שתף קטע נבחר

מחקר: במלחמה גרעינית עם איראן - ישראל תנצח

מסמך תאורטי, שחובר בידי חוקרי המכון למחקרים אסטרטגיים בראשותו של אנאליסט בכיר לשעבר בפנטגון, מנסה לשרטט מספר תרחישים למלחמה לא-קונבנציונלית באזורנו. על עימות גרעיני ישיר עם איראן כותבים מחברי המסמך: "באופן תיאורטי - התאוששות של ישראל אפשרית במונחים של אוכלוסייה וכלכלה"

תרחיש "יום הדין"? מלחמה גרעינית בין ישראל לאיראן - אם תפרוץ - אפשר שתביא למותם של 16 מיליון עד 28 מיליון מאזרחי איראן ובין 200 אלף ל-800 אלף מאזרחי ישראל. כך עולה מדו"ח של חוקרי המכון למחקרים אסטרטגיים (CSIS), בראשות אנתוני קורדסמן, בעבר אנאליסט של משרד ההגנה האמריקני. המסמך, שהינו תאורטי בעיקרו, מנסה לשרטט את מערכות השיקולים שינחו את מדינות האזור, בכפוף לכמה תרחישים אפשריים לעימות לא קונבנציונלי.

 

באחד התרחישים במסמך קיימת הערכה כי מלחמה שכזאת תימשך כשלושה שבועות. בנוסף לקורבנות הפצצה הגרעינית -

נמנעים החוקרים מלקבוע כמה ימותו עוד בשל הנשורת הגרעינית, לאחר שהפצצות יידומו.

 

החוקרים מסבירים כי תנאי הכרחי לפרוץ מלחמה הוא הימנעות מתקיפה מוקדמת בידי ישראל או ארה"ב את פרויקט פיתוח הנשק הגרעיני באיראן. מדובר באפשרות של מלחמה בין השנים 2010 ו-2020, במהלכן צפויה איראן להגיע ליכולת של עד 30 ראשי חץ גרעיניים. להערכת קורדסמן יש כבר היום לישראל יותר מ-200 ראשי חץ גרעיניים המשוגרים מהיבשה ומהים. יצוין כי מחברי המסמך לא לוקחים בחשבון פיתוחי נשק נוספים שייתכן ויתרחשו עד לתקופה האמורה.

 

מחברי המסמך הסיקו כי בתנאים מסוימים - ישראל תצליח לשרוד מלחמה גרעינית בתרחיש המתואר - אך איראן לא תשרוד ולמעשה "תימחק" בעימות שכזה. "התאוששות של איראן אינה אפשרית", קובע הדו"ח שכותרתו "איראן, ישראל ומלחמה גרעינית". לגבי ישראל מציין הדו"ח כי "באופן תיאורטי - התאוששות של ישראל אפשרית במונחים של אוכלוסייה וכלכלה".

 

"לפצצה ישראלית יכולת פגיעה ברדיוס גדול יותר"

קורדסמן טוען כי ישראל ייצרה פצצות אטום בעוצמה של מגהטון כל אחת, לעומת איראן שאינה מסוגלת לייצר נשק של יותר מ-100 קילוטון. הוא מסביר כי בשל ההבדלים - פצצה ישראלית של מגהטון מסוגלת להסב כוויות מדרגה שלישית לנפגעים במספר הגבוה פי שלושה מפצצה איראנית וכי נשורת גרעינית מסוגלת להרוג ברדיוס של 130 ק"מ. פצצה איראנית של 100 קילוטון מסוגלת לגרום נפגעים ברדיוס של 13 ק"מ "בלבד".


מתוך המחקר: טווחי הטילים שבידי ישראל (csis.org)

 

היעדים שאיראן עלולה לתקוף במלחמת יום הדין על פי המחקר הם תל-אביב רבתי (עד אזור אשדוד) ואזור חיפה. מולן עומדות עשר ערים איראניות "על הכוונת" הישראלית: טיבריז, קזווין, טהרן, איספאהן, שיראז, יאזד, קרמן, קום, אהווז, קרמנאש.

 

במלחמה גרעינית ישירה בין המדינות קובע קורדסמן שלרשות הצד האיראני יעמוד פחות חומר בקיע לפצצות ויכולת דיוק פחותה באמצעי השיגור. בנוסף, יידרשו האיראנים להתגבר על מערכת ההגנה נגד טילים של ישראל. בהקשר זה מצוין טיל ה"חץ 2", שלדברי החוקרים - יהיה מסוגל ליירט את מרבית הטילים הגרעיניים שתשגר איראן.

 

המחקר מעריך כי לישראל תהיה יכולת להכות במספר רב של ערים באיראן בצורה מדויקת,

תוך הסתייעות בלוויינים אמריקנים וישראלים.

 

תרחיש נוסף שנבדק לצורך המחקר הוא הצטרפותה של סוריה למלחמת טילים נגד ישראל. קורדסמן מעריך כי סוריה מסוגלת להרוג עד 800 אלף ישראלים בטילים עם ראשי חץ כימיים וביולוגיים. מנגד, סוריה עלולה לספוג אבידות של עד 18 מיליון בני אדם, אם ישראל תגיב למתקפה בנשק גרעיני.

 

בתרחיש הסלמה נוסף - מעריכים מחברי המחקר כי אם מצרים תצטרף לעימות שכזה - ישראל צפויה להגיב בירי טילים גרעיניים לעבר קהיר וערים גדולות נוספות ובנוסף - תהרוס את סכר אסואן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערים איראניות "על הכוונת". מתוך המחקר
csis.org
פירוט "מטרות איכות" בישראל
csis.org
אתרי הגרעין של איראן
csis.org
מומלצים