שתף קטע נבחר

ביילין לא רץ במרצ: "הצלתי את המפלגה"

במסיבת עיתונאים שכינס בתל אביב הודיע יושב ראש מרצ-יחד כי לא יתמודד שוב על ראשות המפלגה. הוא הצהיר שירוץ גם לכנסת הבאה, וטען בתוקף שמרצ עדיין רלוונטית: "היא מצפן, מורה דרך, מגדלור. הממשלה היום מדברת ז'נבאית"

שלוש שנים וחצי אחרי שנבחר ליושב ראש מפלגת מרצ-יחד הודיע הבוקר (יום א') יוסי ביילין על פרישתו מהתפקיד. במסיבת עיתונאים שערך בבית סוקולוב בתל אביב אמר כי כשהגיע למרצ לא התכוון לעמוד בראשה, אך ההפסד בבחירות 2003 יצר מצב שבו התפטר היו"ר יוסי שריד ואז התמודד לתפקיד- ונבחר.

 

בדבריו אמר ביילין כי הוא תומך במועמדותו של חבר הכנסת חיים אורון (ג'ומס) להחליפו בתפקיד, כפי שפורסם לפני יותר משבועיים ב-ynet. הוא הסביר: "אילו ג'ומס היה מציג את מועמדותו כשאני רצתי, אין ספק שהייתי תומך בה ובוודאי לא מתמודד מולו"

 

יושב ראש מרצ הוסיף: "צריך לקרות משהו מאוד מיוחד כדי שלא אתמודד לרשימה לכנסת הבאה. הקירבה האידיאולוגית והחברות עם ג'ומס הכריעו שלא ארוץ נגדו. במידה רבה אפשר לומר שהצלתי את מרצ בבחירות האחרונות".

 

לדבריו, הבעיה של מרצ היא התחושה בציבור לגבי הרלוונטיות שלה. אלא שבעיניו "אין ספק שמרצ רלוונטית - היא מצפן, מורה דרך, מגדלור. הממשלה היום מדברת ז'נבאית. מה שצריך לעשות זה למצוא דרך כיצד לקשר בין מרצ לבוחרים, ולהגדיל כוחה".  

 

גם לנושאים מדיניים התייחס ביילין, כשגילה: "לפני שבוע הועבר מסר, עוד מסר, לגורם בכיר בממשלה מטעם גורמי חמאס לגבי נכונות להגיע להפסקת אש נקודתית אזורית בעזה. אני לא חושב שיש לממשלה כרגע חלופה יותר מוצלחת לאופצייה הזו, וקורא לממשלה לבדוק אותה".

 

אתמול פורסם כי ביילין שקל להודיע על הסרת מועמדותו לראשות המפלגה עוד במהלך השבת לחברי מרצ באמצעות מכתב בדואר האלקטרוני. הוא שקד על כתיבת המכתב במהלך השבת, אולם בסופו של דבר החליט להודיע על הפרישה במסיבת עיתונאים רשמית.

 

ביילין נחשב לאחד מאנשי השמאל הפעילים ביותר למען השלום. הוא היה אחד מיוזמי תהליך אוסלו באביב 1992, והגיע ב-1995 להבנות ההיסטוריות עם אבו-מאזן בנוגע להסדר הקבע שהיווה בסיס לתוכנית קלינטון. בדצמבר 2003 השיק את "יוזמת ז'נבה", אותה יזם יחד עם יאסר עבד רבו, להצגת מודל להסכם קבע מלא בין ישראל והפלסטינים.

 

מגיבים במרצ

יושב ראש ש"ס, השר אלי ישי, פירגן הבוקר לביילין ואמר: "מעולם לא הסכמתי עם הדעות של ביילין, והפער בין דעותינו אדיר. עם זאת, מדובר באיש הגון ואצילי שפעל באופן יוצא דופן, ובידידות מיוחדת".

 

לעומתו, ח"כ רן כהן היה פחות נלהב: "תמיכתו של ביילין באורון היא ניסיון לשמר את המנהיגות שאחראיות לכישלון מרצ ולהתכנסותה כ'מפלגת בועה'. אל מול כישלון זה אני מציג את מועמדותי, בניסיון להחזיר את מרצ לרלוונטיות ציבורית".

 

ח"כ זהבה גלאון אמרה כי "ביילין הוא אדם בעל זכויות וכישורים, שגילה אחריות בהחלטתו שלא להתמודד. כך תוכל מרצ לשנות כיוון ולשוב להיות מפלגה פתוחה ורחבה".

 

אורון, שזכה בתמיכתו של היו"ר הפורש, הוסיף: "אני מאוד מכבד, מעריך ומוקיר את צעדו של ביילין ומחשיב את תמיכתו. הודעתו מעמידה את מרצ מעל לשאיפות אישיות, ושמה את המהות לפני המאבקים הפוליטיים. איחוד השורות במרצ יהפוך אותה לכוח מוביל במאבק למען השלום ולמען חברה צודקת".

 

לעומתם הודיעו ברוך מרזל וחבריו לימין הקיצוני, כי ישלחו לביילין "שי" - ספר זיכרון עם תמונותיהם של נפגעי הטרור.

 

כמה יוסי

יוסי ביילין נולד בפתח תקווה, ביוני 1948. הוא למד ספרות עברית ומדעי המדינה ובשנת 1981 קיבל תואר ד"ר בחוג למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב, שם שימש גם כמרצה וחוקר. בין השנים 1977-1969 היה עיתונאי וחבר מערכת בעיתון "דבר".

 

החל מ-1977 היה דובר מפלגת העבודה וב-1984 החל לשמש כמזכיר ממשלה, במשך שנתיים. בין השנים 1988-1986 היה המנכ"ל המדיני של משרד החוץ ולאחר מכן נבחר כחבר הכנסת ה-12, שבמהלכה היה סגן שר האוצר. בכנסת ה-13

היה סגן שר החוץ, שר הכלכלה והתכנון ושר במשרד ראש הממשלה. בכנסת ה-14 היה חבר בוועדת חוקה, חוק ומשפט, ועדת חוץ ובטחון והוועדה למעמד האשה.

 

בנובמבר 1999 התפטר מהכנסת ה-15 אחרי שמונה לשר המשפטים, ובאוקטובר 2000 מונה גם לשר לענייני דתות. לאחר שנבחר בעבודה למקום לא-ריאלי, פרש ממנה ובמארס 2004 נבחר לראשות מפלגת מרצ-יחד וכיהן כיו"ר המפלגה מאז.

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביילין. תומך באורון
צילום: ירון ברנר
כהן. המשך 'מפלגת הבועה'
צילום: עופר עמרם
ישי. ביילין איש אציל
צילום: ודים דניאל
מומלצים