שתף קטע נבחר

מחקר: הסנאים "מתחפשים" לנחשים כדי לשרוד

חוקרים בארה"ב גילו כי שני מיני סנאים באזור קליפורניה משתמשים בטכניקות הסוואה ייחודיות כדי להסוות את ריח גופם מפני טורפים מסוכנים. "הם לועסים את נשלי נחשי עכסנים ואף מורחים את הנשל על פרוותם", אומרים החוקרים ל-ynet. "זו הוכחה נוספת שגם חיות קטנות מסוגלות להערים על טורפים גדולים ומיומנים"

חיות קטנות בטבע צריכות לסגל שיטות הסוואה מתוחכמות, ולהערים על הטורפים הפוטנציאלים שלהם כדי לשרוד. מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה גילה כי סנאים מצליחים לחמוק מנחשי עכסן בשיטה ערמומית: הם מסווים את ריח גופם הייחודי ומתבשמים בריח של נחש. הנחשים, שמחפשים את טרפם באמצעות חוש הריח ובעזרת לשונם, אינם מצליחים לזהות האם מדובר בסנאי טעים או נחש אחר, וכך עוזרת התחפושת לסנאים לשרוד.
 
"הסנאים מתמודדים עם תנאי שטח פתוחים וקשים, ונאלצים לפתח טכניקות הישרדות נגד טורפים גדולים ומסוכנים", הסבירה ל-ynet בשיחת טלפון ברברה קלוקאס, חוקרת התנהגות בעלי חיים ומי שניהלה את המחקר על הסנאים בשנים האחרונות. "בהתאם למקום המחייה שלהם, סנאים מסויימים אף מעבירים את התקופות החמות והקרות במיוחד במצב רדום, ואז הם פגיעים מאוד לטורפים". 
 
במהלך המחקר עקבו החוקרים אחר פעילות הסנאים באזורים שונים ברחבי קליפורניה, והתחקו אחר דרכי ההתגוננות שלהם נגד נחשי העכסן, הנפוצים באזור. "התצפיות גילו שהם לועסים את נשלי הנחשים, ואף מורחים את הנשל על פרוותם, כדי להסוות את ריחם מפני טורפים שונים, ביניהם גם זוחלים".
 
 
קלוקאס הסבירה שסנאים רבים נצפו אוחזים בפיסות נשלי נחשי העכסן ולאחר שלעסו אותן מספר פעמים, הם החלו ללקק את פרוותם כדי למרוח את ניחוח הנחש על גופם. "העובדה שהם מצליחים להסוות את ריח גופם באמצעות הטכניקה הייחודית הזו, מגבירה את שיעור ההישרדות שלהם, במיוחד כשהם ישנים במאורות וחשופים לפגיעות במהלך הלילה. ההסוואה מאפשרת להם להתל בנחשים הפולשים למאורות שלהם, ולגרום להם לחשוב שבמקום רובץ נחש אחר - ולא ארוחה טעימה".

 

טקס ההתמרחות בנשל - בעיקר לנקבות וגורים

סנאי האדמה הקליפורני חי באזור שבין קליפורניה בדרום למדינת אורגון בצפון. בסמוך לו, באזור שבין מקסיקו לטקסס, חי סנאי הסלעים. "שני מיני הסנאים חיים באזורים פתוחים ומוצאים מקלט במאורות מתחת לקרקע. הם ניזונים מירקות, זרעים וצמחים ומתרבים פעם בשנה במהלך האביב. הגורים נולדים במהלך הקיץ ונשארים עם האם עד לאביב הבא", מציינת קלוקאס.

 

החוקרים למדו כי נקבות בוגרות וסנאים צעירים מורחים את עצמם בניחוח הנחש בתדירות גדולה יותר מזכרים בוגרים. על פי הערכתם, הסיבה היא שהסנאים הצעירים חשופים יותר לפגיעות מצד טורפים מאשר הסנאים הבוגרים, ושהנקבות הבוגרות נוטות להגן יותר על גוריהן.

 

ככל הנראה, ההתבשמות בריח הנחש אינה טקס יומי אלא מתבצעת רק כאשר הסנאים מצליחים לאתר נשלים בטבע. לדברי החוקרים, לא מדובר בהתנהגות ייחודית למיני הסנאים החיים באזור, אלא בשיטה בה משתמשים גם מינים אחרים של סנאים, עכברים וחולדות, כדי לחמוק מטורפים.


מערימים על נחש העכסן  (צילום: Don Owings)

 

טכניקת ההסוואה התגלתה בתחילת שנות ה-90 על ידי פרופ' דון אווינגס, עמיתה למחקר של קלוקאס. "הבחנתי בתופעה, אך רק בשנים האחרונות, כשהתחלנו לקיים את המחקר, ניתן היה לבחון את השיטה באופן רציף ומסודר", הוא מגלה.

 

שיטת התגוננות נוספת: זנב מתריע 

בבדיקות שנערכו במעבדות האוניברסיטה גילה אווינגס כי לסנאים ישנה מערכת הסוואה נוספת למקרה הצורך. "הם מסוגלים לחמם את זנבם באופן שישדר אותות אזהרה לנחשי העכסן בלבד, שמסוגלים להבחין באור אינפרא-אדום. בצורה זו מצליח הסנאי לדעת, על פי האזנה לקולות סביבו, האם נחש העכסן נמצא בקרבתו או שמא בעל חיים אחר שפלש למאורה האפלה שלהם. הדבר מאפשר להם לתכנן כיצד להפגין התנהגות אסטרטיבית שתסית מתקפות אפשריות".

 

מחקרים נוספים שנערכו על ידי עמיתיהם באוניברסיטה, גילו כי סנאים מסויימים אף פיתחו נוגדים נגד ארס של נחשים מסויימים. "זו הוכחה נוספת שגם חיות קטנות מסוגלות להערים על טורפים גדולים ומיומנים. הטבע תמיד מספק הפתעות חדשות", סיכמה קלוקאס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסנאים פיתחו יכולת הישרדות גבוהה
צילום: ויז'ואל /פוטוס
קלוקאס בפעולה עם נחש פעמונים
צילום: Don Owings
מומלצים