שתף קטע נבחר

12 שנות לימוד חובה? מתברר שאפשר גם אחרת

חוק חינוך חובה יוארך בקרוב מ-10 שנים ל-12 ורבים מיהרו לברך על המהלך. אבל מתברר שזה לאו דווקא המתכון להצלחה. תשאלו את התעשיין סטף ורטהיימר, את חבר הכנסת ד"ר יובל שטייניץ ואת מנכ"ל הוצאת הספרים כתר

מי אמר שרק 12 שנות לימוד הן מתכון להצלחה? יושב ראש ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ מלכיאור (עבודה), הודיע אתמול (יום ב') כי הגיע להסכמה עם האוצר בנוגע ליישום מלא של חוק חינוך חובה עד כיתה י"ב. החוק ייכנס לתוקפו בהדרגה החל מ-1 לסטפמבר השנה. האם ילדי ישראל יהפכו למלומדים יותר? ובכן, יש הסבורים שאפשר גם אחרת.

 

בין אלו שנפלטו ממערכת החינוך בטרם השלימו 12 שנות לימוד כנדרש, ניתן למצוא רשימה מכובדת למדי של אנשים, חלקם בכירים בכלכלה ובפוליטיקה הישראלית. אחד הבולטים שבהם הוא התעשיין המצליח סטף ורטהיימר. ורטהיימר, עולה חדש מגרמניה בגיל התיכון נפלט ממערכת החינוך בטרם השלים את לימודיו. "בעיית השפה היתה קשה, וגם לא קיבלתי את המשמעת שדרש בית הספר מהתלמידים", הוא מסביר.

 

על חוק חינוך חובה יש לו השגות: "לא ניתן להסתכל על כלל התלמידים כמקשה אחת. היהירות של האנשים שמחנכים תלמידים למקצועות שהם לא תמיד נחוצים, בלי לדעת מה באמת השוק צריך, היא בעוכרנו. אנו מקשים על מחצית מהילדים שלא מתאימים למסגרת הבסיסית להתקדם בצורה שהם רוצים. לעיתים המצב הוא הפוך על הפוך, ודווקא אלה שלא למדו ולא הלכו על פי המסגרת שהחינוך הנוכחי מעניק הם האנשים הכי טובים ומקצועיים".

 

התעשיין המצליח סבור כי השגיאה העיקרית בחינוך היא ביטול החינוך המקצועי, שמאפשר לאלו הנפלטים מהמסגרת הבסיסית, אלטרנטיבה ראויה. "החינוך המקצועי הוא שילוב של מקצוע עם חינוך החובה", הוא מסביר, "זה מסלול מקובל בעולם, ולא בכדי אירלנד היא המדינה המפותחת ביותר באירופה. זו מדינה שבה נתנו כבוד רב לחינוך המקצועי, בעוד שבישראל סגרו את בתי הספר המקצועיים כדי שהתלמידים ילמדו חשבון. גם זה חשוב ונחוץ, אבל אי אפשר לשלול מאנשים לימודי מקצוע".

 

הוא עוד יכתוב על זה ספר

יפתח דקל, כיום מנכ"ל כתר הוצאה לאור, נשר מבית הספר התיכון בכיתה י"א ואת לימודי הבגרות השלים בעצמו. "הרגשתי שכל סיפור המשמעת לא מתאים לי, לא אהבתי שאומרים לי כל הזמן מה לעשות.  היה לי ברור שאני הולך לסיים את זה לבד - למדתי לבד בבית, וגיליתי שאפשר לעשות את זה - שזה לא סיפור".

 

דקל אמנם תומך בחוק חינוך החובה עד כיתה י"ב, אך סבור שיש לבצע בו שינויים מהותיים כדי לאפשר לכלל התלמידים לבוא לידי ביטוי, ולהעניק אלטרנטיבות למי שהמסגרת לא מתאימה לו.

 

לדבריו, המבנה הקיים של הלימודים בבית הספר עד גיל תיכון אינו מקצועי ושאפתני דיו. "12 שנות לימוד אינן יעילות מספיק כי הכיתות גדולות, והתוכנית לא מספיק שאפתנית. יש בעיקר מריחת זמן וחזרה על חומר שוב ושוב. אחרי שלושה חודשי שביתה, הודיעו המורים שישלימו בשבועיים חומר של שלושה חודשים. זה רק מוכיח שאם רוצים, אפשר להספיק הרבה יותר ב-12 שנות לימוד". 

 

דוקטור, איך מסיימים את התיכון?

חבר הכנסת יובל שטייניץ (ליכוד) שמתהדר היום בתואר דוקטור בפילוסופיה נשר גם הוא מבית הספר התיכון לפני שהשלים 12 שנות לימוד. "התווכחתי ויכוחים אינסופיים עם המורה. כל שיעור, בין אם זה מתמטיקה, היסטוריה, תנ"ך או ביולוגיה

הפך מיד לוויכוח על יסודות פילוסופיים. בתחילת י"ב טענו נגדי המורים שאני, באובססיה הפילוסופית שלי, מחבל בלימודים ודרשו ממני לחתום על התחייבות שאפסיק - אך סירבתי ונזרקתי. בסוף הפכתי לד"ר לפילוסופיה".

 

למרות ניסיונו האישי, שטייניץ סבור כי יש הכרח בהשלמת 12 שנות לימוד בבית הספר. "למרות שיש יוצאים מהכלל, 12 שנות לימוד זה המינימום שבלעדיו אדם לא יכול להיחשב לאדם משכיל. עדיין יש מקום להתאים תכנים לתקופה ומן הראוי שיהיו יותר מסלולים של הכשרה טכנולוגית מדעית, ולא רק מסלולי הכשרה בתחום המתמטיקה והמחשבים".


פורסם לראשונה 24/12/2007 22:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ורטהיימר. רוצה חינוך מקצועי
צילום: חגי אהרון
שטייניץ. מכור לפילוסופיה
צילום: יואב גלאי
דקל. לבד
מומלצים