שתף קטע נבחר

הא"ב של חיפה

מבקרים בחיפה ולא יודעים מי זאת סטלה מאריס, איפה מוצאים את חיי הלילה, מה זה טיקוטין ואיפה נמצאת התחתית? כל התשובות כאן, במילון שיעזור לכם להרגיש הכי חיפאים שיש

א

אוניברסיטת חיפה - המוסד האקדמי הוותיק משקיף על העיר מהכרמל ומאכלס בתוכו 17 אלף סטודנטים מכל השכבות והמגזרים בארץ. בתחום המחקר מדובר על רמת הישגים גבוהה במיוחד וזו כנראה הסיבה שחברת IBM בחרה להקים את מעבדת המחקר הגדולה ביותר שלה מחוץ לארה"ב בקמפוס האוניברסיטה.


האוניברסיטה הכי גבוהה בארץ (צילום: אלעד גרשגורן)

 

אבא חושי - ראש עיריית חיפה בשנות החמישים והשישים. הקים בה מוסדות רבים כמו התיאטרון והאוניברסיטה. "בית אבא חושי" (אבא הלל סילבר 71) הוא מרכז תרבות שהוקם על שמו בנווה שאנן ובו מתקיימות הופעות, הרצאות, תערוכות ושאר אירועי תרבות.

 

ב

הבהאים, הגנים - הדת הבהאית חדשה יחסית (פחות ממאתיים שנה) ומספר מאמיניה לא עולה על מיליונים בודדים בעולם כולו. מרכזה הרוחני נקבע על הר הכרמל, ממנו בולטת כיפת הזהב שעל קברו של סייד עלי מוחמד (מבשר הדת). מראה הגנים התלויים לאורך מורדות הכרמל עד למושבה הגרמנית הוא מחזה מרהיב המעורר התפעלות בכל ביקור מחדש במיוחד בשעות אחר-הצהריים, אז הוא הופך לגלויה הרומנטית ביותר שאפשר לצלם בחיפה, אך קחו בחשבון שביקור בגנים מסתיים ב-17:00.


יודעים לעשות גנים יפים. המקדש הבהאי (צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

ג

גן האם - ביום, מדובר במקום חינוכי למדי שמציע למבקרים בו טיול עם המשפחה, ביקור בגן החיות והופעות של התזמורת העירונית. בלילה קיים סיכוי סביר יותר למצוא שם בני נוער צמאים לאקשן וסתם תימהונים.

 

הגפן, בית - אחד מסמלי הדו-קיום של חיפה. מוסד תרבותי שמרכז בתוכו חוגים ופעילויות א-פוליטיות לציבור היהודי והערבי. בית הגפן (הגפן 2) מארח מדי שנה את פסטיבל "החג של החגים" בו מומלץ לבקר ביריד העתיקות, בקונצרטים המגוונים ולקנח בסיור בוואדי ניסנאס.

 

ד

דליית אל כרמל - העיר הדרוזית השכנה מכילה את אחד מהשווקים הכי תוססים בצפון. כאן תוכלו למצוא בקלות מבחר של חפצי אמנות, עתיקות, רהיטים, שטיחים או סתם להסתובב ולעצור באחת המסעדות המצוינות שיש בעיר.

 

דניה - שכונת הווילות היוקרתית אשר נמצאת בנקודה הגבוהה ביותר בעיר. היא פופולרית בקרב הסטודנטים בזכות קרבתה לאוניברסיטה. למרות שישנן בעיר שכונות מבוקשות, תמיד יידבק בה הדימוי האליטיסטי חסר הפשרות.

 

ה

המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל - מדוע אנחנו רואים צבעים שונים? מהו מגנט? איך נוצר גל קול? אלה הן רק חלק מהתופעות המדעיות אותן ניתן לחוות במוזיאון. כיום מתכוננים שם לתערוכת הדינוזאורים הגדולה שתוצג באביב הקרוב ובה יוצגו שלדים מאובנים ומשוחזרים שנתגלו לאחרונה בארגנטינה. הסקרנים שלא יכולים להתאפק או רוצים לעצב דינוזאור בעצמם מוזמנים להיכנס לכאן.


הטכניון לשעבר. בניין המוזיאון הלאומי למדע (צילום: שי מהלאל) 

 

ו

ואדי סאליב - אחד מסמלי המאבק העדתי של המזרחים - ובמיוחד של יוצאי צפון אפריקה - בממסד המפא"יניקי ב-1959. האירועים, שהתחילו בירי שוטרים לעבר תושב השכונה, סחפו אחריהם גל מהומות והפגנות אלימות במקומות רבים בארץ והסתיימו בוועדת חקירה ממלכתית. כיום, כמעט חמישים שנה אחרי, לא נותר הרבה בשכונה העזובה, מלבד משרדי קריית הממשלה ובית המשפט.


פעם היה פה שמח. ואדי סאליב (צילום: אריאל בוקובזה)

 

ז

זיהום - אחד מסממני ההיכר של חיפה הוא שתי ה"לבניות" הלבנות - מגדלי הקירור של בתי הזיקוק. מפעלי התעשייה ותחנת הכוח לייצור חשמל מצטרפים לבתי הזיקוק ומהווים את מקורות זיהום האוויר הבולטים ביותר. למרות המאמצים שנעשים בתחום כדי לצמצם את פליטתם של גזים רעילים לאוויר, נדמה שאין מי שיכול להבטיח לשכונות נווה שאנן או להדר שינוי של ממש בעתיד הנראה לעין.


אוויר הרים צלול כיין (צילום: מונט גלפז)

 

ח

חוף הסטודנטים - לתל-אביבים יש את גורדון, בהרצליה יש את דאבוש ולחיפאים יש את חוף הסטודנטים - החוף הכי שווה בעיר. למרות שבפועל הוא אינו חוף מוכרז, בקיץ המקום הופך למקום הרביצה המועדף על צעירים וסטודנטים ומתקיימות בו גם הופעות, הקרנות סרטים ועוד. ברשימת הדברים שלא תמצאו בחוף אפשר למנות מציל כרסתן על חסקה ותשלום על חניה.

 

ט

טכניון - המוסד הוותיק בארץ ללימודי מדעים מדויקים קיבל את שמו מהמשורר הלאומי ח.נ ביאליק. כ-12 אלף סטודנטים הפזורים על פני 18 פקולטות עתידים להיות המהנדסים והמדענים המובילים בארץ - ומי שלא מצאה חתן בדניה מוזמנת לחפש אותו כאן. בשנים האחרונות עלה הטכניון לכותרות כאשר שני פרופסורים מהפקולטה לרפואה זכו בפרס נובל בכימיה על שגילו את המערכת האחראית לפירוק חלבונים בתא.


הטכניון (צילום: אלעד גרשגורן) 

 

טיקוטין - עבור חלק לא קטן מן הישראלים התרבות היפנית היא בעצם סושי אחד גדול (סליחה, גם "קיל ביל" כמובן), אבל עבור מי שמגדיר את עצמו יפנופיל אמיתי, (או מי שסתם מתעניין) ביקור במוזיאון היחיד בכל המזרח התיכון המוקדש לאמנות יפנית (שדרות הנשיא, 89) הוא חובה. התערוכות במוזיאון מתחלפות מדי שלושה חודשים ועוסקות בצדדים הרבים והמגוונים של תרבות מיוחדת זו.

 

י

הים, חיל - חיילים במדים לבנים הם תמונה שגרתית בחיפה, אשר בה שוכן בסיס חיל הים הגדול בארץ. נמצאים בו שייטת הצוללות, הסטי"לים ופלגת הדבורים. מי שסיפורי מורשת קרב ודגמי אניות מתקופת ההעפלה עושים לו את זה מוזמן להיכנס למוזיאון חיל הים וההעפלה (דרך אלנבי 204) ולמי שעדיין לא בא על סיפוקו כדאי לבקר במוזיאון הימי הלאומי (דרך אלנבי 198).

 

כ

כרמלית - תמיד יהיו את הנשמות הטובות שישאלו מדוע יש לה רק שש תחנות, ומתי יפעילו אותה גם אחרי עשר בערב, שלא לדבר על שבת, אבל בסופו של דבר מדובר ברכבת התחתית היחידה בישראל. אז נכון, זו עדיין לא הסאבווי הניו יורקית או המטרו הצרפתית (למען האמת זו הרכבת התחתית הקטנה בעולם) אבל מגן האם עד כיכר פריז בשמונה דקות זה לא רע בכלל, ולא סתם נולד הביטוי "עיר עם תחתית".


רכבת תחתית ישראלית. הכרמלית (צילום: אחיה ראב"ד)

 

ל

לילה - על אף הדימוי הרגוע של העיר, מי שיחפש מה לעשות בשעות הקטנות, ימצא גם ימצא. המרתף 10 (ירושלים 23) בעל האופי הסטודנטיאלי מארח מדי ערב אמנים מהשורה הראשונה, כך גם ה-beat (שדרות הנשיא 124), אשר בנוסף להופעות הרגילות מקיים מדי יום שלישי ערב במה פתוחה למי שמעוניין לתת בראש ובגיטרה. מומלץ להביא איתכם חברים כדי לקבל תחושה של קהל ביתי. חוץ מהם ניתן לציין מקומות נוספים כמו הסיטי הול המיתולוגי או החורבה. מי שמתעמק יותר באלכוהול ופחות בריקודים ימצא את מבוקשו בשדרות מוריה המציעה שורה ארוכה של בתי קפה ופאבים ביניהם "גרג" שהתחיל כבית קפה קטן וכיום הוא כבר מותג בפני עצמו.


לא, זה לא תל אביב. המרתף 10 (צילום: אלעד גרשגורן)

 

לואי, טיילת - ללא ספק, אחד המקומות היותר יפים בעיר. דרך נפלאה להפוך דייט שגרתי בבית קפה במרכז הכרמל לחוויה רומנטית ומיוחדת. הטיילת עצמה לא ארוכה במיוחד אך בעלת נוף מרשים לעבר המפרץ ואף צפונה ממנו.


הכי רומנטי. טיילת לואי (צילום: שי מהלאל) 

 

מ

מרכז - ליבה הפועם של חיפה נמצא במרכז הכרמל. ממסעדות, בתי קפה ומלונות ועד בתי קולנוע, ברים ומרכזי קניות. המקום אמנם סובל ממצוקת חנייה קשה ביותר, אבל מרכז סביבו חלק גדול מן האתרים החשובים והמעניינים בעיר כמו גן החיות, הסינמטק (ע"ע), גן האם (ע"ע) ועוד.

 

מסדה - אחד הרחובות המיוחדים בעיר. לצד גלריות מרתקות של חפצי אמנות וחנויות לריהוט עתיק תמצאו מרכזי תרבות אורבנית, חנויות יד שנייה ושאר הפתעות. בתי הקפה המקסימים והגרפיטי על הקירות משלימים יחד את האווירה הייחודית לרחוב.

 

נ

נמל - הוא פחות תיירותי מאחיו הצפוני בעכו ובטח פחות סקסי מזה התל אביבי, אבל נמל חיפה הוא אחת הסיבות המרכזיות להתקדמות המהירה של העיר, במיוחד בימיה הראשונים של המדינה כאשר עברו בו מאות אלפי עולים. מיקומו מהווה גם כיום נקודת מעבר אסטרטגית עבור אוניות מכל העולם. אבל סביר להניח שהרבה מים יזרמו בקישון עד שהנמל התעשייתי יהפוך לאטרקציה אסטרטגית עבור תיירים מכל הארץ.


ממש לא אטרקציה. נמל חיפה (צילום: רוני שיצר)

 

נתיב אלף המדרגות - דרך מקורית ומיוחדת מאוד לסייר בעיר היא פשוט ללכת לאיבוד (במובן הטוב של המילה) בין הרחובות הצרים והמפותלים, חצרות הבתים והנופים המדהימים המתגלים בין לבין. כל אלה, בצירוף שילוט מכוון, נמצאים בנתיב אלף המדרגות (או יותר נכון, 1,100) - מעין שיטוט רגלי הרצוף כולו בפינות חמד, תצפיות ותגליות חדשות גם עבור תושבי העיר הוותיקים והמנוסים.

 

ס

סינמטק - כבר יותר משלושים שנה פועל בחיפה הסינמטק אשר מאופיין בזיקתו לקולנוע איכותי ומגוון הכולל סרטים קלאסיים כמו גם קולנוע עכשווי, יצירות ישראליות מול סרטים זרים. בין היתר מתקיימות בו גם הרצאות, מפגשים עם יוצרים ופרויקטים מיוחדים כמו הקרנה של סרט אילם בליווי פסנתר כמחווה לראינוע של שנות ה-20.

 

סטלה מאריס - כנסיית סטלה מאריס שעל הכרמל, הקרויה על שם מריה, אמו של ישו, היא אחת מנקודות התצפית הטובות שיש בעיר. ניתן להשקיף ממנה על מפרץ חיפה, העיר התחתית ושכונות המושבה הגרמנית ובת גלים. כאשר יש ראות טובה ניתן לראות את הרי הגליל העליון עד ראש הנקרה. השם מצלצל לחובבי המוזיקה בזכות הלהקה החיפאית שאימצה לעצמה את השם והיתה מחלוצות הרוק הכבד בישראל של שנות התשעים.


סטלה מאריס, הכנסייה (צילום: אלעד גרשגורן)

 

ע

העיר התחתית - הסמטאות הצרות, הבתים המוזנחים והאפרוריות השורה במקום הם בין המאפיינים הבולטים של העיר התחתית, אך אם אתם במסע קניות של דיסקים מזויפים ושאר פיצ'פקעס זה בדיוק המקום בשבילכם. במקרה של רעב, אפשר לסמוך על אחת ממסעדות הפועלים הרבות שבסביבה שתעשה את העבודה על הצד הטוב ביותר. בלילה ניתן למצוא כאן בקלות מועדונים שחלקם מפוקפקים וחלקם מפוקפקים יותר.

 

פ

פסטיבל הסרטים - פסטיבל הקולנוע של חיפה חגג השנה יומולדת 23, וכמו תמיד, לצד יוצרים ישראלים אפשר להתחכך כאן באנשי קולנוע מן העולם הגדול. השנה, למשל, הופיעה כאן סופי מרסו, השחקנית והבמאית הצרפתייה. מי שמתגעגע לניחוח הוליוודי מוזמן לשדרת הכוכבים בה מונצחים גדולי השחקנים והבמאים בישראלים על כוכבי מתכת ברחבת הסינמטק.

 

פרויד, דרך - אחד הכבישים בעלי הנוף היפה ביותר, אך גם בעל רקורד התאונות הרב ביותר. הירידה התלולה והמפותלת מן הכרמל מטה לכיוון הים היא אבן דרך בחייו של כל נהג חדש בעיר.

 

צ

צלילה - אמנם צוללנים רבים בישראל מדרימים לאילת או לסיני כדי לבצע צלילות בים האדום, אך בחיפה יש מספר אתרים המאפשרים צלילה גם סמוך לחופים וגם עמוק יותר בתחומי המפרץ. אם כבר הגעתם, מומלץ לבקר בסטי"ל אח"י כידון שהיא אנדרטה תת ימית לזכר הנופלים בקרב אנצריה בלבנון.

 

ק

קריית אליעזר - בשביל רבים קריית אליעזר היא קודם איצטדיון הכדורגל של מכבי חיפה ורק אחר שכונה חביבה בעיר התחתית. העובדה שמדובר בקבוצה הדומיננטית ביותר בארץ ב-20 השנים האחרונות הופכת אותה למקור גאווה עבור תושבי העיר ובמיוחד עבור האוהדים המסורים בירוק. בשנה האחרונה ירד המועדון מגדולתו ופינה את הבמה עבור ירוקים מסוג אחר - אלה שבכיסיו של גאידמק.


קריית אליעזר (צילום: אלי אלגרט)

 

ר

רכבל - הדרך היפה והמקורית ביותר לרדת מסטלה מאריס שעל הכרמל עד לטיילת בת גלים. מי שחושש מפחד גבהים יכול להסיר דאגה מלבו: הפרש הגובה בין התחנות הוא בסך הכל 130 מטרים. למרבה הצער נסגר הרכבל בעקבות מלחמת לבנון השנייה ועדיין לא נפתח לציבור מחדש.

 

ש

שווארמה - תשכחו מהמאבק בין הפועל למכבי, בין הליכוד לעבודה ובין סקעת למויאל. הוויכוח האמיתי בעיר הוא מי השווארמה מספר אחת בעיר. לקו הגמר יגיעו תמיד זו לצד זו, תרתי משמע, שווארמה חאזן ושווארמה במבינו (דרך יפו 140 ו-144 בהתאמה). מיקומן הסמוך יאפשר לכם לבדוק מיידית את הסוגיה כאשר מומלץ לא להתעכב על הפיתה והסלטים אלא להגיע היישר למנה העיקרית.

 

ת

תחתית - ע"ע כרמלית.


תיאטרון חיפה (צילום: עמית מגל) 

 

תיאטרון חיפה - על אף ששמו מוזכר לאחרונה בהקשרים שליליים כמו חובות כספיים גדולים שעלולים להביא לסגירתו, עדיין מדובר באחד מהתיאטראות המובילים בארץ המשלב בין יצירות מקומיות לבין מחזות קלאסיים. "פיגמליון", "הר אדוני" ו"ראש משוגע" הם רק חלק מהרפרטואר המוצג כיום על הבמות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרכבל בימים טובים יותר
צילום: גילי סופר
צוללת הדקר במוזיאון ההעפלה וחיל הים
באדיבות מוזיאון חיל הים
העיר שלו. ראש העירייה אבא חושי ז"ל
צילום: לע"מ
הלבניות של בתי הזיקוק
מומלצים