שתף קטע נבחר

54%: הנשים מופלות לרעה במסורת ישראל

סקר שערכה התנועה המסורתית, ומפורסם לראשונה ב-ynet, מגלה כי 87% מהציבור תומך בשוויון בין גברים לנשים, אך רק 24% מהחילונים יבואו יותר לבית הכנסת אם תוסר המחיצה. נשיא כנסת הרבנים של התנועה: "אם כך יהיה - הם דווקא יבואו". וגם: מי יקדש את מי מתחת לחופה?

87% מהציבור סבור ששוויון בין המינים בהלכה הוא דבר מוצדק, ו-54% טוענים כי מורשת ישראל מפלה את הגברים לטובה - כך עולה מנתוני סקר שערכה התנועה המסורתית (קונסרבטיבית) בישראל, ומתפרסם לראשונה ב-ynet. את הסקר הזמינה התנועה לקראת הכינוס השנתי שלה, שייערך בסוף השבוע לרגל 30 שנה להקמתה.  

 

בתנועה המסורתית ממשיכים לבחון את עמדות הציבור ביחס ליהדות בכלל, ולשוויון בין המינים בפרט. על אף שרוב מוחלט של הציבור הצהיר כי נחוץ שווין הלכתי, 71% מהחילונים אמרו כי ישיבה משותפת של גברים ונשים בבית הכנסת לא היתה משפיעה על החלטתם אם לבוא לתפילה. הסקר נערך על ידי מכון "דחף", בראשות ד"ר מינה צמח, וכלל 500 נשאלים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

 

בעוד ש-54% סברו כי מורשת ישראל מפלה מינית, 39% סברו שאין אפליה כלל ו-4% נוספים טענו כי דווקא הנשים הן שמועדפות לטובה. פילוח להגדרות דתיות מלמד כי החרדים והדתיים לא מבחינים באפליה (93% ו-66% בהתאמה), בעוד שהמסורתיים והחילונים מזהים אותה היטב (55% ו-73%). מניתוח על פי גיל עולה כי 57% מבני 18-21 ו-52% מבני 22-30 השיבו שאין אפליה.

 

ומהו הרצוי? 87% אמרו כי שוויון בין גברים לנשים בהלכה היהודית הוא דבר מוצדק, לעומת 8% שחלקו. הנחרצים ביותר היו בני קבוצת הגיל 18-21 ש-100% מהם צידדו בשוויון.

 

חופה לא הדדית

עם זאת, נראה שההבדל בין הרצוי למצוי אינו הסיבה העיקרית לריחוק מהמסורת: רוב ניכר מאוד של החילונים (71%) הודו שביטול ההפרדה בין גברים לנשים בבתי הכנסת לא היה משפיע על החלטתם אם להגיע לתפילות, וכך גם 64% מהמסורתיים. בדעה הפוכה החזיקו 24% מהחילונים ו-18% מהמסורתיים. עבור 2% מהחילונים ו-13% מהמסורתיים הייתה זו סיבה דווקא להפסיק לבוא. חלוקה למין הנשאלים גילתה כי 29% מהנשים הצהירו שיבואו יותר לתפילות אם לא תהיה הפרדה, אבל רק 11% מהגברים אחזו בדעה דומה.

 

בסקר נבחנה גם דעת הקהל ביחס לחוסר ההדדיות בטקס הנישואין הדתי. 51% אמרו כי אין צורך שהאישה "תקדש" את הגבר מתחת לחופה, לעומת 39% שתמכו בכך. המגזר החילוני הוא היחיד שמצדד ברובו בהדדיות – 54% בעד ו-33% נגד.

 

ומה בין רפורמים לקונסרבטיבים? 82% מהציבור מודע לכך שישנם הבדלים בין הזרמים, לעומת 18% שכלל לא שמעו עליהם. בקרב החילונים הבורות רחבה עוד יותר - 24% סבורים שאין הבדל בין הזרמים, או שלא שמעו עליהם. גם רבים מהמבוגרים (גילאי 61 ומעלה) והעולים לא מבחינים – 34% ו-38% בהתאמה.

 

בין ההבדלים אותם מנו המרואיינים בלטו החדשנות (38%) והמתירנות (18%) המיוחסות לרפורמים מול השמרנות הקונסרבטיבית. בנוסף, 23% מהחרדים טענו כי הרפורמים "גרועים מהגויים" ו"גורמים נזק לדורות", ו-15% נוספים אמרו כי דרכם היא "אחיזת עיניים".

 

מחויבים להלכה, מחויבים למציאות

נשיא כנסת הרבנים הקונסרבטיבים בישראל, הרב ברי שלזינגר, אמר ל-ynet כי לתנועה המסורתית יש סיכוי עצום להצליח בישראל: "הציבור מוצא בנו קבוצה שמחויבת לשמר את המסורת הלכתית מצד אחד, אך גם נאבקת כדי להתאים אותה

למציאות. רוב החברה בישראל רוצה שמעמד האישה יקבל ביטוי בבתי המדרש והתפילה".

 

על תוצאות הסקר שמגלות כי הסרת המחיצות בבית הכנסת לא תשפיע על ההחלטה אם להגיע לתפילה, הוא אומר: "החילונים רוצים שוויון להלכה, ולא למעשה. ייקח זמן לחנך את הדור שהחליט איך הוא רוצה להתנהל לקום בשבת מוקדם בבוקר לתפילה. זו ריצת מרתון. התנועה המסורתית היא המעבדה שבו יכול כל אחד מהנשאלים בסקר לממש את השאיפה לשוויון".

 

הכנס השנתי של התנועה הקונסרבטיבית ייערך בסוף השבוע ברמת גן ובמהלכו יתקיימו דיונים מקיפים במספר נושאים מרכזיים אותם מקדמת התנועה: שוויון בין המינים, יהדות פלורליסטית פתוחה כהלכה ועוד. בין המשתתפים: שרת החינוך פרופ' יולי תמיר, האלוף אלעזר שטרן, הסופרת יוכי ברנדס, הרבה תמר אלעד אפלבום, ד"ר עליזה לביא, ד"ר מינה צמח, ברוך קרא, ניצן חן, יקיר אנגלנדר וכן עשרות מרבני ופעילי התנועה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסמכת רבות
צילום: אבי חיון
בית כנסת - ביחד או לחוד?
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים