שתף קטע נבחר

לראשונה: סוחרי איברים בישראל נידונו למאסר

תושב חיפה נשלח לארבע שנים בכלא ושותפו נידון ל-20 חודשי מאסר לאחר שהורשעו בסחר באיברים. השניים הטיסו את התורמים, שלעתים לא ידעו קרוא וכתוב, לאוקראינה, שם המתין להם רופא שהוציא את כלייתם. השניים הורשעו בזכות תיקון לחוק האוסר על סחר בבני אדם לצורך נטילת איברים

לראשונה בישראל נשלחו לכלא סוחרי איברים: בית המשפט המחוזי בחיפה גזר הבוקר (יום א') ארבע שנות מאסר על מוחמד טאהא ג'ת (ג'ון אלן), בן 59 מחיפה, ו-20 חודשי מאסר על חסן זחאלקה, תושב העיר בן 32, ששידלו ארבעה בני אדם לצאת עמם לאוקראינה, שם "נקצרו" כליות מגופם.

 

קורבנותיהם של השניים היו אמורים לקבל תמורת האיברים סכום של כ-7,000 שקל האחד, אך המורשעים גנבו מהם גם סכום כסף זה עם שובם ארצה. השופטים קבעו כי ג'ת יפצה כל אחד מקורבנותיו בסכום של 15 אלף שקל.

 

זהו גזר דין ראשון מסוגו בישראל, מאז נכנס לתוקף באוקטובר אשתקד התיקון לחוק האוסר על סחר בבני אדם לצורך נטילת איברים מגופם.

 

חיפשו קורבנות חסרי השכלה

לפי כתב האישום, שהגישה פרקליטות מחוז צפון באוגוסט השנה, ג'ת הציג את עצמו כרופא ופירסם מודעות בעיתונים בשפה הערבית, בהן כתב: "דרוש תורם כליה מכל סוג דם. סוג הדם אינו חשוב. פרס כספי לכל תקופת ההחלמה".

 

על פי התביעה, אלן ושותפיו חיפשו אנשים בעלי רקע סוציו-אקונומי נמוך וחסרי השכלה, כשהם מנצלים אותם "תוך הפעלת אמצעים פסולים הכוללים לחץ פסיכולוגי ומצגי מרמה והטעיה".

 

לטענת התביעה, אותה ניהל עו"ד גלעד ארליך, "הנאשמים הונו את הקורבנות וקיבלו את הסכמתם לבצע ניתוחי קצירת כליה מבלי שמסרו להם את כל המידע הרפואי הנדרש, מבלי שהוסברו להם הסיכונים הגופניים והנפשיים הכרוכים בכך, תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים בניתוח ומבלי שהקורבנות הבינו והפנימו את התהליך".

 

כאשר הצליחו השניים לשכנע את קורבנותיהם, תוך הפעלת לחץ, להסכים לתרומת האיברים, הטיסו אותם לאוקראינה - שם המתין להם ד"ר מיכאל זיס, רופא ישראלי שעבד במקום וביצע את ניתוחי ההשתלה תמורת סכומים שנעו בין 125-135 אלף דולר. זיס עצמו עצור כיום באוקראינה בגין השתלת איברים לא חוקית.

 

בכתב האישום מתואר כיצד גזלו המורשעים את כספם של קורבנותיהם לאחר שאלה חזרו לארץ, ולמעשה למעט מקרה אחד מתוך הארבעה נותרו תורמי הכליה ללא הכסף שהובטח לבהם.

 

הורשעו בזכות תיקון בחוק

על פי הסדר בין התביעה לבין עו"ד תמי אולמן, שייצגה את אלן, ועו"ד אלון נשר מהסניגוריה הציבורית שייצג את זחאלקה, הודו השניים בעבירות המיוחסות להן.

 

השופטים יוסף אלרון, רון סוקול ומנחם רניאל כיבדו את ההסדר והרשיעו את אלן בסחר בבני אדם לשם נטילת איברים, בחבלה חמורה, עושק, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, התחזות כרופא, שימוש בתואר רפואי. זחאלקה הורשע בסיוע לעבירות אלה.

 

לפני תחילת הדיון טען אלן כי המשפט נגדו הוא משפט דרייפוס וכי נפל קורבן לאפליה וגזענות כלפי אזרחים ערבים.

נגד אלן תלויים עדיין חשדות בגין מכירת תארים פיקטיביים מאוניברסיטת מולדובה, וכן הוא חשוד כי ניסה לפני כשנה למכור לתחקירנים של תוכנית הטלוויזיה "עובדה" עוּבּר.

 

עד סוף 2006 לא היתה קיימת כל הוראה בדין הפלילי האוסרת סחר ותיווך באיברים. בהיעדר הוראה פלילית מפורשת נתקלה המשטרה בקשיים בגיבוש כתב אישום נגד סוחרי האיברים. עם כניסת התיקון לחוק לתוקף, הצטרפה ישראל לארה"ב, אנגליה, קנדה, בלגיה, סינגפור ומדינות אחרות שעיגנו בחקיקה את איסור הסחר והתיווך באיברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ון אלן. התחזה לרופא
צילום: דורון גולן
זחאלקה. סייע
צילום: דורון גולן
השתלת איברים (אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים