שתף קטע נבחר

קבלו תיקון: גם שוקולד מריר לא באמת בריא

העיתון הרפואי הנחשב לאנסט שובר את המיתוס וקובע: שוקולד אינו באמת בריא, היצרניות מסירות את המרכיבים הבריאים בשל טעמם המר ומשאירות בעיקר שומן וסוכר

קשה לעמוד בפיתוי של שוקולד מריר איכותי, אבל מסתבר שלמרות פרסומים שונים בעבר, הוא לא באמת בריא. כתב העת הרפואי Lancet מפרסם לקראת חג המולד מאמר מערכת ובו טיעונים מפתיעים לגבי האמת המאוד מרירה.

 

שוקולד רגיל עשיר לרוב בפלבנולים, כימיקלים צמחיים. הפוליפנולים, ובתוכם הפלבנולים, נחקרו באינטנסיביות בשנים האחרונות, והצטברו עדויות לגבי תפקודם במניעת שלל מחלות שנובעות מתהליכים חמצוניים בגוף, כמו מחלות לב וכלי דם, סרטן מסוגים מסויימים, מחלות ניוון עצבי וסוכרת. פרט לכך, יש לפוליפנולים יכולת לווסת את פעילותם של אנזימים וקולטנים רבים ויש להם השפעות ביולוגיות על הגוף, שעדיין לא מובנות לגמרי למדענים.

 

מסקירת מחקרים רבים שנעשו על התועלת שבשוקולד, ניתן לראות שיש לקקאו יכולת לשפר את תפקוד כלי הדם, להוריד את לחץ הדם, להפחית את קרישת הדם ולשפר מצב טרום סוכרתי. אז האם אפשר להתחיל לזלול שוקולד? לא ממש.

 

מתברר שרמת הפלבנולים בקקאו משתנה מאוד ותלויה בחשיפה של הצמח לאור, בגורמים אקלימיים וחקלאיים, במשך תקופת האחסון ובתהליכים התעשייתיים שפולי הקקאו עוברים. פלבנולים מהווים 10% ממשקלם של פולי הקקאו שנקטפים מהעץ. אך הקקאו עובר תהליך התססה, שחושף את הפלבנולים לתנאי חום וחומצה, ולאחר מכן קלייה וטיפול בבסיס. כך שהרבה פעמים תכולת הפלבנולים במוצר המוגמר קטנה ביותר ואינה משמעותית מבחינה בריאותית.

 

בנוסף, חומרים אחרים שמוסיפים לקקאו (בעיקר חלב) מפחיתים את ההשפעה והזמינות הביולוגית של החומרים הפעילים. הפלבנולים נוטים ליצור קשרי חלבון, ולכן יתרככו עם חלבוני החלב ליצירת תרכובת לא פעילה. זו גם הסיבה ששוקולד חלב או קקאו עם חלב לא 'יעשו את העבודה' בכלל.

 

זאת ועוד: מסתבר כי יצרני שוקולד רבים מסלקים את הפלבנולים בתהליך ייצור השוקולד, בשל טעמם המריר. במקום, היצרנים משאירים את השומנים והסוכרים, שניהם ידועים כסותמי עורקים. "גם שוקולד מריר הנראה מריר, עשוי להיות ללא פלבנולים כלל", כותבים המומחים.

 

בכתב העת עוד מציינים כי גם אם השוקולד מכיל פלבנולים, הרי שריכוז השומנים והסוכרים הגבוה כל כך, מגבירים משמעותית את הסיכון למחלות לב כלי דם ותחלואות אחרות. "השטן שבשוקולד מריר הוא בדמות השומן, הסוכר והקלוריות הרבות שהוא מכיל", כתבו.

 

המומחים עוד מציינים כי כדי להשיג אפקט בריאותי כלשהו מצריכת שוקולד מריר, יש צורך לאזן את התכולה רבת הקלוריות השומנים והסוכרים שבשוקולד באמצעות תפריט דיאטטי מאוזן, מה שכמעט בלתי אפשרי לאלה הממשיכים לזלול את המתוק מתוק הזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוקולד. שומנים, סוכרים והרבה קלוריות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים