שתף קטע נבחר

הורים תובעים את משרד החינוך: תחזירו את הכסף

במשך שנים, טוען זוג הורים, גבו בתי-הספר תשלומי חובה מעל למותר. במה שאמור להפוך לתביעה ייצוגית, הם דורשים 3.8 מיליארד שקל בחזרה - ומזכירים גם את השביתה הגדולה

האם משרד החינוך יחויב להחזיר להורים מיליארדי שקלים? זוג הורים מגיש היום (ד') תביעה לבית משפט המחוזי בתל-אביב, בה נטען כי משרד החינוך והמרכז לשלטון המקומי גבו מההורים כסף שלא כדין, בניגוד לחוק חינוך חובה חינם ותוך התעלמות מהוראות חוזרי מנכ"ל והחלטות הממשלה. ההורים, שדורשים מבית המשפט להכיר בתביעה כייצוגית, מבקשים להחזיר סכום של למעלה מ-3.8 מיליארד שקלים להורים לתלמידים בבתי ספר.

 

ההורים, שהגישו את התביעה באמצעות עורכי הדין אבנר רון ותומר ריטרסקי, טוענים כי גביית היתר מוכשרת בחלקה באמצעות מחדלי פיקוח שנעשו לאורך שנים והתעלמות מכוונת מתשלומי יתר שנגבו ונצברו, הן בשל אי ניצולם למטרתם המקורית והן בשל שביתות חוזרות ונשנות במערכת החינוך.

 

התובעים מתייחסים גם לשביתה האחרונה וטוענים כי לתלמידים ולהוריהם נגרמו נזקים פדגוגיים וכלכליים כבדים, כאשר התלמידים מצאו את עצמם ללא מסגרת חינוכית במשך כחצי שנה - בין היתר בשל חופשות מתוכננות וכן תקופת השביתה הגדולה.

 

לדברי התובעים, ההורים נאלצו בזמן השביתה לממן את פעילויות הפנאי של ילדיהם. "עם תום השביתה, לא זו בלבד שלא ראו לנכון המשיבים לדון בפיצוי ההורים עבור חיסרון כיסם, אלא אף נמנעו מלהשיב להם את החלק היחסי של תשלומי ההורים אשר נגבו מהם למפרע עבור תקופת השביתה או להעמיד לתלמידים תוספת חינוך שוות ערך".

 

עוד נטען על ידי התובעים, מרדכי ואתי בן שבת, כי משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי לא רשאים היו לגבות תשלומי רשות מההורים מכיוון שלא עמדו בדרישות הדין לשם כך. "בהתנהלותם, פעלו המשיבים שלא בסמכות וחרגו ממתחם הסבירות המנהלי". לטענתם, במשך שנים ארוכות נהגו בבתי הספר לגבות מההורים תשלומי חובה העולים על הסכומים אשר הותרו לגבייה על פי דין, ובכך פעלו שלא בסמכות. כך גם לגבי כספים ששולמו על ידי ההורים במהלך השביתה, למרות שכמובן לא התקיימו לימודים.

 

בכתב התביעה נטען עוד כי משרד החינוך אינו מנהל מעקב מרוכז אחרי הפעלת תל"ן (תוכנית לימודים נוספת - ו.ל) במערכת החינוך, אף שבתקנות חינוך ממלכתי מפורטת שורה ארוכה של הנחיות בכל הקשור לכך. כמו כן, נטען כי שירותים רבים שמוצעים להורים במסגרת "רכישה מרצון" עשויים להיות זהים לשירותים שנגבים בעבורם תשלומי הורים אחרים.

 

לדבריהם, משרד החינוך אינו מגביל את סכום הגבייה המירבי לכל שירות וישרות במסגרת הרכישה מרצון ואינו מפקח על הפעלת השירותים הנרכשים במסגרת. לטענתם ממוצע חריגה לתלמיד ביחס לסכומים המאושרים הוא 289 שקלים ו-421 שקלים לתלמיד במוסדות החינוך המשתייכים לארגון המורים העל יסודיים.

 

התובעים מבקשים מבית המשפט לאשר את התביעה הייצוגית, מכיוון שזו הדרך היעילה וההוגנת לטענתם להכריע במחלוקת בנסיבות העניין.

 

טרם הוגש כתב הגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
להחזיר כסף להורים. ארכיון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים