ההצמאה". כך מבצעים בשנת 2007 ניסויים בקופים במכון ויצמן. המכון: הניסויים חוקיים ועומדים בתקן הגבוה בעולם

בניין המחלקה הנוירוביולוגית במכון ויצמן הוא מבנה צנוע המכיל מספר מצומצם של מעבדות, משרדים וחדרי ישיבות. העצים המרהיבים הנשקפים מהחלונות, השבילים המטופחים והשקט המוחלט השורר במקום מעניקים לחוקרים סביבת עבודה רגועה ומוגנת כדי שיוכלו לעסוק בריכוז מירבי בעבודתם.

 

שום דבר מהפסטורליה הזו לא מרמז על הדרמה היומיומית הסוערת המתרחשת בחדר חסר חלונות בתוככי הבניין הישן. בחדר קטן זה, באגף לחקר המוח של המחלקה, שוהים בתוך שמונה כלובים שמונה קופי מקוק מפוחדים: "פיקאצ'ו", "קוקו", "פרץ", "זובו", שוקי", "תקע", "בוץ" ו"גאידמק". ויש להם ממה לפחד: אלו קופי הניסויים המשמשים את פרופ' עמירם גרינולד, הנחשב לבעל שם עולמי בתחומו, בעבודת המחקר שלו בשנים האחרונות.

 

סדרת הניסויים נקראת "לראות את המוח בפעולה", הגדרה שמאחוריה מסתתר ניסוי פולשני בקופים. תחקיר "7 ימים" שביצע אמיר שואן מגלה שבמסגרת הניסוי מקרקפים את ראשי הקופים, מסירים את קליפת הגולגולת שלהם ומביטים פנימה אל תוך המוח החשוף. לאחר מכן מזריקים למוחם צבע שזוהר כשהקופים חושבים. ההזרקה מתבצעת כשהקופים ערים לחלוטין, ללא חומרי טישטוש או הרדמה, וכאשר בורג ארוך המחובר למשקולת במשקל 400 ק"ג מבטיח שלא יזוזו. כדי לוודא שהקופים לא יחלו בשחפת מזריקים להם אחת לפרק זמן לאיזור חיידקי שחפת מוחלשים.

 

במכון ויצמן טוענים בתגובה כי הניסויים מתבצעים לפי התקן הישראלי ולפי כללי האתיקה הבינלאומיים. לדברי המכון, הארגון הבינלאומי לפיקוח על ניסויים קבע כי הוא עומד בתקנים הגבוהים בעולם. ממשרד הבריאות נמסר כי כל הניסויים קיבלו אישור לאחר בדיקות מדוקדקות ונמצאים תחת פיקוח המועצה לניסויים בבעלי חיים.

 

התחקיר המלא – בגיליון סוף השבוע  של "ידיעות אחרונות"
"לראות את המוח בפעולה"
מומלצים