שתף קטע נבחר

אם לאוטיסט: "יש כסף - למה לוקחים מילדינו?"

אמו של בר אלפסי, אוטיסט בן 14, אינה מבינה מדוע קיצץ משרד הרווחה את שעות החונכות לבנהּ ולחבריו. הגעת החונכים איפשרה להורים מעט מנוחה והזדמנות לטפל בילדים האחרים, אך באחרונה חל קיצוץ חד, ועובדי הרווחה נאלצים להכריע - מי יקבל חונך ולכמה שעות. משרד הרווחה: "תגובש תוכנית עבודה חדשה"

הסיוע לילדים האוטיסטים קוצץ - ההורים מוחים. עד לפני שבועות ספורים היה זכאי כל ילד הלוקה באוטיזם לחונך שמגיע לביתו למשך 26 שעות מדי חודש, על פי נוהל של משרד הרווחה. החונך הגיע לבית הילד לאחר חזרתו מהמסגרת החינוכית שבה הוא לומד, ובילה עמו בשיחות ובמשחקים. באחרונה חל שינוי - והחונכוּת קוצצה באופן משמעותי או הופסקה כליל.

 

מומחים מסבירים כי לחונכוּת תועלת כפולה: ראשית, הוריהם של הילדים האוטיסטים - שנדרשים להשגיח עליהם במשך 24 שעות ביממה, משום שאינם מודעים לנזקים שהם עלולים לגרום לעצמם ולסביבה - מקבלים הזדמנות לנוח או לטפל בילדיהם האחרים. שנית, במקרים רבים חל שיפור ביכולות התקשורת של הילד בעקבות המפגשים עם החונך. 

 

ואולם בחודש נובמבר קיצץ משרד הרווחה את התקציב לטיפול בילדים אוטיסטים באופן משמעותי. כעת, עובדים סוציאליים בלשכות הרווחה המקומיות חייבים להפחית את מספר השעות שניתנו עד כה, או לא להעניק שעות טיפול לפונים חדשים.

 

מנתוני משרד הרווחה עולה כי בשבע השנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר האוטיסטים המטופלים - מ-145 ב-2000 לכ-4,000 כיום. רק בשנה שעברה נוספו כ-700 אוטיסטים חדשים.

 

מיכל (שם בדוי), עובדת סוציאלית האחראית על העניין באחת מלשכות הרווחה, סיפרה בשיחה עם ynet כי היא נאלצת לפסוק מיהו הילד האוטיסט שיקבל חונך ומי לא. "מעבר לבעיות תקשורת, לעתים קרובות יש לילד אוטיסט גם בעיות התנהגותיות, כמו חוסר מוּדעוּת לסכנות. זה מצב שבו ההורים צריכים כל הזמן לשמור עליו. גם מבחינת הילד עצמו, ככל שעובדים איתו יותר - כך זה מקדם אותו".


"ככל שעובדים עם הילד יותר - כך הוא מתקדם". בר אלפסי, בן 14

 

מיכל סיפרה כי מאז שמצאה עצמה במצב שבו היא צריכה לפסוק מי מהמשפחות תקבל שעות חונכות ומי לא, היא שרויה בחוסר מנוחה מתמיד. "זה מצב קשה מאוד בשביל עובד סוציאלי - אני צריכה להגיד להורים שאין מי שיבוא ויהיה עם הילד שלהם לאחר שעות בית-הספר".

 

העובדים הסוציאליים פועלים על פי קריטריונים שונים בבואם לפסוק מי יקבל שעות חונכות וכמה. בין היתר נבחנת רמת הסיכון העצמי של האוטיסט ועד כמה הוא מסכן את סביבתו. כמו כן נבחנים היכולת הכלכלית של ההורים ותפקודם הכללי, מספר הילדים בבית ומספר הילדים החולים במשפחה.

 

"החונכות הכרחית למשפחות. בעבור ההורים, מדובר בשעתיים שבהן הם יכולים לנשום, ופתאום לוקחים להם את זה. גם כך המצב קשה מאוד, אז גם את המעט שאפשר לעזור מקצצים; זה פוגע מאוד. נוכחות החונך פשוט מכניסה שפיות לתוך המשפחה", מספרת מיכל.

 

"מאז שהחונכת לא באה, הילד עצוב מאוד"

לבר אלפסי (14) מחולון הסובל מאוטיזם יש שלושה אחים. אמו, אורנה, סיפרה בשיחה עם ynet כי בר בודד מאוד. מחוץ לבית הספר לחינוך מיוחד שבו הוא לומד, נערים בני גילו אינם מקבלים אותו. כשניסה להתחבר עם נערים כאלה - הם דחו אותו.

 

לפני כחודש התבשרה אלפסי שהחונכת שבר התרגל אליה בשנה החולפת לא תגיע יותר בשל חוסר תקציב. "בגלל שאף אחד מהילדים בסביבה לא רצה לשחק עם הילד שלי, הוא היה בודד מאוד בשעות שאחרי הלימודים. הוא תמיד חיכה למפגש עם החונכת. הוא הפך לעצוב מאוד מאז שהיא לא באה". 

 

אלפסי ובעלהּ החליטו לממן בעצמם חונכת, אך הדבר מכביד על מצבם הכלכלי. "אומרים שיש עודף כסף במדינה - אז למה אתם לוקחים דווקא מהילדים האלו?" שואלת אלפסי. 

 

בימים האחרונים התארגנו הורים לילדים אוטיסטים ופנו לשר הרווחה ולמנכ"ל משרדו בבקשה לטפל בעניין. "אנחנו פונים אליך על מנת לבטל את רוע הגזירה שגזרתם על המשפחות לילדים אוטיסטים", נכתב בפנייה לשר ולמנכ"ל. "שעות הסמך מאפשרות לילדים תיגבור למידה בכל תחום רלבנטי בעבורם, כולל כישורי חיים, למידה ויכולת תקשורת עם הסובב אותם. בלי שעות אלה, אמא לילד אוטיסט עם עוד אחים או אחיות אינה יכולה לצאת מהבית ללא ליווי לילד שאינו מבדיל בין טוב לרע". ההורים הצטרפו למטה מאבק הנכים שמארגן הפגנה שצפויה להתקיים מחר בתל-אביב, במחאה על מדיניות הממשלה בכל התחומים הנוגעים להם. 

 

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "לא בוצע קיצוץ. בעבר היה שימוש בכספי יתרות עודפים מסעיפים אחרים. השנה לא היו יתרות שבהן ניתן היה לעשות שימוש, ולכן מספר מקבלי שירות החונכות ירד.

 התקציב צמח מאוד. פותחו שירותים רבים והביקוש לשירותים הללו גדל והולך. לפני שבע שנים קיבלנו תקציב של 18 מיליון שקל, והיום התקציב הוא 85 מיליון שקל.

 

"בסוף נובמבר קיים השר הרצוג סיור מקיף במסגרות שונות שמפעילה אלו"ט (האגודה הלאומית לילדים אוטיסטים). השר התרשם מקרוב מהפעילות, והוצגו בפניו הקשיים שעמם מתמודדת אוכלוסיית האוטיסטים. אשר על כן, בהנחיית השר סוכם כי עד סוף חודש זה תגובש תוכנית עבודה בשיתוף הנהלת אלו"ט והגורמים המקצועיים של המשרד. תוכנית זו תעבור לאישור השר, אשר רואה צורך חיוני לסייע ככל הניתן ובהתאם ליכולות המשרד לקידום ציבור האוטיסטים".

 

יש לציין כי לאחר גיבוש התוכנית, היא תהיה מותנית באישור משרד האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צורך חיוני. הרצוג
צילום: גבי מנשה
מומלצים